Σάββατο 23 Ιουνίου 2018

Σβήσανε το πολυκάντηλο και τα καντήλια στην Μητρόπολη Σουηδίας; – «Τώρα ο πιστός θ´ ανάβει το κεράκι του με αναπτήρα Bic»


Δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή που μας ήρθε με email από τον κ. Χρήστο Τιμούδα, με κάθε επιφύλαξη.

   Ο κ. Τιμούδας μας ενημέρωσε ότι την επιστολή έχει ήδη λάβει ο Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας κ. Κλεόπας, εδώ κ μια βδομάδα. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι νεωτερισμοί του κ. Κλεόπα δεν έχουν τέλος και αισθάνεται υπεύθυνος να ενημερώσει μέσω της σελίδας μας, το πανελλήνιο και όλον τον Ορθόδοξο κόσμο για την ύπουλη κατάργηση πολλών σημείων της ορθόδοξης εκκλησιαστικής μας παράδοσης, εδώ στην Μητρόπολη Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας. Αν υπάρχει κάποια αντίθετη άποψη είμαστε διαθέσιμοι για τη δημοσίευσή της.

         Προς τον Μητροπολίτη Σουηδίας κ. Κλεόπα
    Κύριε Μητροπολίτα,με πολύ λύπη διαπιστώσαμε εδώ και αρκετό καιρό, ότι δεν ανάβετε τα καντήλια στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Γεωργίου Στοκχόλμη. Κ´αυτό ,όχι από ολιγωρία των επιτροπών ή του προϊσταμένου του ναού, αλλά από δικής σας εντολή.
Μάλιστα σε ερώτηση ενός πιστού προς εσάς για τον λόγο που δεν τα ανάβετε, πήρε την απάντηση ότι «εδώ κάνω κουμάντο εγώ».

Το ότι σβήσατε και αφαιρέσατε την ακοίμητο λυχνία του ναού, με την αιτιολογία ότι μπορεί να στάξει στα καλά σας τα άμφια, το γνωρίζαμε. Το ότι όμως θα καταργούσατε το πολυκάντηλο και τα καντήλια στα μανουάλια, που ανάβουμε τα κεριά μας, δεν το περιμέναμε. Τώρα ο πιστός θ´ανάβει το κεράκι του με αναπτήρα Bic.
Το αναμμένο καντηλάκι μπροστά σε μια εικόνα του Χριστού ,της Παναγίας ή οποιουδήποτε Αγίου, είναι ένα αναπόσπαστο τμήμα της ορθόδοξης εκκλησιαστικής μας παράδοσης και μάλιστα της ελληνικής. Ο κάθε πιστός που προσβλέπει στο έλεος του Θεού, έχει αναμμένο στο σπίτι του, σε μια γωνίτσα το καντηλάκι του, μπροστά από το εικονοστάσι. Και εσείς, Αρχιερεύς του Υψίστου, ο θεματοφύλακας υποτίθεται του θησαυρού της εκκλησίας μας, το καταργείτε από τον Μητροπολιτικό Ναό.
Πολλές οι αναφορές στην Αγία Γραφή για το έλαιο κ´αυτά που συμβολίζει.
Εσείς, στην πορεία της μακρόχρονης εκκλησιαστικής σας σταδιοδρομίας σαν ιερεύς και που τα τελευταία τέσσερα χρόνια αξιωθήκατε να εισέλθετε στη χορεία των Αρχιερέων, με πρόταση του ίδιου του Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου και τη κανονική ψήφο της Αγίας Πατριαρχικής συνόδου και τη συνέργεια του Αγίου Πνεύματος, σίγουρα θα έχετε συναντήσει την παραβολή των δέκα μωρών παρθένων, που από μωρία, πες απερισκεψία, δεν μπόρεσαν να υποδεχτούν τον Νυμφίο με αναμμένες λαμπάδες, γιατί τους είχε τελειώσει το λαδάκι. Κ´έτσι έμειναν έξω του Νυμφώνος, δηλαδή ,της Βασιλείας του Θεού. Ούτε που θέλω να φανταστώ το τέλος αυτουνού, που, όχι από απερισκεψία, αλλά μετά από περισσή σκέψη, στερεί τους πιστούς από την θέα των αναμμένων καντηλιών από την εκκλησία τους.
Όπως γνωρίζεται την Εκκλησία του Χριστού την αποτελούν κλήρος και λαός και όχι μόνο οι Αρχιερείς, που σίγουρα έχουν τον τελευταίο λόγο, αφού όμως πρώτα συμβουλευτούν και τον υπόλοιπο κλήρο, αλλά και τον λαό ,τους επιτρόπους του ναού.
Γ´αυτό σας παρακαλούμε να γεμίσετε ξανά τα καντηλάκια του Ναού μας με λαδάκι, που ο κόσμος συνεχίζει να σας φέρνει, για να τύχουμε όλοι μαζί, Ποιμένας και ποίμνιο του ελέους του Θεού. Αμήν.

Χρήστος Τιμούδας
Στοκχόλμη 2/6/2018
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: