Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Το Δημογραφικό Πρόβλημα παίζει μεγάλο ρόλο στην αποτυχία ενός κράτους


dimografiko2

Μετάφραση: Γιάννης Μαστοράκης
Μετά από έναν αιώνα σχηματισμού νέων κρατών από τις πρώην αποικίες και απότην κατάρρευση της Σοβιετικής; Ένωσης, η διεθνής κοινότητα σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια αντίθετη κατάσταση: Με την διάλυση των ίδιων των κρατών.Τα αποτυχημένα κράτη είναι σήμερα ένα κυρίαρχο χαρακτηριστικό του διεθνούς πολιτικού τοπίου.
Η πιο συστηματική και συνεχής προσπάθεια για την ανάλυση της τάσης προς την αποτυχία των διαφόρων κρατών έχει αναληφθεί από την παγκόσμια οργάνωση Fund for Peace και μπορεί να την βρει κάποιος στην έκδοση του Ιουλίου\Αυγούστου, του περιοδικού Foreign policy. Στην έρευνα αυτή αναλύονται 177χωρες και κατατάσσονται σύμφωνα με το κατά πόσο είναι ‘ευάλωτες σε βίαιες εσωτερικές συγκρούσεις και στην κοινωνική επιδείνωση’, με βάση 12 κοινωνικούς, οικονομικούς, και πολιτικούς δείκτες. Κάθε δείκτης έχει άνοιγμα από το 0-10. Ένα αθροιστικό αποτέλεσμα 120 μονάδων σημαίνει ότι μια κοινωνία αποτυγχάνει συνολικά από κάθε πλευρά. Πχ η Σομαλία που βρίσκεται πρώτη χώρα στον κατάλογο αυτό έχει το σκορ των 113,4 μονάδων. Το σκορ των 0 μονάδων είναι δύσκολο να το έχει κάποια χώρα. Έτσι η Φινλανδία που βρίσκεται στην 177η έχει 19,7 μονάδες.
Αν συγκρίνουμε τις πιο αδύναμες χώρες και τις πιο δυνατές θα βλέπαμε ότι η κατάταξη στον πίνακα των Αποτυχημένων Κρατών είναι στενά συνδεδεμένη με δημογραφικούς δείκτες.
Οι γυναίκες έχουν την τάση να έχουν περισσότερα παιδιά εκεί όπου αυτέ έχουν έλλειψη πρόσβασης στον οικογενειακό προγραμματισμό και εκεί όπου οι κοπέλες δεν εγγράφονται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, όπως συμβαίνει στις πιο πολλές αποτυχημένες χώρες. Πχ στην Υεμένη, όπου ο δείκτης γονιμότητας είναι 5παιδιά \οικογένεια, το 51% των παντρεμένων γυναικών έχουν κατεπείγουσα ανάγκη να ενταχθούν σε προγράμματα οικογενειακού προγραμματισμού. Το 1\3 των κοριτσιών στην Υεμένη δεν εγγράφεται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, από τις χειρότερες αναλογίες στον κόσμο. Αντίθετα τα πιο ισχυρά κράτη έχουν χαμηλούς δείκτες γονιμότητας και μερικά πέφτουν κάτω από τα δυο παιδιά ανά γυναίκα.
Χώρες με το 60% ή και περισσότερο του πληθυσμού τους να είναι κάτω των 30 ετών και με χαμηλές προοπτικές ευρέσεως εργασίας έχουν πολλές πιθανότητες να οδηγηθούν σε πολιτική αστάθεια. Τα 19 από τα 20 αποτυχόντα κράτη που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας έχουν ένα 60% του πληθυσμού τους κάτω των 30ετών. 12 δε από τα 20 αυτά κράτη, συμπεριλαμβανομένων του Πακιστάν, του Αφγανιστάν και της Νιγηρίας πρόσφατα έχουν πληγεί από στρατιωτικές συγκρούσεις.
Η θνησιμότητα των νεογνών στα αποτυχόντα κράτη είναι υψηλή. Οι θάνατοι των νεογνών είναι πιο υψηλοί εκεί όπου τα νοικοκυριά δεν έχουν καθαρό νερό εκεί όπου τα νεογνά δεν έχουν πρόσβαση σε συνθήκες υγιεινής και οι μητέρες δεν έχουν υποστεί καμία εκπαίδευση. Η Σομαλία η χώρα που βρίσκεται στο χειρότερο σημείο του πίνακα των αποτυχόντων κρατών έχει από τα υψηλοτέρα ποσοστά θνησιμότητας στον κόσμο. Μόνο το 9% των γυναικών της Σομαλίας παραδίδουν τα νεογνά τους σε υπηρεσίες υγιεινής. 
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: