Σάββατο, 24 Ιουνίου 2017

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΗ ΤΟΥ π. ΦΩΤΙΟΥ ΤΖΟΥΡΑ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου


Διαβάσαμε, στο καλά ενημερωμένο ιστολόγιο “Ο Παιδαγωγός”, τα ακόλουθα αναφορικά με την αποτείχιση του π. Φώτιου Τζούρα στην κοινότητα Σταυροδρόμι του νομού Σερρών που υπάγεται εκκλησιαστικά στη Μητρόπολη Σιδηροκάστρου:

“Εύγε στους κατοίκους στο Σταυροδρόμι Σερρών! 
Στήριξαν τον ευλαβή ιερέα τους π. Φώτιο!
Σε άδεια καθίσματα έκανε εσπερινό ο δεσπότης Σιδηροκάστρου Μακάριος.

Την είδηση της παντελούς ΑΠΟΥΣΙΑΣ των κατοίκων, κατά την "πανηγυρική" χθεσινή (Πέμπτη 22/6/2017) είσοδο του δεσπότη στο χωριό και στον εσπερινό, στις 7 μμ, επιβεβαιώνουμε και εμείς. 

Με εξαίρεση τους 20-25 ιερωμένους που έφερε, 2-3 συζύγους τους και τον συγκεκριμένο κάτοικο Θεσσαλονίκης (νεοκώρο μητροπολιτικού ναού όπως πληροφορηθήκαμε) που ήρθε από τη Θεσσαλονίκη, με 3-4 συγγενείς του και 1 γείτονα του, ΔΕΝ πάτησε ΚΑΝΕΙΣ ενορίτης στον ναό των Αγίων Αποστόλων.

Ο δεσπότης πήρε τα κλειδιά του ναού από τον π. Φώτιο καθώς και τα χρήματα από το ταμείο. 

Απείλησε φυσικά τον ιερέα ότι από αύριο θα του κόψει το μισθό (!) και θα τον πάει στην Ιερά Σύνοδο. Ο π. Φώτιος όπως μάθαμε, κάθισε έξω από την εκκλησία, παραδίπλα, πάνω σε έναν κουβά (λόγω των προβλημάτων υγείας του) και περίμενε να τελειώσει την ακολουθία ο δεσπότης κάνοντας κομποσκοίνι.

Εύγε στους κατοίκους στο Σταυροδρόμι Σερρών! 
Εύγε και στον π. Φώτιο. 

Μπορεί να μην έχει τίτλους και πτυχία αλλά η αγνή του αγάπη για τον Χριστό και την Ορθοδοξία, η απόφαση του να τα θυσιάσει όλα αν χρειαστεί, αποτελεί παράδειγμα για όλους μας. opaidagogos

Ερωτούμε τον Σεβ. Μακάριο: Σεβασμιώτατε! Τι κακό θα παθαίνατε αν επιτρέπατε στον π. Φώτιο να λειτουργεί χωρίς να σας μνημονεύει στη Θεία Λειτουργία, αφού γνωρίζετε ποιες συνθήκες επικρατούν στο Σταυροδρόμι και ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν; Βλέπετε ότι πήγατε για εσπερινό με τη συνοδεία 25 κληρικών και ουδείς κάτοικος της κοινότητας εμφανίστηκε. Γνωρίζετε ότι ο π. Φώτιος έχει σοβαρά προβλήματα υγείας, έχει σοβαρά οικογενειακά προβλήματα αφού είναι υποχρεωμένος να ανατρέφει μόνος του τα δύο παιδιά του και έχει πολλά χρέη. Γνωρίζετε επίσης ότι είναι αγνή ψυχή που αγαπά τον Χριστό και ότι προχώρησε στη διακοπή του μνημοσύνου σας από ζήλο για την ορθόδοξη πίστη μας. 

Το σπουδαιότερο! Γνωρίζετε ότι ετοιμάζεται να πήξει θυσιαστήριο χωρίς την ευλογία σας, όπως γνωρίζετε ότι θα αψηφήσει κάθε ποινή αργίας ή καθαίρεσης που θα του επιβάλετε και γνωρίζετε επίσης ότι η κοινότητά του θα τον ακολουθήσει. 

Σας ρωτώ, λοιπόν, Σεβασμιώτατε: Δεν μπορείτε, άραγε, για την αγάπη του Χριστού και για την ενότητα της Εκκλησίας να τον οικονομήσετε να μη σας μνημονεύει για να αποφευχθεί σοβαρό πρόβλημα στην κοινότητα και στη Μητρόπολή σας; Δεν αντιλαμβάνεστε, Σεβασμιώτατε, ότι τον εξωθείτε σε σχίσμα; Ποιος, άραγε, εκτός από το διάβολο έχει να κερδίσει κάτι με τη δημιουργία σχίσματος;

Πριν πολλές δεκαετίες ο πρίγκηπας εκείνος της Εκκλησίας που λεγόταν Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος μου είπε για τους Παλαιοημερολογίτες. “Αν ήμουν επίσκοπος, παιδί μου, και ένας κληρικός μου στην κοινότητά του ήθελε να ακολουθήσει το Παλαιό Ημερολόγιο θα προσπαθούσα να τον συνετίσω, αλλά ούτε σε αργία θα τον έβαζα, ούτε άλλη ποινή θα του επέβαλλα, για να μη δημιουργηθεί σχίσμα ιδιαίτερα αν οι ενορίτες του θα τον ακολουθούσαν.

Εσείς, Σεβασμιώτατε, δεν μπορείτε να κάνετε το ίδιο με τον π. Φώτιο;
πηγή

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Χίλια μπράβο σέ αυτό τον λαό , που στηρίζει τον ιερέα του !