Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Εκοιμήθη η έγκλειστη ασκήτρια Χριστίνα



Εκοιμήθη το Σαββάτο 23 Ιουνίου 2012 σε ηλικία 87 ετών η γερόντισσα Χριστίνα. Η γερόντισσα γεννήθηκε το 1925 στον Ακρίτα Κιλκίς, ενώ ασκήτευε έγκλειστη για πολλά χρόνια
Η γερόντισσα γεννήθηκε το 1925 στον Ακρίτα Κιλκίς, ενώ ασκήτευε έγκλειστη για πολλά χρόνια στο ερημητήριο που η ίδια είχε ανεγήρει στην Πρασινάδα Παρανεστίου.
Έγινε μοναχή στον φρικτό Γολγοθά από τον μακαριστό Πατριάρχη Ιεροσολύμων Βενέδικτο, και στη συνέχεια μεγαλόσχημη μοναχή από τον Αρχιεπίσκοπο Σιναίου π. Δαμιανό.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η γερόντισα Χριστίνα έζησε ερημητικό βίο στο Σινά.
Επίσης υπήρξε Κτήτορας της Ιεράς Μονής Παναγίας Παγγαιοτίσης, της Ιεράς Μητροπόλεως Ελευθερουπόλεως.

Απο εκεί με την ευλογία του πνευματικού της, αειμνήστου γέροντα Ευσεβίου Βίτη, ανεχώρησε στο Παρανέστη για να ζήσει ερημητικό βίο.
Να σημειωθεί ότι ήταν ίσως η μοναδική στην Ελλάδα ερημίτης – έγκλειστη μοναχή, η οποία βοήθησε πάρα πολύ κόσμο με την προσευχή της και τις πνευματικές νουθεσίες.
Η κηδεία τις γερόντισας Χριστίνας θα γίνει αύριο Κυριακή 24 Ιουνίου στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως, στην οποία θα προεξάρχει ο Σεβ. Μητροπολίτης Δράμας π. Παύλος.
Τέλος η γερόντισσα θα ενταφιαστεί στο Ησυχαστήριο της, στον τάφο που η ίδια είχε ετοιμάσει.


Τελέστηκε σήμερα, Κυριακή 24 Ιουνίου 2012 η κηδεία της έγκλειστης ασκήτριας Χριστίνας, η οποία εκοιμήθη το Σάββατο 23 Ιουνίου σε ηλικία 87 ετών.
Την Εξόδιο Ακολουθία τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δράμας π. Παύλος, συμπαραστατούμενος από πλειάδα Ιερών στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Πρασινάδας Παρανεστίου.
Στη συνέχεια ο έγινε ο ενταφιασμός της μακαριστής γερόντισσας Χριστίνα, στο Ησυχαστήριο της όπου ήταν και η επιθυμία της.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με μαρτυρίες πιστών, κατά τη διάρκεια της Εξοδίου Ακολουθίας πολλοί ήταν εκείνοι που έζησαν κάτι θαυμαστό.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Δράμας π. Παύλος αναφερόμενος στην γερόντισσα, έκανε λόγο για μια αγία μορφή των ημερών μας.
"Πολλά είναι τα περιστατικά που μπορώ να διηγηθώ, τα οποία αποδεικνύουν την παρρησία που είχε η γερόντισσα στον Θεό", ανέφερε μεταξύ άλλων ο π. Παύλος.
Τέλος ο Σεβασμιωτάτος, αναφέρθηκε στον έγκλειστο βίο της, καθώς και στην ασκητική της ζωής.

πηγή

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φίλλοι μου οτι και να λέμε για την γερόντισα δεν θα τελοιώσουμε να γράφουμε όσες ώρες και να χουμε μπροστά μας.Η γερόντισα έφυγε εντός υσαγωγικών,παράδεισω εχει ετσι είναι παράδεισω έχει,αλα όποιος διαβάζη τώρα αυτό το μύνημα ίσως και ο σεβασμιότατος παρακαλώ ας παρει θέση εκεί στην Ιερά Μονή της μεταμόρφωσης αν είναι δυνατόν ο μοναχός εκεί που μένει να χαλάει να μαυρίζη την εικόνα που εχέι ο κόσμος για τους μοναχους,απαράδεκτη συμπεριφορα,άσχημο λεξιλόγιο,κρίμα έτσι είναι οι μοναχοί;;;μπορεί να μην το ξέρει ο δέσποτας τον εχει εκθέσει σε πολή κόσμο,και σχηματίζη ετση μια ασχημη εικόνα και για τον ίδιο,ΦΟΒΕΡΟ και η παναγία μας να τον σκεπάζει και οι άγιοι της ιεράς μονής,ΑΜΗΝ.

Ανώνυμος είπε...

Αν υπαρχουν παραπονα απο τον μοναχο φιλε μου θα ελεγα να μην του κανεις υποδειξης το πως πρεπει να συμπεριφερονται οι μοναχοι, αδικα και χαμενα τα λογια σου,ακαρπη η προσπαθεια σου,για μενα καλο θα ηταν να επισκεπτοσασταν τον σεβασμιοτατο μονο ο ιδιος μπορει να παρει θεση η ο υγουμενος της μονης καρακαλου του αγιου ορους ειναι πνευματικος του μοναχου εχω ακουση,πρεπει κατι να γινει μεσο προσευχης αδερφε μου οχι εμεις ο απλος κοσμος να δυμιουργηση σκανδαλο γιατι αυτα παρα μονο σκανδαλο θα φερουν παρα επαναφωρα λογικης συμπεριφορας ενος μοναχου.Η γεροντισα του εκανε οταν ηταν εν ζωη πολες παρατηρησεις εφευγε κρυφα απο την ιερα μονη την ανδρωα που εμενε και ερχοταν στην γεροντισα χωρις να το ξερει ο δεσποτας ,κατη τετοια και στον ιδιο ειναι γνωστα αυτα τα οποια κανει αλα τη να κανει ισως τον εχει στο χερι τον σεβασμιοτατο οπως μας εχει πει καποια φορα που πηγαμε με το πανεπιστημιο ολοι η συμαθητες και μειναμε κοκκαλο ενας μοναχος ετσι να μιλα για τον δεσποτα ο θεος να μας χαριζει μετανοια Αμην.