Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Τζαζ συνάντηση κορυφής στην Αθήνα

Ενα αφιρωμα στον Ρέι Τσαρλς από την ορχήστρα τζαζ του περίφημου Concertgebouw του Αμστερνταμ που έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με την ντίβα Μαντλίν Μπελ στο μικρόφωνο, είναι μια ωραία είδηση.


Η συναυλία θα δοθεί στις 17 Οκτωβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών Ηταν Φεβρουάριος του 2005 στην ολλανδική πρεμιέρα της βραβευμένης με Οσκαρ ταινίας «Ray», όταν η Jazz Orchestra of the Concertgebouw με τη Μαντλίν Μπελ παρουσίασε για πρώτη φορά το αφιέρωμα στις μεγάλες επιτυχίες του συνθέτη, τραγουδιστή και showman. Κάνει έκτοτε το γύρο του κόσμου.


Ντι Ντι Μπριτζγουότερ, Τσικ Κορία, Μπράντφορντ Μαρσάλις και Τζέσι Νόρμαν είναι μερικοί μόνο από τους διάσημους καλλιτέχνες με τους οποίους έχει συνεργαστεί η Jazz Orchestra of the Concertgebouw, μια Big Band που αποτελείται από τους πιο ταλαντούχους τζαζ μουσικούς της Ολλανδίας. Με κέφι, ρυθμό και πάθος, ερμηνεύει κομμάτια σύγχρονων Ολλανδών συνθετών, κλασικών δημιουργών της τζαζ (Γκέρσουιν, Ελινγκτον), συμμετέχει σε μεγάλα ορχηστρικά σχήματα και πρωτότυπες μουσικές πρωτοβουλίες. Εχει κάνει περιοδείες σε Ευρώπη, Μεξικό, Χιλή, Αργεντινή, Βραζιλία, Νότια Αφρική, Κίνα, Ιαπωνία, ΗΠΑ.

Ο Ρέι Τσαρλς γεννήθηκε το 1930 στην Τζόρτζια των Ηνωμένων Πολιτειών Σε ηλικία 5 ετών άρχισε να χάνει σταδιακά την όρασή του, ώσπου σε διάστημα 2 ετών έμεινε τελείως τυφλός. Σε ηλικία 15 ετών έχασε και τους δύο γονείς του, κατάφερε ωστόσο να ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του σε ειδικό σχολείο στη Φλόριντα. Μερικά χρόνια αργότερα μετακόμισε στο Σιάτλ. Εκεί ηχογράφησε τον πρώτο του δίσκο και ξεκίνησε μια μακρόχρονη φιλία με τον Κουίνσι Τζόουνς.



Η μουσική ήταν πάντοτε το πιο δυνατό στοιχείο του. R&b, τζαζ, ροκ εντ ρολ, γκόσπελ ή κάντρι, από τη στιγμή που καθόταν στο πιάνο ξεπηδούσε αβίαστα από μέσα του. Ενα αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας του Χόλιγουντ, μια πλατεία με το όνομα και το άγαλμά του, 17 βραβεία Γκράμι, αλλά και Γκράμι για τη συνολική προσφορά του στη μουσική, Νο 2 στη λίστα του Rolling Stone με τους μεγαλύτερους τραγουδιστές όλων των εποχών (Νοέμβριος 2008): λίγες μόνο από τις τιμές που κέρδισε. Πέθανε το 2004 σε ηλικία 73 ετών, 2 μήνες πριν από την κυκλοφορία του τελευταίου του άλμπουμ, που πούλησε περισσότερα από 5 εκατομμύρια αντίτυπα.

info:20.30, Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Εισιτήρια: 70, 55, 35, 25. Φοιτ: 18 ευρώ. Πληροφορίες-εισιτήρια: www.megaron.gr, 210 -7282333, ομαδικές κρατήσεις: 210-7282367.

Δεν υπάρχουν σχόλια: