Τετάρτη, 2 Αυγούστου 2017

ΛΑΤΙΝΟΦΡΟΝΑ ΛΙΒΑΝΙΣΜΑΤΑ

Του Ανδρέα Κυριακού, Θεολόγου


Σε άρθρο του («Αμήν» 26.7.) ο γνωστός θιασώτης του Παπισμού κ. Αριστείδης Πανώτης ενθυμείται την επίσκεψη του αιρεσιάρχη του Βατικανού Παύλου Στ΄ στην Αγία Σοφία στις 25.7.1967. Κάνει εντύπωση το ότι, πριν καν αρχίσει το άρθρο, επιτίθεται λαύρος κατά των αντιοικουμενιστών αναφερόμενος σε «αερολογίες αντιφρονούντων που εισέρχεται βαττολογούν». Δεν κάνει, φυσικά, τον κόπο να τεκμηριώσει τις απαξιωτικές του αναφορές. Απλά ρίχνει λάσπη. Επικαλείται, στη συνέχεια, τη φράση του Πάπα (παρόντος του Ιχσάν Τσαγκαγιάνκιλ, ΥΠΕΞ, τότε,της Τουρκίας): «Θα έπρεπε ο ναός αυτός να ξαναγίνει αυτό που ήταν» για να μας αποδείξει ότι οι Παπικοί τρέφουν τα καλύτερα αισθήματα για τους Ορθόδοξους. 

Λησμόνησε, όμως, ο Ελλογιμώτατος τις δολοπλοκίες του Βατικανού και το γεγονός ότι κατά την περίοδο 1919-22 οι Παπικοί προτιμούσαν να βλέπουν το μισοφέγγαρο παρά το Σταυρό στην Αγία Σοφία. Του διέφυγε, επίσης, ότι αμέσως μετά τη Μικρασιατική καταστροφή στα 1922, έσπευσαν αγαλλομένω ποδί να στείλουν συγχαρητήριο τηλεγράφημα στο σφαγέα του μικρασιατικού Ελληνισμού Μουσταφά Κεμάλ. Του θυμίζουμε επίσης ότι προσφάτως ο Πάπας Φραγκίσκος ΔΕΝ τόλμησε ούτε το σταυρό του να κάνει (έστω με τον παπικό τρόπο) κατά την επίσκεψή του στην Αγία Σοφία, ενώ προσευχήθηκε μαζί με το μουφτή στο Μπλέ Τζαμί. 

Μας θυμίζει, επίσης, ο κ. Πανώτης ότι τον τίμησε ο πάπας Παύλος Στ΄ το 1974. Γιατί να μην το κάνει, αφού, όπου κάτσει κι όπου σταθεί, επαινεί και υπερασπίζεται τον Παπισμό; Ας θυμηθεί τον Κίμωνα και το τι είπε όταν τον επαινούσαν κάποιοι παλιάνθρωποι. 

Δεν μπορεί να χωνέψει, με τίποτε, ο Ελλογιμώτατος ότι ο Παπισμός είναι αίρεση και στρέφει τα πυρά του, για μια ακόμη φορά, εναντίον εκείνων που προβάλλουν «το ανιστόρητο ερώτημα: Αν η Ρώμη είναι Εκκλησία». ΔΕΝ είναι Εκκλησία ο Παπισμός, Ελλογιμώτατε. Πάρτε το χαμπάρι. Το γιατί θα το βρείτε, τόσον υμείς όσον και οι θιασώτες της «Συνόδου» της Κρήτης, στα χαρακτηριστικά της Εκκλησίας. 

Η Εκκλησία είναι ΜΙΑ διότι ο Χριστός είναι ΕΝΑΣ. Ρωτούμε μαζί με τον Απ. Παύλο: «Μεμέρισται ο Χριστός»; Είναι ΑΓΙΑ διότι την ίδρυσε ο Χριστός, που είναι ο Άγιος των Αγίων κι όχι ο «αλάθητος» άνθρωπος της Ρώμης. Είναι ΚΑΘΟΛΙΚΗ διότι κατέχει πάσαν την αλήθειαν. Αιρέσεις σαν το Φιλιόκβε, την κτιστή χάρη, τα συγχωροχάρτια, το παπικό αλάθητο, παπικό πρωτείο κ.ο.κ. που απέκοψαν τον Παπισμό από την Εκκλησία. Είναι ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ διότι φυλάττει την αποστολική πίστη ενώ ο Παπισμός τη διέστρεψε και την αλλοτρίωσε («σταυροφορίες", «ιερά» εξέταση κ.τ.λ.). Ζήλωσε ο κ. Α. Πανώτης τη δόξα του Βησσαρίωνος, του Ισιδώρου και όλων εκείνων που έκλιναν γόνυ στον κακόφρονα Παπισμό. Εμείς δεν θα τον μιμηθούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: