Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

Άγιος Φιλήμονας Αρνίθας Ρόδου


Tο μοναδικό μοναστήρι του Αγίου Φιλήμονα στην Ελλάδα 

Όταν έγραφε κλεισμένος στη φυλακή του μαρτυρίου του το 63μ.Χ. στη Ρώμη ο Απόστολος Παύλος την ομώνυμη επιστολή του στον μαθητή του Φιλήμονα και τον αποκαλούσε «ΣΥΝΕΡΓΟ» του δηλαδή δεξί του χέρι, διατράνωνε με τον τρόπο αυτό την πεποίθηση του, ότι άφηνε στην Οικουμένη άξιους συνεχιστές του Θείου έργου του.

Πράγματι, ο περίφημος αυτός μαθητής του Αποστόλου των Εθνών Παύλου, που με αληθινή Χριστιανική ανιδιοτέλεια και αγάπη υπηρέτησε την εκκλησία και τους πιστούς της, όχι μόνο ανέβηκε επάξια όλα τα σκαλιά της ιεροσύνης και αξιώθηκε της τιμής να εκλεγεί και να υπηρετήσει για πολλά χρόνια την εκκλησία του Χριστού σαν Επίσκοπος των Κολοσσών της Φρυγίας και της Γάζας της Παλαιστίνης, αλλά και ολοκλήρωσε την προσφορά του σε αυτή πεθαίνοντας με μαρτυρικό θάνατο στη διάρκεια των διωγμών στα 65 μ.Χ. από τον αιμοχαρή αυτοκράτορα Νέρωνα.

Η εκκλησία μας τον αγιοκατάταξε στην χορεία των 70 Αποστόλων  και τιμά την μνήμη του στις 22 Νοεμβρίου μαζί με τη μνήμη της γυναίκας του Απφίας, του γιού του Αρχίππου και ενός καλού δούλου και πιστού Χριστιανού του Ονήσσιμου.

Σ'αυτόν λοιπόν τον Απόστολο και θαυματουργό Άγιο της Χριστιανικής πίστης είναι αφιερωμένο το μοναδικό όχι μόνο στο νησί της Ρόδου αλλά και σε όλη την Ελλάδα Μοναστήρι του Αγίου Φιλήμονα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: