Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

«Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 μέρες» παρουσιάζεται σε θεατρική μεταφορά σε σκηνοθεσία της Τατιάνας Λύγαρη



Η περιπλάνησή του στα τέσσερα σημεία του πλανήτη μπορεί να ξεκίνησε από ένα στοίχημα τιμής, κατέληξε όμως σε ένα ταξίδι ζωής. Ο ιδιόρρυθμος Εγγλέζος αριστοκράτης Φιλέας Φογκ, ένας από τους πιο... κοσμογυρισμένους ήρωες της παγκόσμιας λογοτεχνίας, κάνει μια πολύμηνη στάση στην Αθήνα για τις ανάγκες της νέας παράστασης που κάνει πρεμιέρα την προσεχή Κυριακή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Μιλάμε φυσικά για τον «Γύρο του κόσμου σε 80 μέρες», το θρυλικό μυθιστόρημα του Ιουλίου Βερν, που ζωντανεύει στο σανίδι χάρη σε μια θεατρική μεταφορά η οποία φέρει την σκηνοθετική σφραγίδα της καταξιωμένης Τατιάνας Λύγαρη. Μάλιστα, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Τρένου στο Ρουφ μετέχει στο εγχείρημα αφιλοκερδώς.


Δράση, χιούμορ, ζωντανή μουσική αλλά και διαδραστικά βίντεο πλαισιώνουν την παραγωγή, που έχει αγκαλιαστεί από το κοινό, αφού τα εισιτήρια για τις παραστάσεις έχουν ήδη κάνει φτερά!
«Το έργο αυτό είναι μια καθαρόαιμη περιπέτεια, η πιο αγαπημένη και πολυδιαβασμένη του Βερν» σχολιάζει η σκηνοθέτις κυρία Τατιάνα Λύγαρη, συνεχίζοντας: «Είναι μια περιπέτεια που μας ταξιδεύει σε ήθη και παραδόσεις άλλων πολιτισμών, μας εξοικειώνει με την έννοια του χρόνου, εξυμνεί την εφευρετικότητα, την ψυχραιμία, την αίσθηση της τιμής και του δικαίου αλλά και την αφοσίωση στην επίτευξη των στόχων μέσω της κινητοποίησης όλων των εσωτερικών δυνάμεών μας».


Ο Φιλέας Φογκ, ο πιστός του βοηθός Πασπαρτού, η πριγκίπισσα Αούντα αλλά και οι υπόλοιποι χαρακτήρες του έργου μας «παίρνουν» από το χέρι και μας προσκαλούν σε μια περιπλάνηση από το Λονδίνο στην Καλκούτα και από το Χονγκ Κονγκ στο Σαν Φρανσίσκο, πάντα με τη χρήση των πρωτοποριακών βιντεοπροβολών. Ακόμη και η... θάλασσα «εισβάλλει» στον εκθεσιακό χώρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.


Εως τον Απρίλιο

Η θεατρική διασκευή ανήκει στον Γιώργο Γαλίτη, ο οποίος ακολουθεί πιστά το ευαίσθητο και εύθυμο πνεύμα του μυθιστορήματος, τα κοστούμια έχει επιμεληθεί ο Γιάννης Μετζικώφ, ενώ τα μουσικά κομμάτια ερμηνεύονται ζωντανά από το συγκρότημα Vice Versa.


Να σημειωθεί ότι το έργο θα παρουσιάζεται έως και τον Απρίλιο, ενώ ειδικά για την περίοδο των γιορτών θα πραγματοποιηθούν επιπλέον παραστάσεις για το κοινό. Τον θίασο απαρτίζουν οι Τίνα Γιωτοπούλου, Δημήτρης Διακοσάββας, Γιάννης Διαμαντής, Παναγιώτης Κλίνης, Πάνος Παπαγεωργόπουλος, Σαμψών Φύτρος.

Η παράσταση «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες» παρουσιάζεται στον Νέο Εκθεσιακό Χώρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Μια περιπέτεια του 19ου αιώνα που δεν θα σταματήσει ποτέ!

Η μαγευτική ιστορία, που έγραψε ο Ιούλιος Βερν τον 19ο αιώνα και από τότε έχει μεταφερθεί στο θέατρο αλλά και στον κινηματογράφο αμέτρητες φορές, μας πάει πίσω στο Λονδίνο το 1872. Ο σχολαστικός, πάμπλουτος Αγγλος Φιλέας Φογκ (Γιώργος Κοψιδάς) αποφασίζει να βάλει ένα στοίχημα 20.000 χρυσές λίρες, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να κάνει τον γύρο του κόσμου σε 80 ημέρες!
Παρέα με τον πιστό του υπηρέτη, τον Γάλλο Ζαν Πασπαρτού (Στέφη Πουλοπούλου) θα μπει σε αναρίθμητες περιπέτειες και θα γυρίσει τον κόσμο ταξιδεύοντας με πλοία, τρένα αλλά και κάθε μεταφορικό μέσο που θα του προκύψει, αντιμετωπίζοντας τυφώνες και καταιγίδες, άγριους Ινδιάνους και τον επιθεωρητή Φιξ, που τον καταδιώκει σε όλο το ταξίδι.


Γιώτα Βαζούρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: