Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018


Έξι ημέρες την εβδομάδα ο άνθρωπος σκυμμένος πάνω στις μηχανές, την γη, τα εργαλεία, τα χαρτιά, τις διάφορες υποθέσεις του αγωνίζεται για το ψωμί του, για την καλυτέρευση της ζωής του, για την λύση των προβλημάτων του ιδιαιτέρως των οικονομικών. Μία ημέρα της εβδομάδας καλείται να ξεκουραστεί, σωματικά και ψυχικά, να βρει τον εαυτό του, να νοιώσει ότι εκτός από στομάχι έχει και ψυχή με τις δικές της ανάγκες και δικαιώματα, να βιώσει τέλος, την Κυριακή ως ημέρα Κυρίου, ως σταθμό ανεφοδιασμού σε δύναμη, για τον αγώνα της βιοπάλης που θα ξαναρχίσει την Δευτέρα.

Η εποχή μας έχει το θλιβερό προνόμιο να διαστρέφει αξίες και θεσμούς.

 Έτσι ο θεσμός της κυριακάτικης αργίας έχασε το ουσιαστικό του νόημα και τον πραγματικό του σκοπό. 

Οι περισσότεροι την Κυριακή την περνούν με πλήξη, ανία και ψυχική κόπωση αφού την θεωρούν μία ημέρα άδεια, που περιμένουν να περάσει όπως-όπως για να ξεκινήσουν οι κερδοφόρες και καλές ημέρες της εβδομάδος, αφού αυτή δεν έχει να τους προσφέρει τίποτε!


Αν ρίξουμε μια ματιά για το πώς περνούν την Κυριακή τους οι πιο πολλοί από εμάς, θα διαπιστώσουμε ότι η Κυριακή είναι πραγματικά «συννεφιασμένη».

Άλλοι την περνούν στο κρεβάτι ή στο καφενείο, ανάμεσα στους καπνούς και τα τραπουλόχαρτα. Άλλοι στα γήπεδα η στις τηλεοράσεις.

 Άλλοι στις εκδρομές και στις εξόδους για να ξεσκάσουν. Άλλοι στο κυνήγι. 
Άλλοι γλεντοκοπούν και διασκεδάζουν έχοντας ξεκινήσει από το Σαββατόβραδο.
 Άλλοι προτιμούν την ώρα που σημαίνουν οι Κυριακάτικες καμπάνες να ξεκινούν για το χωράφι τους, η αρχίζουν το σιδέρωμα των ρούχων ή το μαγείρεμα του φαγητού γιατί φοβούνται ότι θα μείνει νηστική η οικογένεια. Άλλοι παίρνουν τα παιδιά τους και αντί να τα αφήσουν έστω να ξεκουραστούν, τα πηγαίνουν σε γήπεδα σε αγώνες, σε προπονήσεις και σε άλλες δραστηριότητες οι οποίες όλως τυχαίως ξεκινούν την ώρα της Θ.Λειτουργίας και όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα να ξεκινούμε την Δευτέρα την δουλειά μας περισσότερο κουρασμένοι απ΄ ότι την σταματήσαμε την Παρασκευή, οι μαθητές αδιάβαστοι, χωρίς κέφι οι δάσκαλοι, αγουροξυπνημένοι οι υπάλληλοι, όλο νεύρα οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών, χωρίς απόδοση οι εργάτες στα εργοστάσια.

Στο θαύμα της θεραπείας της συγκόπτουσας που μας διηγείται το σημερινό Ευαγγέλιο βλέπουμε το ιδανικό πρότυπο του ανθρώπου, τον Ιησού Χριστό σε ημέρα αργίας. Βρίσκεται στην συναγωγή, προσεύχεται μελετά και ερμηνεύει τον λόγο του Θεού, θεραπεύει την καμπουριασμένη γυναίκα. Δηλ πέρα από την προσευχή προσφέρει την αγάπη του, ευεργετεί γίνεται πρόξενος χαράς. 

Σύμφωνα λοιπόν με το παράδειγμα του Χριστού καλούμαστε και εμείς αν αξιοποιήσουμε την Κυριακή μας με την Θ. Λειτουργία το πρωί στο Ναό, με την γεύση της ζεστής οικογενειακής ατμόσφαιρας, την θαλπωρή του σπιτιού, το Κυριακάτικο τραπέζι, την ψυχαγωγία, την επίσκεψη σε κάποιον «συγκύπτοντα» που έχει καμπουριάσει από την φτώχεια, την αρρώστια, το πένθος την μοναξιά. Τότε, δεν θα πλήττουμε την ημέρα της Κυριακής και δεν θα εξανεμίζεται το ποτισμένο με ιδρώτα και αίμα μεροκάματο της εβδομάδος. Ας προσπαθήσουμε με όσα θυμηθήκαμε πιο πάνω να γεμίσουμε την ημέρα της Κυριακής, να νοιώσουμε ανάπαυση και χαρά, να πάρουμε μία ανάσα ψυχής, να ανεβούμε ένα ακόμη σκαλοπάτι για τον ουρανό! Να είναι για εμάς πραγματικά η Κυριακή όχι συννεφιασμένη αλλά ημέρα Κυρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: