Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

«Είναι παρανοϊκό να τσακώνονται διαδηλωτές µε άλλους διαδηλωτές» Ενας αµερικανός φωτορεπόρτερ µιλάει για όσα είδε στην Αθήνα


Ο Τζόναθαν Αλπερί, 32 ετών, έχει καλύψει 12 πολεµικές συγκρούσεις, ανάµεσά τους τον πόλεµο στη Νότια Οσετία, στο Αφγανιστάν και τον εµφύλιο στη Λιβύη. Στην Αθήνα βρέθηκε για δεύτερη φορά µέσα σε λίγους µήνες ως απεσταλµένος του πρακτορείου Polaris, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη. Τον συναντήσαµε την ηµέρα που σηµαδεύτηκε από τον θάνατο του συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ. «Μου φάνηκε παρανοϊκό το ότι τσακώνονταν διαδηλωτές µε άλλους διαδηλωτές» λέει και αποδίδει την ευθύνη για ό,τι έγινε σχεδόν εξ ολοκλήρου στους κουκουλοφόρους.

Οσο για τον θάνατο του συνδικαλιστή, η απάντησή του ακούγεται κυνική µεν αλλά ειλικρινής. «Το πιο περίεργο είναι ότι τόσον καιρό δεν είχε συµβεί κάτι τέτοιο. Αλλωστε, αν δεις συνήθως τις συγκρούσεις της Αστυνοµίας µε τους αναρχικούς, θυµίζουν καθ’ όλα µια πολεµική σύρραξη. Υπάρχει γραµµή µετώπου, ουδέτερη ζώνη, προέλαση και υποχώρηση. Μόνο τα όπλα λείπουν. Δεν µπορώ να φανταστώ µια αντίστοιχη σύγκρουση στην Αµερική. Ακόµη και στις διαδηλώσεις δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει βία σε τέτοιον βαθµό. Στην τελείως υποθετική περίπτωση που θα γινόταν κάτι τέτοιο, η Αστυνοµία δεν θα δίσταζε να πυροβολήσει. Ούτως ή άλλως, στην Αµερική, και ανεξάρτητα για ποιον λόγο γίνεται αυτό, οι θάνατοι πολιτών από την Αστυνοµία είναι µάλλον συνηθισµένο φαινόµενο». Στις διαδηλώσεις της Αθήνας είχε µια µάλλον casual εµφάνιση, χωρίς να φορά κράνος και αντιασφυξιογόνα µάσκα. «Νοµίζω ότι έχω αποκτήσει αρκετή εµπειρία για το πότε και πόσο κινδυνεύω σε µια κατάσταση. Επιλέγω το ρίσκο να φάω καµιά πέτρα στο κεφάλι προκειµένου να έχω καλύτερο οπτικό πεδίο». Σε αντίθεση µε το τι πιστεύουν πολλοί Ελληνες, ο ίδιος δεν θεωρεί ότι οι εικόνες βίας που µεταδίδονται στο εξωτερικό επηρεάζουν την εικόνα της χώρας. «Oι άνθρωποι ξεχνάνε γρήγορα» σχολιάζει «αλλά ακόµη και αυτό να µη συµβαίνει, νοµίζω πως οι περισσότεροι έχουν καταλάβει ότι αυτό που συµβαίνει σήµερα εδώ είναι µια υπόθεση που αφορά τους Ελληνες και δεν στρέφεται ενάντια στους ξένους. Από την άλλη, πιστεύω ότι και σε παγκόσµιο επίπεδο η κατάσταση θα χειροτερέψει. Και αυτό γιατί οι πολιτικές ηγεσίες σε Αµερική και Ευρώπη δεν φαίνεται να έχουν θάρρος».

Για το τι πρέπει να γίνει στην Ελ λάδα εµφανίζεται µάλλον απόλυτος. «Η Ελλάδα πρέπει να χρεοκοπήσει, να επιστρέψει στη δραχµή και να ξαναρχίσει από την αρχή. Δεν υπάρχει περίπτωση να καταφέρει να ξεχρεώσει το χρέος, όσα µέτρα και αν πάρει η κυβέρνηση ή η ΕΕ».

Στη δεκάχρονη καριέρα του έχει δει στρατιώτες να πεθαίνουν µπροστά του. «Οταν συµβεί αυτό, η πρώτη αντίδραση είναι ενστικτώδης: θα πατήσεις το κουµπί της µηχανής. Μετά, όταν συνειδητοποιήσεις τι συνέβη, µπορεί να βλέπεις εφιάλτες για έναν µήνα. Με τον καιρό το ξεπερνάς».

Η Αθήνα ήταν ο ενδιάµεσος σταθµός του προτού ταξιδέψει για την Τυνησία για να καλύψει την επικείµενη εκλογική αναµέτρηση. Στη Νέα Υόρκη δε θα είναι πριν από τις 20 Νοεµβρίου.

δείτε το Βίντεο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: