Τετάρτη, 31 Μαΐου 2017

ΣΥΜΠΡΟΣΕΥΧΩΝ ΑΠΟΕΝΟΧΟΠΟΙΗΣΗΔυστυχώς παρατηρείται μία εξάπλωση τού Οικουμενισμού καί μέσα στό Άγιον Όρος πού αιχμαλωτίζει τίς ψυχές πολλών πατέρων πού συναναστρέφονται μέ πρόσωπα πού έχουν πιαστεί στά δίχτυα τής παναιρέσεως πού προβάλλεται από πολλά οικουμενιστικά κέντρα όπως τό Πατριαρχείο Κων/λεως καί πολλές Μητροπόλεις.
Ένα τοιούτο παράδειγμα είναι η συνομιλία μέ έναν κελλιώτη Γέροντα ο οποίος συχνάζει σέ Μητροπόλεις όπου καλείται ώς ιεροκήρυκας.
Σέ συνάντηση μέ άλλους αγιορείτες πατέρες είπε:

«Οι αντιδρώντες πατέρες στόν Πατριάρχη αντί νά κοιτάζουν τήν μετάνοιά τους, υποδεικνύουν στόν Θεό ποιούς θά σώσει, όπως στά Καυσοκαλύβια πού οι πατέρες έκαναν “σύνοδο” γιά έναν ιερομόναχο πού έφτιαξε  μία εικόνα της Παναγίας πού έχει από τήν μία τήν αγιά Σοφιά καί από τήν άλλη τό Βατικανό καί κατηγορούν τήν Σύνοδο τής Κρήτης ότι ονόμασε εκκλησίες τούς καθολικούς καί τούς προτεστάντες».
Καί συμπλήρωσε:
«Δέν είναι εκκλησίες οι καθολικοί καί οι προτεστάντες; Είναι χριστιανικές εκκλησίες, αλλά ετερόδοξες. Εκκλησία είναι, όπως η εκκλησία τού δήμου. Καί οι μωαμεθανοί εκκλησία είναι.
Διαμαρτύρονται γιά τίς συμπροσευχές. Καί ο Προφήτης Ηλίας συμπροσευχή έκανε με τούς ιερείς τού Βάαλ. Συμπροσευχή θά ήταν αν έκαναν στόν ίδιο Θεό. Τώρα κάνει ο μωαμεθανός στόν Αλλάχ, ο βουδιστής στόν Βούδα, ο ινδουϊστής στόν Κρίσνα καί ο Βαρθολομαίος στόν Χριστό. Αυτό δέν είναι συμπροσευχή.
Άς είναι μερικοί νά γαυγίζουν, αλλά όχι καί διακοπή μνημοσύνου».
Στό κελλί τού Γέροντα ήταν καί προσκυνητές οι οποίοι είπαν ότι είχαμε διαβάσει γιά τις συμπροσευχές  καί προβληματιστήκαμε ενώ τώρα ηρεμήσαμε.
Αυτές οι ιδέες προέρχονται από τίς άγιες Γραφές, τούς κανόνες τής ορθοδόξου Εκκλησίας καί των οικουμενικών Συνόδων ή είναι αποκυήματα νεωτεριστικής καινοτομίας ιδιορρύθμων θεολόγων, οι οποίοι οικοδομούν τήν δική τους θεολογία λαμβάνοντας υλικά, όχι από τά ορθόδοξα πιστεύω των αγίων Πατέρων μας, αλλά από τα διεστραμμένα μεταπατερικά τους φρονήματα;
Ιδού ανοίγονται δύο δρόμοι. Ο ένας είναι: «επόμενοι τοίς αγίοις Πατράσι» καί ο άλλος, ότι του κατέβει του καθ΄ ενός στό κεφάλι. Ειδικά στό Άγιον Όρος υπάρχει από τό 1275 η άτιμη οδός των τυμπανιαίων της Λαύρας καί η ένδοξη του αγίου Κοσμά του Πρώτου.
Ο Χριστός κανέναν δέν εξαναγκάζει: «Ει τις θέλει οπίσω μου ελθείν (Ματθ. 16,24), εγώ είμι η οδός, η αλήθεια καί η ζωή (Ιω. 14,6)».

Σκανδαλισμένος Αγιορείτης ΜοναχόςΣχόλιο στην πλάνη
Του Ανδρέα Κυριακού, Θεολόγου

  Αγιορείτης Γέροντας ανέφερε σε προσκυνητές τα πιο κάτω: «Διαμαρτύρονται μερικοί για τις συμπροσευχές. Και ο προφήτης Ηλίας συμπροσευχή έκανε με τους ιερείς του Βάαλ. Συμπροσευχή θα ήταν αν έκαναν στον ίδιο Θεό. Τώρα κάνει ο μωαμεθανός στον Αλλάχ, ο βουδδιστής στο Βούδδα, ο ινδουιστής στο Κρίσνα και ο Βαρθολομαίος στο Χριστό. Αυτό δεν είναι συμπροσευχή». 

Ο ως άνω Γέροντας ΔΕΝ μας τα λέει καλά. Μα καθόλου καλά! Ας δούμε, λοιπόν, τι ακριβώς λέει η Αγία Γραφή (Βασιλειών Γ΄ ιη΄14-40) σχετικά με τον προφήτη Ηλία: Ο Προφήτης πολεμούσε σφόδρα τον τότε συγκρητισμό (που είναι αδέρφια δίδυμα με τον σύγχρονο οικουμενισμό). Τώρα τι έγινε πραγματικά στο βουνό Κάρμηλο; 

Ο Προφήτης προκάλεσε τους 450 προφήτες της αισχύνης να δείξουν ότι ο θεός τους, ο Βάαλ, είναι αληθινός κι όχι ψεύτικος, ρίχνοντας φωτιά από τον ουρανό για να κάψει το σφάγιο της θυσίας τους. ΔΕΝ προσευχήθηκε μαζί τους αλλά ΑΥΤΟΙ ΜΟΝΟ προσεύχονταν στο θεό τους «πρωίθεν έως μεσημβρίας». Ο Ηλίας ΔΕΝ προσευχήθηκε μαζί τους, λέει το ιερό κείμενο, ΑΛΛΑ τους μυκτήριζε, λέγοντάς τους να φωνάζουν δυνατώτερα, για να ξυπνήσουν το θεό τους, που μπορεί να κοιμήθηκε!!! Η γελοιοποίηση των ειδωλολατρών ΔΕΝ αποτελεί συμπροσευχή! 

Όταν, απογοητευμένοι από την άκαρπη προσπάθειά τους «μετέστησαν και απήλθον» ΤΟΤΕ προσευχήθηκε ο Προφήτης στον αληθινό Θεό, με τα γνωστά αποτελέσματα. Είναι καλό να ξεκινούμε ΟΛΟΙ από τα γεγονότα για να βγάζουμε τα σωστά  συμπεράσματα. Άλλως εκτιθέμεθα ανεπανόρθωτα. 

Ο ως άνω Γέροντας αυτοαναιρείται αμέσως πιο κάτω λέγοντας: «συμπροσευχή θα ήταν αν έκαναν (εννοεί προσευχή) στον ίδιο Θεό». Τελικά δεν χρειάζεται να πούμε εμείς τίποτε εναντίον του. Πολεμά ο ίδιος τις απόψεις του. Κρίμα. Τι να να πω για τη θέση του ότι όταν προσεύχονται μαζί μωαμεθανοί, βουδδιστές, ινδουιστές και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ΔΕΝ είναι συμπροσευχή; 

Δεν θα χρησιμοποιήσω τη γνωστή φράση του Καθηγουμένου του Βατοπαιδίου Εφραίμ, που δήλωσε για τις συμπροσευχές: «βλέπουμε και κάνουμε πως δεν βλέπουμε». Απλώς αναφέρω τον 45ο κανόνα των Αγίων Αποστόλων: «Επίσκοπος ή πρεσβύτερος ή διάκονος αιρετικοίς συνευξάμενος, μόνον αφοριζέσθω, ει δε επέτρεψεν αυτοίς ως κληρικοίς ενεργήσαι τι καθαιρέισθω». 

Το συμπέρασμα είναι καθαρό: Αν με τους αιρετικούς, που δηλώνουν πίστη στον ίδιο Θεο απαγορεύεται να συμπροσευχόμαστε με τους αλλόθρησκους που πιστεύουν σε ψεύτικες θεότητες επιτρέπεται; Τα συμπεράσματα τα αφήνω στους αναγνώστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: