Το αβοκάντο είναι ένα από τα καλύτερα τρόφιμα για την εποχή της νηστείας. Θα μπορούσα να το αποκαλέσω ως το πιο σημαντικό «όπλο» στη μάχη της νηστείας. Μπορείς με αυτό να φτιάξεις πλούσιες κρέμες και σάλτσες που θα σε κάνουν να μην λιμπιστείς πολλές από τις αγαπημένες σου μη νηστίσιμες τροφές. Αν νηστεύεις και δεν έχεις φάει ποτέ αβοκάντο, δεν ξέρεις τι χάνεις και πόσο πιο εύκολη θα γίνει η νηστεία με αυτή την μικρή προσθήκη στη διατροφή σου!
Έχω γνωρίσει πολλούς που νηστεύουν αυστηρά όλη την Σαρακοστή, που όταν ανακαλύτπουν το αβοκάντο νιώθουν σαν να μπαίνουν σε έναν διαφορετικό κόσμο που απλά δεν είχαν υπόψη. Από την άλλη υπάροχυν πολλοί που χάρη στο αβοκάντο νηστεύουν όχι μόνο την εποχή της Σαρακοστής αλλά ολόκληρο το χρόνο. Οι αυστηρά χορτοφάγοι ή vegans χρησιμοποιούν κατά κόρον το αβοκάντο στη διατροφή τους.
Λίγα λόγια για το Αβοκάντο
Το αβοκάντο έχει σχήμα αχλαδιού. Βγαίνει από μεγάλα δέντρα όπως τα πορτοκάλια και η συγκομιδή γίνεται περίπου την ίδια εποχή, δηλαδή τον χειμώνα. Έχει μία φλούδα που μπορεί να είναι κοκκώδες, λαμπερή ή απαλή και δεν τρώγεται. Η φλούδα βγαίνει εύκολα όταν το αβοκάντο ωριμάσει. Το χρώμα του είναι σκούρο πράσινο και σε κάποιες περιπτώσεις μωβίζει ελαφρώς, ανάλογα με την ποικιλία.
Πλούσιο σε καλά λιπαρά
Μην το φας ανώριμο
Όταν αγοράζεις το αβοκάντο μπορεί να είναι σκληρό και άγουρο. Για να φαγωθεί πρέπει να μαλακώσει αφήνοντάς το στον πάγκο της κουζίνας ή μέσα σε χαρτοσακούλα μαζί με μήλο ή μπανάνα. Το αβοκάντο είναι έτοιμο για φάγωμα όταν πιέζεται ελαφρά η σάρκα του και υποχωρεί στο εσωτερικό.
Η τιμή του Αβοκάντο
Στο τέλος του Χειμώνα έχουμε στην Αγορά τα ελληνικά Αβοκάντο Κρήτης που είναι πολύ πιο οικονομικά από τα εισαγώμενα που φτάνουν στην Ελλάδα εποχές που εδώ δεν υπάρχει παραγωγή. Το αβοκάντο την εποχή της Σαρακοστής είναι οικονομική επιλογή, αν υπολογίσουμε την τιμή ανά κιλό σε σχέση με την θρεπτική του αξία. Το αβοκάντο μπορεί να κάνει κάτω από 3 ευρώ στο σούπερ μάρκετ αλλά στην Βαρβάκειο αγορά της Αθήνας το βρίσκεις γύρω στο 1,5 ευρώ και ακόμα πιο φθηνά αν πρόκειται για πολύ ώριμα αβοκάντο. Μη συγκρίνεται τις τιμές με άλλα φρούτα όπως πχ τα μήλα και οι μπανάνες. Το αβοκάντο είναι εντελώς διαφορετικό υλικό όσον αφορά τη συσταση και τα θρεπτικά του στοιχεία. Πιο σωστό είναι να συγκρίνεις την τιμή του με την μαργαρίνη και το βούτυρο. Και εδώ που τα λέμε, σε σχέση με τις φυτικές μαργαρίνες είναι καλύτερη επιλογή αφού πρόκειται για φυσικό φυτικό τρόφιμο που το αγοράζεις στη μορφή που το δημιούργησε η φύση.
Το Αβοκάντο στη Νηστεία
Αν βάλεις το αβοκάντο έξυπνα στην διατορφή σου τη Σαρακοστή, δε θα σου λείψουν ούτε η μαγιονέζα, ούτε το βούτυρο, ούτε το γιαούρτι, ούτε το κρεμμώδες τυρί. Με το αβοκάντο μπορείς μέχρι και να φτιάξεις θρεπτικό dressing σαλάτας για εκείνες τις μέρες της νηστείας που κάποιοι δεν τρώνε ούτε λάδι. Τι μπορείς λοιπόν να κάνεις με το αβοκάντο;
Αβοκάντο αντι για μαγιονέζα
Αβοκάντο για αλάδωτη σαλάτα.
Αβοκάντο σε νηστίσιμα γλυκά
Αβοκάντο σε Smoothies
πηγή
Το μυστικό για να μην μαυρίζει το κομμένο αβοκάντο στο ψυγείο
Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα ώριμο, καταπράσινο αβοκάντο; Συνήθως όμως οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούμε μόνο το μισό κρεμώδες φρούτο (ναι είναι φρούτο!) για το avocado toast μας ή τη σαλάτα μας. Τι γίνεται με το άλλο μισό; Μέσα σε λίγα λεπτά (!) είναι για πέταμα, καθώς δείχνει χαλασμένο, θλιβερό και μαυρισμένο στο ράφι του ψυγείου μας. Μπορεί να είναι μια χαρά για κατανάλωση, αλλά όχι και για τις φωτογραφίες μας στο Instagram. Nα λοιπόν πώς θα το κρατήσεις καταπράσινο και ζωντανό:
Αντί να το περιχύσεις με λεμόνι ή να το τυλίξεις με πλαστική μεμβράνη, δοκίμασε να βάλεις το μισό που έχει ακόμη το κουκούτσι σε ένα τάπερ πλάι σε ένα μισό κρεμμύδι. Κλείσε πολύ καλά το καπάκι και τοποθέτησέ το στο ψυγείο. To αβοκάντο θα διατηρήσει το χαρακτηριστικό του χρώμα για αρκετές ημέρες λόγω των ενώσεων θείου που απελευθερώνει το κρεμμύδι. Και το καλύτερο; Η γεύση και η οσμή του, παραδόξως, δεν μεταβάλλεται διόλου!
1 σχόλιο:
Υπέροχο στη σαλάτα. Δίνει άλλη γεύση.
Δημοσίευση σχολίου