Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Οι χίπστερς του Ιράκ

Οι χίπστερς του ΙράκΜε περιποιημένα μούσια και κομψά ρούχα, τα μέλη της λέσχης Ερμπίλ μοιάζουν με κατοίκους του Μπρούκλιν.
Αλλά αντί για τις γειτονιές των hipster της Νέας Υόρκης ή του Λονδίνου, η ομάδα των νεαρών έχει ως έδρα το Ερμπίλ, την πρωτεύουσα της κουρδικής περιοχής του Ιράκ.
Η ομάδα των Κούρδων φασιονίστας, αποκαλείται «Mr Erbil», όπως και η πρωτεύουσα της ημι-αυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν στο ιρακινό έδαφος. Οι κάτοικοι της Ερμπίλ, έχουν σταθεί στην πρώτη γραμμή του μετώπου στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους.
iopiii
Οι «Mr Erbil» έκαναν το ντεμπούτο τους τον περασμένο Φεβρουάριο ξεσηκώνοντας το διαδίκτυο. Υπό το concept «συναντήσεις κυρίων», η πρώτη φωτογράφηση της ομάδας έγινε στην αρχαία ακρόπολη, ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Πρωταγωνίστησαν 20 νεαροί άνδρες, ντυμένοι με την τελευταία λέξη της δυτικής μόδας, θυμίζοντας χίπστερς της δυτικής κοινωνίας. Τα επώνυμα κοστούμια τους, τα στενά παντελόνια τους και τα περίτεχνα μούσια τους έγιναν αμέσως θέμα συζήτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Με πολλούς να χαρακτηρίζουν τους «Mr Erbil» ως την πρώτη λέσχη ανδρικής μόδας του Ιράκ, η ομάδα μετρά πια περίπου 30 μέλη και περισσότερους από 25.000 ακόλουθους στο Instagram και το Facebook.
vhjhkh
Το στυλ τους μπορεί να είναι δυτικό, αλλά όπως λένε οι ίδιοι προσπαθούν να συνδυάσουν το μοντέρνο με την πολιτισμική τους κληρονομιά, με το να δανείζονται στιλιστικά στοιχεία από τον παραδοσιακό τρόπο ντυσίματος των Κούρδων γαιοκτημόνων. Εκείνοι στο παρελθόν θα ντύνονταν στην τρίχα, για να παραστούν στα πολιτιστικά σαλόνια αλλά και τα καφενεία της εποχής τους.
Η δράση τους δεν έχει να κάνει όμως μόνο με τη μόδα. Υπάρχει και μία πιο σοβαρή και πολιτική πτυχή στο εγχειρημά τους. Τα μέλη της ομάδας βλέπουν τη δράση τους ως ένα κίνημα, που στόχο έχει να εκπροσωπήσει τους νεαρούς Κούρδους στην προσπάθεια τους για μια καλύτερη ζωή, ενώ παράλληλα αποσκοπούν στο να προωθήσουν τον κουρδικό πολιτισμό στον υπόλοιπο κόσμο.
3C6A91C600000578-4148006-image-a-19 1485177691457
Η ομάδα ελπίζει ακόμα να βάλει το λιθαράκι της στην κοινωνική αλλαγή στην περιοχή, αλλά και στην αμφισβήτηση των κατεστημένων αντιλήψεων, ειδικά όσον αφορά στα γυναικεία δικαιώματα. Το γκρουπ πολύ συχνά μάλιστα αναρτά στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εικόνες και σκέψεις για την προάσπιση των γυναικείων δικαιωμάτων στο Κουρδιστάν, το Ιράκ και όπου αλλού αυτά καταπατούνται.
πηγή

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τρελλόγιαννες, προτείνω να κάνει καί το θεουσάτο ένα fashion club ! Tί θα έλεγες ;

Ανώνυμος είπε...

Λοιπόν παιδιά αυτά τα περίεργα μακριά γένεια είναι πολύ της μόδας. Να σας πω όμως... δεν μ΄αρέσουν!Προτιμώ τα μικρά.

Ανώνυμος είπε...

Tόσοι γαμπροί μαζί ; Δέν ξέρεις ποιόν να πρωτοδιαλέξεις ,τώωωωωωωρα πιά για καμμιά κόρη ,ανεψούλα ....... για κανένα θεάρεστο έργο προξενιού μέ μνήμη θανάτου όπως λέει και ο τρελόγιαννος .....