Σάββατο 15 Αυγούστου 2009

12 εικόνες για το καλοκαίρι

Η τέχνη που καταπιάνεται με τις εικόνες που μας περιβάλλουν και αφορούν την καθημερινή μας ζωή έχει υποστεί τα πάνδεινα εδώ και πενήντα περίπου χρόνια. Φυσικά δεν ήταν πάντοτε έτσι: ο μοντερνισμός του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα, πέραν των μορφολογικών και υφολογικών ανανεώσεων που επέβαλε στην τέχνη, είχε οπωσδήποτε να κάνει με την απεικόνιση της ζωής που άλλαζε και κυρίως την εδραίωση μιας εύπορης αστικής τάξης η οποία φαινόταν στους ζωγράφους να φορτίζει την ατμόσφαιρα με έναν πρωτόγνωρο και συναρπαστικό λυρισμό! Δεν είναι υπερβολή να επισημάνει κανείς ότι η απεικόνιση της «μοντέρνας ζωής» αποτελούσε συνείδηση για τους πρώτους μοντέρνους. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι σχεδόν όλοι οι πρωτοπόροι της μοντέρνας τέχνης ζωγράφιζαν από το φυσικό. Και δεν είναι τυχαίο ότι ζωγράφιζαν έξω στο ύπαιθρο. Πού αλλού θα μπορούσαν να παρατηρήσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια το παιχνίδι του φωτός που τόσο τους γοήτευε και να ασκήσουν τις πρωτοπόρες ριζοσπαστικές τεχνικές τους που τόσο συντάραξαν την άρτι εδραιωθείσα αστική τάξη;

Εδώ στην ματιά σας δώδεκα εικόνες, οι οποίες, λόγω εποχής και έντονης επιθυμίας να ανακουφίσουμε όσους διαβάζουν αυτές τις σελίδες εγκλωβισμένοι στην πόλη, είναι καλοκαιρινές, γεμάτες θάλασσα, πεύκα και δροσιά..





ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΥΤΡΑΣ, «Βάρκα με πανί (Πάνορμος Τήνου)»,1925, Εθνική Πινακοθήκη Γιος του ζωγράφου Νικηφόρου Λύτρα,ο Νικόλαος Λύτρας επαναστάτησε εναντίον του ακαδημαϊσμού του πατέρα του και των άλλων ζωγράφων της λεγομένης Σχολής του Μονάχου.Ενας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της νεοελληνικής ζωγραφικής και λιγότερο γνωστός διεθνώς από όσο θα έπρεπε,ο Λύτρας ήταν ένας μοναδικός δεξιοτέχνης του χρώματος.



ΚΛΟΝΤ ΜΟΝΕ, «Εντύπωση,Ανατολή»,1897, Μουσείο Μαρμοτάν,Παρίσι (έχει κλαπεί) Ο μεγαλύτερος δάσκαλος στην απόδοση ατμοσφαιρικών σκηνών, ο Κλοντ Μονέ με αυτόν τον πίνακα λέγεται ότι έδωσε, άθελά του,στον ιμπρεσιονισμό το όνομά του: αυτή η εκδοχή για την προέλευση του όρουμία από τις πολλές- θέλει το όνομα να προέρχεται από το «impresion»,δηλαδή «εντύπωση» στα γαλλικά.




ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΛΕΑΣ, «Σαντορίνη»,π.1924-25, Εθνική Πινακοθήκη Επηρεασμένος ιδιαίτερα από τον μεταϊμπρεσιονισμό, ο Κωνσταντίνος Μαλέας ανήκει στους καλλιτέχνες που με γενναιότητα εισήγαγαν στην Ελλάδα τις νέες αντιλήψεις της μοντέρνας ζωγραφικής, ακόμη και αν οι κριτικοί τις περισσότερες φορές δεν ήταν με το μέρος του.Η «Σαντορίνη» είναι από τα σπουδαιότερα και πιο γνωστά έργα του.






ΠΟΛ ΓΚΟΓΚΕΝ, «Λουόμενες»,1897, Εθνική Πινακοθήκη Ουάσιγκτον Είναι γνωστή η περιπέτεια του Πολ Γκογκέν στην Πολυνησία.Αγάπησε τα ασυνήθιστα για τον Ευρωπαίο τοπία,αλλά κυρίως τις πολυνήσιες γυναίκες με τη στιλπνή μελαψή επιδερμίδα,οι οποίες περιφέρονταν γυμνές χωρίς ντροπή προκαλώντας τον θαυμασμό του.


ΖΟΡΖ ΣΕΡΑ, «Πορτ αν Μπεσέν,το λιμάνι με παλίρροια»,1888, Μουσείο Ορσέ,Παρίσι Από τους πρωτοπόρους της νέας τεχνικής του πουαντιλισμού και μεγάλος αναλυτής της λειτουργίας του χρώματος,ο Ζορζ Σερά θεωρείται από τους συνεχιστές του ιμπρεσιονισμού- ή «μεταϊμπρεσιονιστής»- και δημιουργός ορισμένων από τα πιο όμορφα καλοκαιρινά τοπία.



ΘΕΟΦΡΑΣΤΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ, «Δυο παιδιά στην παραλία»,1919, Εθνική Πινακοθήκη Επί μακρόν θεωρούμενος ως ηθογράφος και μάλλον από τους λιγότερο γνωστούς καλλιτέχνες της Γενιάς του ΄30, στην οποία ανήκει χρονολογικά αν και αρνήθηκε τον ελληνοκεντρισμό πολλών από τους ομοτέχνους του,ο Θεόφραστος Τριανταφυλλίδης μάς θυμίζει εδώ τον πίνακα της Μαίρης Κάσατ «Παιδιά που παίζουν στην παραλία».




ΓΚΥΣΤΑΒ ΚΑΓΕΜΠΟΤ, «Σκάφη στην Αρζαντέιγ»,1888, Μουσείο Ορσέ,Παρίσι Αλλη μια παραγνωρισμένη μορφή του ιμπρεσιονισμού,ο Γκυστάβ Καγεμπότ έγινε κυρίως γνωστός ως πάτρωνας των άλλων,διασημότερων ζωγράφων και φίλων του.Ηταν όμως ιδιαίτερα καλός ζωγράφος και ο ίδιος,όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει σε αυτή την ειδυλλιακή σκηνή.


ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΜΠΟΥΝΤΕΝ, «Παραλία στην Τρουβίλ»,1864-65, Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον Σε αντίθεση με τη διαδεδομένη άποψη που θεωρεί τον Μανέ πατέρα του ιμπρεσιονισμού,πολλοί πιστεύουν ότι πρωτοπόρος εμπνευστής υπήρξε ο Ευγένιος Μπουντέν.Τούτη η εικόνα από την παραλία της Τρουβίλ ενέπνευσε γενεές ζωγράφων οι οποίοι θέλησαν να απεικονίσουν φιγούρες σε τοπία.




ΕΝΤΟΥΑΡ ΜΑΝΕ, «Στην παραλία»,1873,Μουσείο Ορσέ,Παρίσι Ενας από τους πρώτους ζωγράφους που εδραίωσαν νέες προσεγγίσεις στη μοντέρνα τέχνη,ο Εντουάρ Μανέ ξεδιπλώνει εδώ τη δεξιοτεχνία του στην τοπιογραφία.


ΠΟΛ ΣΙΝΙΑΚ, «Κόκκινη σημαδούρα»,1895, Μουσείο Ορσέ, Παρίσι Επίσης από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του πουαντιλισμού,μαζί με τον Ζορζ Σερά,ο Σινιάκ λάτρευε τη θάλασσα.Και πόσο προσφέρεται η τεχνική του με τις μικρές πινελιές καθαρού χρώματος για την απόδοση των παιχνιδιών του φωτός πάνω στην άστατη επιφάνεια της θάλασσας!

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΡΘΕΝΗΣ, «Το λιμάνι της Καλαμάτας»,1911,Εθνική Πινακοθήκη Ζωγράφος που επηρεάστηκε και από τον συμβολισμό και από τον μεταϊμπρεσιονισμό και ένας από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες της νεοελληνικής ζωγραφικής,ο Κωνσταντίνος Παρθένης επιδεικνύει εδώ τον απόλυτα ιδιαίτερο χειρισμό του χρώματος που τον διακρίνει,σε ένα από τα διασημότερα έργα του.



ΜΙΧΑΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, «Υδρα»,1930, Εθνική Πινακοθήκη Ατυχος στη ζωή καθ΄ ότι έπασχε από σύφιλη και υποτιμημένος ως καλλιτέχνης,ο Μιχάλης Οικονόμου εκτιμήθηκε μετά τον θάνατό του ως εξαιρετικός τοπιογράφος και ένας από τους λίγους γνήσιους εκπροσώπους του ιμπρεσιονισμού στην Ελλάδα.

Η Παναγία στη ζωή και στο τραγούδι μας...


«Την Παναγιά παρακαλώ και λέω τση να ραίνει με τη ντροσά του ουρανού όλη την
οικουμένη.

Την Παναγιά παρακαλώ βάλσαμο να σταλάζει
στου πονεμένου την καρδιά που βαριαναστενάζει.
Την Παναγιά παρακαλώ και τση ζητώ τη χάρη
στου καθενούς τη σκοτεινιά να φέγγει σα φεγγάρι».

(Απειραθίτικα δίστιχα)
Ο Αύγουστος για τον ελληνισμό, είναι ο μήνας της Μάνας Παναγίας, της Δέσποινας, που αγκαλιάζει όλο τον κόσμο και γίνεται για το καθένα από μας μεσίτης και ισχυρός πρέσβης προς τον Υιό της και Θεό μας, για τη σωτηρία της ανθρωπότητας.

Ο λαός μας, το μήνα Αύγουστο, τιμά και γιορτάζει την Κοίμηση της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας και τη γιορτή τούτη την ονομάζει Πάσχα του καλοκαιριού.

Η Κοίμηση της Θεοτόκου, θεωρείται από τις κορυφαίες γιορτές της Χριστιανοσύνης και η προετοιμασία των πιστών αρχίζει με τη νηστεία από την 1η Αυγούστου και φθάνει μέχρι τον ευλογημένο Δεκαπενταύγουστο.
Στην καθ’ ημάς Ανατολή, η μνήμη ενός Αγίου, αποτελεί αφορμή «χαράς και πανηγύρεως» για όλη την εκκλησιαστική κοινότητα, πολλώ δε μάλλον η Κοίμηση της Θεοτόκου είναι χαρά και πανηγύρι υπέρλαμπρο, για όλη την Ορθόδοξη οικουμένη.
Περισσότερο από κάθε άλλο ιερό πρόσωπο, ο λαός μας τιμά και σέβεται την Παναγία, την οποία επικαλείται σε κάθε δύσκολη στιγμή της ζωής του.

Η Πανάγια μορφή της, αιώνες τώρα, στολίζει κάθε σπιτικό εικονοστάσι και με το θεόπεμπτο βλέμμα της αγκαλιάζει στοργικά και φιλεύσπλαχνα κάθε άνθρωπο που καταφεύγει στη χάρη της.

Πολυάριθμες είναι οι Εκκλησίες και τα παρεκκλήσια που αφιερώνονται στη χάρη της, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης και ειδικότερα στον ελληνικό χώρο. Εκεί μάλιστα που υπάρχουν θαυματουργικές εικόνες της, αποτελούν πανελλήνια θρησκευτικά προσκυνήματα, όπως η Παναγία της Τήνου, η Παναγία Σουμελά και στην Κύπρο μας του Κύκκου, του Μαχαιρά, της Τροοδίτισσας, της Χρυσορροϊάτισσας κλπ.

Σύμφωνα με το μεγάλο μαΐστορα του βυζαντινού χρωστήρα και του λόγου Φώτη Κόντογλου, η Παναγία είναι «το πνευματικό στόλισμα της Ορθοδοξίας μας». «Για μας τους Έλληνες», σημειώνει, «είναι η πονεμένη Μητέρα, η παρηγορήτρια κι’ η προστάτρια, που μας παραστέκεται σε κάθε περίσταση. Σε κάθε μέρος της Ελλάδας είναι χτισμένες αμέτρητες εκκλησιές και μοναστήρια, παλάτια αυτηνής της ταπεινής βασίλισσας, κι ένα σωρό ’ρημοκκλήσια, μέσα στα βουνά, στους κάμπους και στα νησιά, μοσκοβολημένα από την παρθενική και πνευματική ευωδία της».

Ο Φώτης Κόντογλου, αναφερόμενος στα εικονίσματα με τη μορφή της Θεοτόκου αναφέρει, ακόμη, ότι «στην όψη της Παναγίας έχει τυπωθεί αυτό το μυστικό κάλλος που τραβά σαν μαγνήτης τις ευσεβείς ψυχές και τις ησυχάζει και τις παρηγορά».

Η πανίερη μορφή της είναι συνυφασμένη, παράλληλα, με την εθνική μας ύπαρξη. Μας παραστέκεται, δυο χιλιάδες χρόνια τώρα, στους αγώνες του Έθνους μας.

Ως «στρατήγισσα» και «προστάτισσα του Γένους», που «περιφέρεται παντού με ρομφαία και κρατάει μακρυά της Ρωμιοσύνης τον οχτρό, τον άπιστο του θρόνου», παρουσιάζει ο ποιητής μας Κωστής Παλαμάς την Κυρία Θεοτόκο.

Ως Υπέρμαχος Στρατηγός υπερασπίζεται την βασιλεύουσα Πόλη από τα στίφη των Αβάρων και στη συνέχεια, μας δίνει δακρυσμένη, κουράγιο, στην πικρότατη ώρα της Άλωσης, όπου μας στυλώνει η ουράνια υπόσχεση της: «Πάλι με χρόνια με καιρούς...».

Η Οδηγήτρια, μας σκέπει και μας κραταιώνει, φαντάρους και λαό, στα βορειοηπειρωτικά βουνά, το ’40. Στα χρόνια του απελευθερωτικού μας αγώνα του 1955 – 59 συντρέχει και ενδυναμώνει τον τίμιο αγώνα των παιδιών της ΕΟΚΑ και σήμερα, στα χρόνια της υπομονής, τη νιώθουμε πάντα δίπλα μας, βοηθό και σκέπη μας, μεσίτρια και στήριγμά μας.

Η παρουσία της Παναγίας στη ζωή και την ιστορία μας δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει και τη Λαογραφία γενικά, τη δημοτική ποίηση και το τραγούδι μας, το οποίο δεν είναι τίποτε άλλο παρά ο καθρέφτης της ψυχής του λαού μας, μέτρο της πνευματικότητάς του και πιστοποιητικό της ανθρωπιάς, της πίστης, της ομοιογένειας και της ζωντάνιας της φυλής μας.
Παραδομένο από στόμα σε στόμα στους αιώνες, αποτελεί, όντως, την ιερή παρακαταθήκη και τον άρρηκτο σύνδεσμο του Ρωμαίικου.
Μέσα στα ακριτικά, τα ηρωικά, τα ιστορικά, τις παραλογές, τα ερωτικά, του γάμου, του γλεντιού, τα νανουρίσματα και τα παιδικά ταχταρίσματα, της ξενιτιάς, τα μοιρολόγια, τα θρησκευτικά και λατρευτικά τραγούδια του λαού μας, πλουσιότατη είναι η ομάδα εκείνων που αναφέρονται στο πρόσωπο της Παναγίας.

Είναι άλλωστε δεδομένο ότι το παραδοσιακό μας τραγούδι είναι διαποτισμένο σε βάθος, με το περιεχόμενο της χριστιανικής διδασκαλίας. Έτσι, δεν θα μπορούσε ο άγνωστος λαϊκός δημιουργός, ο νηστευμένος ποιητής, να μη συμπεριλάβει το πρόσωπο της Παναγίας στο στίχο του, στης έμπνευσής του τους καρπούς.

Τραγούδια απ' όλο τον ελληνισμό αναφέρονται και μιλούν για τη ζωή της, τη γέννηση του Χριστού, το θρήνο της στη Σταύρωση του Υιού της, την Κοίμησή της. Αναφέρονται, ακόμη, στη συμπαράστασή της σε διάφορες δύσκολες ώρες του έθνους, σε στιγμές από όλο τον κύκλο της ζωής, στη γέννηση, στο γάμο, στο θάνατο.
Προσευχές, επικλήσεις, δίστιχα βγαλμένα μέσα από τον καθημερινό βίο. Από τα παιδικά νανουρίσματα, στα τραγούδια του γάμου και της αγάπης, παντού θα συναντήσουμε το πρόσωπο και τη μέριμνά της, όπως για παράδειγμα στο δημοτικό που τραγουδιέται στην Πάρο: «Χριστέ μου, δώσ' μου υπομονή και Παναγιά ελπίδα
να ζήσω να την ξαναδώ την εύμορφή μου ελπίδα».

Σε εκείνη, την πηγή ελέους, τη χαρά των θλιβομένων, την ελπίδα των χριστιανών, στρέφεται και ο ερωτευμένος, για να ζητήσει την καθοδήγηση και τη βοήθειά της σε μια από τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις της ζωής του, την αγάπη και το γάμο.
Τραγούδι, επίκληση προς το όνομα της, για να βρεθεί στη μεγαλύτερη ώρα των ανθρώπων, την ώρα την καλή, την ώρα την αγαθή, την ώρα την ευλογημένη, το γάμο. Ο λαϊκός ερμηνευτής του γαμήλιου κυπριακού άσματος, ζητά και τη βοήθεια της Παναγιάς, λέγοντας: «Έλα Θεέ τζιαι Παναγιά με τον Μονο(γ)ενή σου
τζιαί ευλόα μας τούντην δουλειά, πουναί που τη βουλή σου».
Σε κάποια άλλα, επίσης, παραδοσιακά τραγούδια, ο λαός μας, επικαλείται τη Θεοτόκο, για να της ζητήσει βοήθεια ή να τη δοξολογήσει, όπως για παράδειγμα το χαρακτηριστικό για τη Φανερωμένη της Λευκάδας: «Κυρά-Φανερωμένη μου, του Λευκαδίτη σκέπη χαρά στον που σε προσκυνά, χαρά στον που σε βλέπει
σεμνή Παρθένο να κρατάς στ' απέριττο θρονί σου το γιόκα σου τον ακριβό και το μονογενή σου».
Στο παραδοσιακό τραγούδι της πατρίδας μας, ιδιαίτερη τιμή και ευλάβεια αποδίδεται στην Κυρία Θεοτόκο, την Ελεούσα του Κύκκου, «την Παναΐαν της κορφής με το θρονί στην μέση»: «Ουλές Τζυράες τες λαλούν τζι’ ούλες Τζυράες είναι
μα σαν του Τζύκκου την Τζυράν άλλην καμμιάν εν έσιη, πρώτα δκιαβαίνει η χάρη της τζιαι ταπισών υβρέσιη».

Στο τραγούδι της Παναγίας του Κύκκου, ο άγνωστος λαϊκός ποιητής, αποδίδει στην ομβροτόκο Κυρία Θεοτόκο την υψίστη τιμή να προσηκώνεται σ’ αυτήν ο Υιός της, να την τοποθετεί στον δικό Του θρόνο και να αποδέχεται τα αιτήματα της «Τζυράς του κόσμου».

Το πανίερο πρόσωπο της Θεοτόκου συγκεντρώνει το πνευματικό κάλλος, αυτό το μυστικό κάλλος που μαγνητίζει τις ανθρώπινες ψυχές, τις καθησυχάζει και τις παρηγορά. Στο πρόσωπό της αναγνωρίζει ο κάθε άνθρωπος τη Μεγάλη Μητέρα και στην αγκαλιά της βρίσκει γαλήνη και προστασία. Εξάλλου, αυτή η αγκαλιά χωρά τα πάντα και τους πάντες και δεν είναι άλλωστε τυχαίος ο χαρακτηρισμός της ως «η Πλατυτέρα των Ουρανών».
Την Δέσποινα τ’ Ουρανού, ταπεινοί και εμείς προσκυνητές, τις μέρες τούτες της γιορτής της, στα δύσκολα και δίσεκτα μας χρόνια που διερχόμαστε στη γη, τούτη, του μαρτυρίου, παρακαλούμε μαζί με τον πρόσφυγα ποιητάρη «δύναμιν να μου δώσει να ξαναδώ τον τόπο μου πάλαι να μ’ αξιώσει».














Η ελπίδα του κόσμου


Από τα ονόματα και μόνο που έδωσε η ορθοδοξία στην Παναγία, και που μ’ αυτά την καταστόλισε, όχι σαν είδωλο θεατρικό, όπως γίνηκε αλλού που φορτώσανε μια κούκλα με δαχτυλίδια και σκουλαρήκια και με ένα σωρό άλλα ανίερα και ανόητα πράγματα, λοιπόν αυτά μοναχά, λέγω, φαίνεται πόσο πνευματική αληθινά είναι η λατρεία της Παναγίας στην ελληνική ορθοδοξία.

Πρώτα-πρώτα το ένα αγιώτατο όνομά της: Παναγία.

Ύστερα τα άλλα: Υπερευλογημένη,
Θεοτόκος, Παναμώμητος,
Τιμιωτέρα των Χερουβείμ και ενδοξωτέρα ασυγκρίτως των Σεραφείμ,
Ζώσα και Άφθονος,
Πηγή,
Έμψυχος Κιβωτός,
Άχραντος, Αμόλυντος,
Κεχαριτωμένη,
Αειμακάριστος και Παναμώμητος,
Προστασία,
Επακούουσα,
Γρηγορούσα,
Γοργοεπήκοος,
Ηγιασμένος Ναός,
Παράδεισος λογικός,
Ρόδον το Αμάραντον,
Χρυσούν Θυμιατήριον,
Χρυσή Λυχνία,
Μαναδόχος Στάμνος,
Κλίμαξ Επουράνιος,
Πρεσβεία θερμή,
Τείχος απροσμάχητον,
Ελέους Πηγή,
του Κόσμου Καταφύγιον,
Βασιλέως Καθέδρα,
Χρυσοπλοκώτατος Πύργος και Δωδεκάτειχος Πόλις,
Ηλιοστάλακτος Θρόνος,
Σκέπη του Κόσμου,
Δένδρον αγλαόκαρπον,
Ξύλον ευσκιόφυλλον,
Ακτίς νοητού ηλίου,
Σιών αγία, Θεού κατοικητήριον,
Επουράνιος Πύλη,
Αδικουμένων προστάτις,
Βακτηρία τυφλών,
Θλιβομένων η χαρά,
και χίλια δυο άλλα, που βρίσκονται μέσα στα βιβλία της εκκλησίας.

Κοντά σ’ αυτά είναι και τα ονόματα που γράφουνε απάνω στα άγια εικονίσματά της οι αγιογράφοι: Οδηγήτρια,
Γλυκοφιλούσα,
Πλατυτέρα των Ουρανών,
η Ελπίς των απελπισμένων,
η Ταχεία Επίσκεψις,
η Αμόλυντος,
η Ελπίς των Χριστιανών,
η Παραμυθία,
η Ελεούσα κι άλλα πολλά, που γράφουνται από κάτω από τη συντομογραφία: ΜΗΡ ΘΥ, που θα πεί Μήτηρ Θεού.



του Φώτη Κόντογλου

Αγνή Παρθένε

Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009

Το Πάσχα του Καλοκαιριού η Κοίμηση της Θεοτόκου



H Θεοτόκος είναι «του πεσόντος Αδάμ η ανάκλησις, των δακρύων της Εύας η λύτρωσις».
Βοήθησε στη σάρκωση του Χριστού, εξυπηρέτησε την παγκόσμια σωτηρία γιατί μ' αυτήν πραγματοποιήθηκε η προαιώνια απόφαση του Θεού: η σάρκωση του Λόγου και η δική μας σωτηρία(Ιω. Δαμασκηνός).Από τις Θεομητορικές εορτές ξεχωρίζει η εορτή της Κοιμήσεως (15 Αυγούστου).
Με αυτήν η Εκκλησία μας εορτάζει την Κοίμηση της Θεοτόκου που περιλαμβάνει, πρώτο, το θάνατο και την ταφή της και, δεύτερο, την ανάσταση και τη μετάστασή της στους ουρανούς.
Όπως λέει το κοντάκιο της εορτής, «τάφος και νέκρωσις ουκ εκράτησε (τη Θεοτόκο), ως γαρ ζωής μητέρα, προς την ζωήν μετέστησεν ο μήτραν οικήσας αειπάρθενον».
Ο Κύριος δηλαδή που είναι η πηγή της αληθινής ζωής, πήρε την ανθρώπινη σάρκα στην κοιλιά της Θεοτόκου και γεννήθηκε από αυτήν. Έτσι έκαμε την Παναγία Μητέρα του, μητέρα της ζωής, πηγή της ζωής.
Αφού ο Κύριος με το σταυρικό του θάνατο πάτησε και κατάργησε το θάνατο, ήταν φυσικό να ανεβάσει στους ουρανούς τη Μητέρα του και να της χαρίσει τη δόξα της αιωνιότητας. Όπως λένε τα τροπάρια της Κοιμήσεως, ο θάνατός της προμνηστεύεται τη ζωή. Αυτή που γέννησε τη ζωή, έχει μεταβεί στη ζωή. Έτσι ο θάνατός της ονομάζεται «αθάνατος Κοίμησις». Και όλα αυτά γιατί η Παναγία πρώτη μεταξύ των ανθρωπίνων πλασμάτων πραγματοποίησε τη θεοποίηση του ανθρώπου, που είναι η συνέπεια της σάρκωσης.
Όπως ακριβώς το είπαν οι Πατέρες «Ο Θεός ενηθρώπησεν, ίνα ημείς θεοποιηθώμεν». «Άνθρωπος γίνεται Θεός ίνα Θεόν τον Αδάμ απεργάσηται» (Μ. Αθανάσιος, ΒΕΠ 30, 119. Δοξαστικό αίνων, 25 Μαρτίου).
Αυτήν τη θεοποίηση έδειξε η Θεοτόκος, γιατί, όπως λέει ο ιερός Καβάσιλας, φανέρωσε τον άνθρωπο όπως ήταν στην αρχή στον Παράδεισο, και όπως έπρεπε στη συνέχεια να γίνει.
Με την Κοίμησή της προπορεύτηκε στη δόξα που μας περιμένει. Ωραία παρατηρήθηκε, «αυτή είναι δόξα μεγαλύτερη από όλαις τις δόξαις, οπού έλαβε η Θεοτόκος, να αναστηθεί πρωτύτερα από τον καιρό της αφθαρσίας, να δοξασθή προτού να γίνει η κρίσις και η εξέτασις, να λάβη την ανταπόδοσιν προτού να έλθη η ημέρα της ανταποδόσεως, να τιμηθή τέλος πάντων με προνόμια, όμοια με εκείνα του υιού της» (Νικήφόρος Θεοτόκης).
Εκείνο δηλαδή που θα απολαύσουν οι πιστοί μετά τη δεύτερη έλευση του Κυρίου και γενική κρίση, προαπολαμβάνει κατεξοχήν η Μητέρα του Θεού. Έτσι εξηγείται γιατί η εορτή της Κοιμήσεως είναι στη συνείδηση του πληρώματος της Εκκλησίας, ένα δεύτερο Πάσχα.
Της «άλλης βιοτής της αιωνίου, την απαρχήν» που εορτάζουμε το Πάσχα, ο πρώτος καρπός είναι η δόξα της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος!

Ο Κύριος μας είχε ειδοποιήσει πως σε καιρούς κρίσεως θα αφαιρέσει από τους υπηρέτες του αυτά που νομίζουν πως έχουν και θα δώσει ακόμη περισσότερα σ’ αυτούς που ήδη έχουν.

Και ιδού ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, αφαιρεί με αποκαλυπτική συναίσθηση όλα όσα νόμιζε πως είχε αυτός και οι συνάδελφοί του!

Την λάμψη της εκκλησιαστικής εξουσίας! Τις λεπτομέρειες του Τυπικού, το ιεροτελεστικό της λατρείας, το κήρυγμα, τη συμβολική των αμφίων του κλήρου, τα οποία αφήνουν αδιάφορο τον σύγχρονο άνθρωπο! [Πιστός είναι μόνον ο κλήρος!]

Αυτός δε ο σύγχρονος άνθρωπος ασχολείται με την χαλαρή σκέψη περί του αν υπάρχει Θεός και ποιά είναι η σχέση Του μαζί μας.

Ενώ ο ένδοξος κλήρος έχει σαν σκοπό του πλέον να αναπαύει συνειδήσεις (!), αφού υπακούοντας στο θέλημα του Θεού, άφησε την εκκλησιαστική εξουσία κατά μέρος.

Παρ’ όλη την προσπάθεια όμως να αναπαύσει συνειδήσεις το μόνο που κατόρθωσαν οι άνθρωποι της Εκκλησίας, δεν είναι τίποτε άλλο από το να ψελλίζουν, και να ‘χουν περιχωρηθεί σε μια εγωϊστική και εθνικιστική ασυνεννοησία, από την οποία προσπαθούν σήμερα πλέον, με μοντέρνο τρόπο, να απελευθερωθούν.

Δεν μπορούμε να καταλάβουμε από το κείμενο αν τα ψελλίσματα κατορθώνουν τελικά να αναπαύουν συνειδήσεις.

Όλα αυτά λέγονται και ξαναλέγονται, είναι πλέον ομολογημένο και από τους ίδιους τους εκπροσώπους της Εκκλησίας πως δεν είναι Χριστιανοί. Γιατί οι Χριστιανοί συνεχίζουν να τους λογαριάζουν σαν τέτοιους; Γιατί δεν μπορούν να καταλάβουν πως η διάλυση της Εκκλησίας, η οποία ολοκληρώνεται σε λίγο, οφείλεται σ’ αυτόν ακριβώς τον λόγο; Στο ότι οι Χριστιανοί δεν κατορθώνουν να διακρίνουν πως οι εκκλησιαστικοί αντιπρόσωποι δεν είναι Χριστιανοί;

Την αληθινή ερμηνεία την συναντούμε στον Άγιο Συμεών τον Νέο Θεολόγο, αλλά είναι τόσο απίστευτη που δυστυχώς δεν θα κατορθώσει να μας βοηθήσει να γλιτώσουμε τον αφανισμό!

Νικήτα Στηθάτου, Βίος Αγίου Συμεών του Νέου Θεολόγου § 93!


Οι άνθρωποι του Στέφανου, πρωτοπρεσβύτερου του Πατριαρχείου, καθήρεσαν τις εικόνες του Πνευματικού του Πατρός με φονικά χέρια και αξίνα και άλλες τις εξαφάνισαν επιχρίοντάς τες με καπνιά και ασβέστη, ενώ θρηνούσαν με πάθος οι μοναχοί και οι λαϊκοί που έβλεπαν τα πραττόμενα από Χριστιανούς στο μέσο της Εκκλησίας των πιστών, και δεν μπορούσαν να αποκρούσουν τους δράστες αυτών των ενεργειών λόγω της ομωνυμίας της πίστεως.
Θύματα της ομωνυμίας αφήνουμε το χριστιανικό ένδυμα να καταστρέψει αμετάκλητα ίσως, την πίστη μας.
Όπως ακριβώς λόγω αυτής της
ομωνυμίας είχαμε επιτρέψει, τόσους αιώνες πριν, στους Σταυροφόρους να καταστρέψουν την Πόλη και τον Βυζαντινό πολιτισμό.

Αμέθυστος

Εὐλογητή εἰ Δέσποινα, σκέπε, φρούρει τούς εἰς σέ ὑμνολογούντας



Τῶν Ἀγγέλων ὁ δῆμος, κατεπλάγη ὁρῶν σε, ἐν νεκροῖς λογισθεῖσαν, τῆν Σωτῆρα τῶν βροτῶν, Μαριάμ τετοκυῖαν, τόν σύν ἑαυτῷ τόν Ἀδάμ ἐγείραντα, καί ἐξ’ Ἄδου πάντας ἐλευθερώσαντα.

Φως στα «θαμμένα» μυστικά της Κύπρου


Τα νέα στοιχεία για τις εκτελέσεις, η αποκάλυψη του ρόλου των ΗΠΑ και μια λογοτεχνική μαρτυρία για τον Αττίλα

Φέτος συμπληρώνονται 35 χρόνια από τα γεγονότα στην Κύπρο, το καλοκαίρι του 1974. Σήμερα, ακριβώς 35 χρόνια από τον «Αττίλα ΙΙ», πολλές πτυχές της τραγωδίας παραμένουν αδιευκρίνιστες. Η κυρίαρχη άποψη περί συνωμοσίας με βασική ευθύνη της Ουάσιγκτον εξακολουθεί να είναι η βασική αντίληψη για τα γεγονότα. Τα αμερικανικά αρχεία και οι μαρτυρίες επιβεβαιώνουν τις ευθύνες των ΗΠΑ για το γεγονός ότι δεν απέτρεψαν το πραξικόπημα του Ιωαννίδη εναντίον του Μακαρίου, ενώ δεν έκαναν ό,τι μπορούσαν για να σταματήσουν τη δεύτερη προέλαση των τουρκικών στρατευμάτων στις 14 και 15 Αυγούστου 1974. Οι θεωρίες συνωμοσίας όμως δεν τεκμηριώνονται, παρά μόνο στη σφαίρα των μύθων. Πολλές όψεις του 1974 παραμένουν μέχρι σήμερα ταμπού ή αποσιωπημένες, όπως οι αγνοούμενοι, αλλά κυρίως οι Ελλαδίτεςστιγματισμένοι ως «χουντικοί»- που πολέμησαν στην Κύπρο. «Κάθε Ελλαδίτης στρατιώτης είναι ένας εμφύλιος»

Ο Βασίλης Γκουρογιάννης στο μυθιστόρημά του «Κόκκινο στην Πράσινη Γραμμή» (Εκδ. Μεταίχμιο) σκιαγραφεί το προφίλ και τις μαρτυρίες των ανδρών της ΕΛΔΥΚ, που πολέμησαν στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1974, χωρίς να καταλαβαίνουν αν βρίσκονται σε πόλεμο με τους Τούρκους ή σε εμφύλιο. Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 4.000 Έλληνες στρατιώτες σκοτώθηκαν το 1974, ενώ όσοι επέζησαν, στιγματίστηκαν στην Ελλάδα και την Κύπρο ως «χουντικοί» και «προδότες».

περισσότερα εδώ

Η Ελλάδα ένα φέρετρο


Θέλουν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε ένα φέρετρο: Φέρετρο ανθρώπων, φέρετρο εδαφικών χώρων και οικολογικών συνθηκών, φέρετρο πολιτισμών, ιδεών και αξιών…

Από παντού η χώρα μας δέχεται μια πολεμική επίθεση πολυεδρική και άγρια:

α). Επί δεκαετίες οι εμπρηστές της υφηλίου (τα πολυεθνικά συμφέροντα και οι μηχανισμοί τους) την καίνε ανηλεώς, τη μετατρέπουν σε στάχτες και αποκαΐδια: Από τα δάση μέχρι τις πεδιάδες…

β). Σταθερά και συστηματικά τη μεταβάλλουν σε «αποθήκη» εισαγόμενων δούλων με όλα τα συνακόλουθα εφιαλτικά αποτελέσματα: Από το σάρωμα όλων των κατακτήσεων του ελληνικού λαού και την πολιτισμική μας αλλοίωση, μέχρι τα λοιμώδη νοσήματα, τα οργανωμένα «γκέτο» και τα όργια των πολυεθνικών μαφιών του εγκλήματος: Από τα ναρκωτικά μέχρι τη σωματεμπορία και τα τραστ των δουλεμπόρων…

γ). Σταθερή και ανηλεής επίθεση εναντίον της ιστορίας, των γραμμάτων και της Τέχνης, εναντίον κάθε ιστορικού και πνευματικού ιστού της ελληνικής κοινωνίας. Όλα υπό κατεδάφιση και αποτέφρωση…

δ). Αδιάκοπη και διαρκώς εντεινόμενη τρομοκρατία κατά της χώρας μας και του ελληνικού λαού: Από τα ΜΜΕ, τα κόμματα-προτεκτοράτα και τις επιδοτούμενες «αριστερές» εστίες, τα «τάγματα εφόδου» των παρακρατικών μηχανισμών και τις πλαστές «κόκκινες» ομάδες δολοφόνων, μέχρι τα κουκουλοφόρικα «κινήματα» και τις οργανωμένες «εξεγέρσεις» των μουσουλμανικών ορδών…

ε). Η νέα εφιαλτική τρομοκρατική επίθεση είναι η σπορά του τρόμου για τη «γρίπη των χοίρων».

Η νέα αυτή μορφή τρομοκρατίας έχει πολλαπλούς και σύνθετους στόχους:
τη γιγάντωση της κερδοσκοπικής απληστίας των πολυεθνικών τη συνοδεύουν και οι μακάβριοι πειραματισμοί της αμερικάνικης αυτοκρατορίας για την τελειοποίηση των «επιστημονικών» μεθόδων επιβολής, ελέγχου και εξόντωσης των ανθρώπων.
Και εδώ η Ελλάδα επιλέγεται από τις πρώτες για «πειραματόζωο». Επιλέγεται από τις πρώτες για τα γενοκτονικά σχέδια των διεθνών δολοφόνων.
Περισσότερα, εδώ:

http://www.resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?t=3592



Ο εφιάλτης της γενοκτονίας μας δεν σταματά εδώ. Είναι ένας «ιστός της αράχνης» που διακλαδώνεται και στις τοπικές κοινωνίες.


Η πλέον χαρακτηριστική, αλλά και κραυγαλέα περίπτωση είναι το λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης.


Τη γενοκτονία του λεκανοπεδίου την περιγράφει πολύ δυνατά η παραπάνω κραυγή απελπισίας του Ηλία Σιαμέλα.

Μια περιοχή που η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ την έχει μετατρέψει σε κόλαση και ρυπογόνα δηλητήρια, σε τέφρα και μαυρίλα, τώρα σχεδιάζει και το ολοκληρωτικό γενοκτόνο έγκλημά της: Την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου.

Εδώ πλέον προωθείται ανοικτά και ανενδοίαστα η ολοκληρωτική γενοκτονία των κατοίκων της περιοχής, ο αδίστακτος αφανισμός της Μεγαλόπολης και της ευρύτερης περιοχής.


Ίσως γιατί σε κείνα τα μέρη έζησε και έδρασε ο Γέρος του Μωριά!!!

Γι’ αυτό το στυγερό έγκλημα της γενοκτονίας ουδείς συγκινείται.
Οι λαλίστατοι περί «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και τα δήθεν κόμματα του «λαού» (ΚΚΕ και ΣΙΑ) σιωπούν σκανδαλωδώς.

Οι δε συνδικαλιστές γραφειοκράτες της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ (άλλοι υπερασπιστές των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων), όχι μόνο δεν βγάζουν άχνα, αλλά και συμμετέχουν σε αυτό το έγκλημα.

Έχει ισοπεδωθεί γενοκτονικά μια ολόκληρη περιοχή, προωθείται ο γενικός γενοκτονικός της αφανισμός και οι «ευαίσθητοι» οι οποίοι μας πρίζουν τα αυτιά για μια δήθεν σχισμένη σελίδα του Κορανίου, έχουν χάσει και την όρασή τους και την ακοή τους…

ΑΙΔΩΣ ΑΧΡΕΙΟΙ.

Υ.Γ. στις πλάτες των ιστοχώρων πέφτει το βαρύ φορτίο να καταγγείλουν το έγκλημα που συντελείται στη Μεγαλόπολη, να το κάνουν τουλάχιστο γνωστό στον ελληνικό λαό.

Αυτό που συμβαίνει στη Μεγαλόπολη μας αφορά ΟΛΟΥΣ…


Πέμπτη 13 Αυγούστου 2009

Η ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ


Ήταν Μάιος του 1909. Στο χωριό Χάβαρι Αμαλιάδος του νομού Ηλείας, εφημέριος και παπαδάσκαλος ήταν ο παπά-Τιμολέων. Έγ­γαμος ιερεύς με τρεις κόρες, την δε πρεσβυτέρα του την έλεγαν Πατρούλα.

Ένα Σάββατο βράδυ, καθώς έπεσε ή παπαδιά να κοιμηθεί με­τά την προσευχή της, βλέπει να τρίζει το κανδηλάκι της στο εικονοστάσι και να σβήνει. Ταυτόχρονα παρουσιάζεται μια ωραιότατη, ο­λόλαμπρη και ολοφώτεινη γυναίκα στην άκρη του κρεβατιού της. Ό παπάς της είχε πάει προ πολλού για ύπνο ατό διπλανό δωμάτιο. Αυθόρμητα ή πρεσβυτέρα λέγει προς την ουράνια εκείνη εμφάνιση: "Μην κάθεσαι εκεί". Νόμισε ότι θα καθίσει στην άκρη του κρεβατιού.' Η Βασίλισσα όμως των Ουρανών της απαντάει αυστη­ρά μεν, αλλά με φωνή γλυκύτατη:
--«Δεν είμαι αυτή πού νομίζεις! Να πεις στον παπά σου να πι στο εκκλησίασμα και σ' όλο το χωριό πώς όλοι τους πρέπει να μετα­νοήσουν, γιατί θα πάθουν μεγάλο κακό». και λέγοντας αυτά εξαφανίσθηκε.
Ή πρεσβυτέρα τρομαγμένη διηγήθηκε αμέσως το παράδοξο αυτό γεγονός στον παπα της και ο παπα Τιμολέων την πίστεψε. Έτσι για τρεις Κυριακές καλούσε όλους τους χριστιανούς σε μετά­νοια λέγοντας ότι αυτή είναι ή εντολή της Παναγίας, διαφορετικά θα τους εύρισκε μεγάλο κακό. Δυστυχώς, όμως, οι χωρικοί δεν τον πίστεψαν, αλλά ούτε και το άμεσο συγγενικό του περιβάλλον.
Και σε τρεις μήνες, στις 2 Ιουλίου του 1909, προς τα χαράμα­τα, ενώ όλοι σχεδόν ήσαν βυθισμένοι στον ύπνο, γίνεται ένας φο­βερός σεισμός, πού άνοιξε το χωριό στα δύο από την μια άκρη έως την άλλη. Τα περισσότερα σπίτια γύρισαν ανάποδα, εκατοντάδες ή­ταν και οι νεκροί, τους οποίους ομαδικά στοίβαζαν πάνω στα κάρα. Ολόκληρες οικογένειες ξεκληρίστηκαν.
Όμως το σπίτι και ή οικογένεια του ευλαβούς αυτού ιερέως πα­ρέμειναν άθικτα και ακέραια, χωρίς την παραμικρή ρωγμή.


ΠΑΤΗΡ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ. ΓΝΩΣΙΣ ΚΑΙ ΒΙΩΜΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΠΙΣΤΕΩΣ

Εσώτοιχα των βράχων ...



Αγναντεύω θολά,
όταν σκεπάζω το χώρο
με σύννεφα δικαιολογιών.
Διαφεντεύω κομψά,
όταν ελέγχω στο χρόνο
συνειδήσεις γαμψές.

*
Τα κύματα αγανάκτησης
στα βράχια πάνω κτυπούν,
της αναισθησίας μου.
Τα μνήματα των αισθημάτων
στα μάτια σου εισχωρούν,
της ανυπομονησίας μου.

*

Η εξουσία συντρίβει ψυχές
στη μυλόπετρα του αέναου μύθου,
της θολής επιβολής.
Η Εκκλησία διαλύει κλαγγές
με ανεμότρατα πνεύματος,
της γενναίας αποδοχής.

*

Στα συρτάρια των μηχανορραφιών
στοιχειά θεριεύουν ολοχρονίς
της αιώνιας διαπλοκής.
Στα εσώτοιχα των βράχων
θεριά γαληνεύουν σιμά,
στης αλληλεγγύης τον καημό.



Παναγιώτης Α. Μπούρδαλας

παραμορφώσεις…


«Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο», λέει ο Ντοστογιέβσκυ. Και ο Πλάτωνας εξάλλου λέει πως η ομορφιά είναι ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Θεού.
Αυτός, λοιπόν, ο Θεός της ομορφιάς έπλασε τον πανέμορφο τούτο κόσμο και μας τον πρόσφερε, για να προσπαθήσουμε, όσο μπορούμε να μοιάσουμε κι εμείς σ’ αυτόν και να κάνουμε, όσο γίνεται περισσότερο όμορφη τη ζωής μας.

Αλλά εμείς, αντί να θαυμάσουμε και να δοξολογήσουμε το δημιουργό, θαυμάσαμε και λατρεύσαμε και προσκυνήσαμε τα δημιουργήματά του. Γεγονός που μας έσπρωξε σε ένα σωρό παραμορφώσεις και ασχήμιες.
Απ’ τις οποίες, για να μας απαλλάξει ο Θεός, μας έστειλε διαφόρους πνευματικούς ανθρώπους: Προφήτες, φιλοσόφους, κλπ. Που και αυτούς εμείς φροντίσαμε-όπως λέει ο Χριστός- άλλους να τους σκοτώσουμε, άλλους να τους λιθοβολήσουμε κι άλλους -όπως εμείς οι Έλληνες πράξαμε με το Σωκράτη-να τους ποτίσουμε το κώνειο.
Γι’ αυτό, τελικά, έστειλε το Γιο του. Ο οποίος με τη διδασκαλία του και τα θαύματά του προσπάθησε να μας βγάλει απ’ τον κυκεώνα των παραμορφώσεων. Οπότε εμείς και πάλι του απαντήσαμε με την χειρότερη των παραμορφώσεων, που είναι ο παραλογισμός του Σταυρού.
Γιατί δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι το Χριστό δεν τον σταύρωσαν κάποιοι-όπως συνηθίζουμε να λέμε -κακοποιοί και κακούργοι. Που η «καθωσπρέπει» κοινωνία του καλού υπόκοσμου τους κλείνει σε φυλακές υψίστης ασφαλείας. Αλλά ακριβώς ο ίδιος ο «καλός» υπόκοσμος της «καθωσπρέπει»κοινωνίας.
Ο οποίος «καλός» υπόκοσμος καταδίκασε -εν ονόματι των άδικων και δολοφονικών νόμων του- σε θάνατο και ουσιαστικά δολοφόνησε και σταύρωσε μεταξύ των κακούργων, όχι απλά και μόνο τον αθωότερο μεταξύ των ανθρώπων, αλλά-όπως και ο ποιητής λέει-τον ίδιο τον Ήλιο της Δικαιοσύνης, το Θεό. Για ν’ αποδείξει για μια ακόμη φορά πόσο οι θεσμοί της νομιμοφρονούσας κοινωνίας βρίσκονται σε διαμετρική αντίθεση και μετωπική σύγκρουση με την ουσία και το πνεύμα της δικαιοσύνης…
Για να δώσει, λοιπόν, ο Χριστός στους μαθητές του ένα πνευματικό αντίβαρο απέναντι σ’ αυτό το-πέραν παντός παραλογισμού- παραμορφωτικό γεγονός, πραγματοποίησε τη Μεταμόρφωσή του. Δείχνοντας έτσι ότι, πέρα απ’ τον κόσμο των παραμορφώσεων υπάρχει ένας άλλος κόσμος. Ασύγκριτα ομορφότερος και ασύλληπτα ευφρόσυνος. Που κάνει τις παραμορφώσεις και ασχήμιες του κόσμου τούτου να φαίνονται σαν ηλίθια καμώματα μεθυσμένων πιθήκων.
Και μνημονεύουμε και τώρα το γεγονός της Μεταμορφώσεως και μιλούμε γι’ αυτό, γιατί παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο. Ίσως και περισσότερο από άλλοτε. Αφού όλοι μας αισθανόμαστε να ασφυκτιούμε μέσα σε ένα δίχτυ πολύμορφων ασχημιών και παραμορφώσεων.
Ή μήπως δεν έχουμε παραμορφώσει και δηλητηριάσει τη γη μας και τις θάλασσες και τον αέρα μας! Και συνακόλουθα τις τροφές, που τρώμε. Γεγονός, που μας κάνει να νιώθουμε όλοι-περισσότερο ή λιγότερο- δημητηριασμένοι…
Ή μήπως στον κοινωνικό μας χώρο δεν υπάρχουν δεινές παραμορφώσεις. Με τα ΜΜΕ, που «αποδεκατούν το άνηθον και το κύμινον», φλυαρώντας για τα ασήμαντα και σκόπιμα και εκ του πονηρού παραβλέποντας και αποσιωπώντας τα φλέγοντα και βοώντα προβλήματα. Με την άρχουσα αναρχία, που, αντί να λύσει τα προβλήματα του λαού, μεθοδεύει τη λεηλασία και καταλήστευσή του. Με τις μυριάδες άνομων νόμων και άρθρων, που εξαρθρώνουν και υπονομεύουν την οικονομική και κοινωνική μας υπόσταση.
Ή μήπως στο χώρο της Εκκλησίας δεν ισχύει το ίδιο; Όταν, ρίχνοντας κάποιος μια ματιά στη σημερινή θρησκευτική μας πραγματικότητα και συγκρίνοντάς την με το πνεύμα του Ευαγγελίου, διαπιστώνει τερατώδεις και αποκρουστικές παραμορφώσεις και ασχήμιες. Που μάλιστα δεν διστάζουν να τις παρουσιάζουν οι αρχιτέκτονές τους και σαν έκφραση της χριστιανικής παράδοσης.
Γιατί ποια σχέση μπορούν να έχουν με το Ευαγγέλιο οι πολυτελείς και πολυδάπανες αμφιέσεις κάποιων δεσποτάδων! Τη στιγμή, που μεγάλα τμήματα του χριστεπωνύμου πληρώματος πένονται και υποφέρουν. Ή η τυραννική εξουσία τους. Που κάποτε την μεταβιβάζουν και σε κάποιους κούφους και κάφρους φαρισαίους παπάδες τους. Ειδικούς στην κακομεταχείριση του λαού, αλλά και των συναδέλφων τους! Κλπ, κλπ, κλπ...
Ή μήπως δεν υπάρχουν και σήμερα εκατομμύρια «ελάχιστων αδελφών» του Χριστού, που σταυρώνονται απ’ τους αρχιερείς του σιωνισμού και του-χωρίς Χριστό-«χριστιανισμού»! Που προκαλούν κρίσεις οικονομικές και δημιουργούν εστίες πολέμων. Και υπονομεύουν και αποσαθρώνουν τα ήθη και τα έθιμα και τις παραδόσεις των λαών. Με τις παγκοσμιοποιήσεις τους και τους οικουμενισμούς τους και το αιρετικό συνοθύλευμα της Νέας Εποχής τους και τη Νέα τάξη ναζιστικών σε βάρος των λαών εγκλημάτων. Για να ικανοποιούν την κακουργία τους και να γεμίζουν τα χρηματοκιβώτιά τους…
Ή μήπως εμείς ο καθένας μας δεν αισθανόμαστε παγιδευμένοι μέσα σε ένα λαβύρινθο ποικίλων παραμορφώσεων; Και πάνω απ’ όλες δεν νιώθουμε ότι σε κάθε στιγμή καιροφυλακτεί και μας απειλεί η πιο φοβερή, που είναι η παραμόρφωση του θανάτου.
Και σ’ αυτή και σ’ όλες τις περιπτώσεις έρχεται ο Χριστός να μας πει:
Απέναντι σε όλες τις παραμορφώσεις εγώ σας προσφέρω τη μεταμόρφωση. Απέναντι σε όλες τις ασχήμιες σας προσφέρω την ομορφιά. Απέναντι στα σκοτάδια και στις παγίδες και στο θάνατο, εγώ σας προσφέρω το ανέσπερο και άδυτο φως της Ανάστασης.
Ο πραγματικός θάνατος δεν είναι το νομοτελειακά αναπότρεπτο βιολογικό γεγονός. Είναι η παραμονή μέσα στον κυκεώνα και το δίχτυ των παραμορφώσεων….
Απ όπου σας καλώ να αποδράσετε. Και μάλιστα τώρα. Γιατί το επόμενο δευτερόλεπτο μπορεί να μην είναι δικό σας…

παπα-Ηλίας

Inch' Allah, έρχεται ο Ανταμό

«Κατά βάθος δεν ήμουν φτιαγμένος γι' αυτή τη ζωή. Είμαι πολύ ντροπαλός. Τα πάντα στον κόσμο της σόου μπιζ αντιμάχονται τον εσωτερικό μου κόσμο. Χάρη στα τραγούδια μου κατάφερα να ξεπεράσω τη συστολή μου. Επιπλέον αισθάνομαι ότι έχω κάτι να πω κι ευτυχώς βασίζομαι στους καλούς μου φίλους, που θα με ενημερώσουν αμέσως όταν μ' ακούσουν να επαναλαμβάνομαι»...
«Ωρες ολόκληρες υπογράφω αυτόγραφα για να δω τα πρόσωπα για τα οποία τραγουδάω», λέει ο Ανταμό, που θα μας έρθει προσκεκλημένος του Ιδρύματος Δράσης Κατά του Καρκίνου του Μαστού Τέσσερις και πλέον δεκαετίες στη σκηνή, ακόμη δεν τους άκουσε να παραπονιούνται. Ισως γιατί ο αναμφισβήτητα χαρισματικός τραγουδιστής και μουσικός Σαλβατόρε Ανταμό αποδεικνύει ότι είναι κάτι παραπάνω από μια γλυκιά ανάμνηση της χρυσής εποχής του γαλλικού τραγουδιού του '60. Συνεχίζει να περιοδεύει σε όλο τον κόσμο, βγάζει ακόμη δίσκους, όπως το περσινό «Le Bal des gens bien», στο οποίο τραγουδά με νεότερους τραγουδιστές όπως οι Σουσόν, Μπεναμπάρ, Ζιλιέτ κ.ά, ενώ τον Φεβρουάριο ετοιμάζει την επιστροφή του στο «Olympia» του Παρισιού.
Προηγουμένως ,όμως, θα έρθει για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Καιρός δεν ήταν; Στις 7 Οκτωβρίου θα εμφανιστεί για μία και μοναδική συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, προσκεκλημένος του Ιδρύματος Δράσης Κατά του Καρκίνου του Μαστού. Ολα τα έσοδα θα διατεθούν για τους σκοπούς του Ιδρύματος.
Ο Ανταμό ξεκίνησε να διηγείται τη ζωή του με τα τραγούδια του όταν ήταν ακόμη έφηβος. Γεννημένος την 1η Νοεμβρίου του 1943 στο Κομισό της Σικελίας, μετανάστευσε τέσσερα χρόνια αργότερα με την οικογένειά του στο Βέλγιο, όπου μέχρι και σήμερα ζει. Ο πατέρας του ήταν ανθρακωρύχος. Μπορεί να μην εγκατέλειψε ποτέ την ιταλική του υπηκοότητα, η καρδιά του, όμως, θα ανήκει πάντα στο Βέλγιο, αλλά και στη Γαλλία, που τόσο τον λάτρεψε.
Χριστούγεννα του 1959 ο 16χρονος Ανταμό κερδίζει το βραβείο του Ράδιο-Λουξεμβούργο με το τραγούδι «Si j'osais». Από τότε όλα άρχισαν να συμβαίνουν πολύ γρήγορα. Στα 20ά του γενέθλια τραγούδησε ζωντανά στο Ancienne Belgique στις Βρυξέλλες, έναν από τους πιο διάσημους συναυλιακούς χώρους της Ευρώπης. Αμέσως μετά «άνοιξε» τη συναυλία του Κλιφ Ρίτσαρντς στο παρισινό Olympia.
Η Ευρώπη υποκλίνεται στο νέο της είδωλο. Κι εκείνο αφήνει στην άκρη το μικρό του όνομα, το Σαλβατόρε, και κρατάει μόνο το Ανταμό για να ηχογραφήσει μερικά από τα ωραιότερα τραγούδια του: «Tombe la neige» το '63, «Vous permettez Monsieur» το '64, «Les filles du bord de mer» και «Mes mains sur tes hanches» το '65.
Η επιτυχία τον ταξιδεύει παντού: από την Αφρική στην Ιαπωνία, κι από τη Ρωσία στη Χιλή και την Αργεντινή. «Οταν εμφανίζομαι σε μια χώρα που εξουσιάζεται από ένα δικτάτορα, τραγουδάω για το λαό της, για τα θύματα κι όχι τους θύτες», απαντούσε στους επικριτές του. Τα τραγούδια του δεν ήταν όλα ρομαντικά. Οταν άρχισε ο πόλεμος των Εξι Ημερών μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου, το 1967, έγραψε το «Inch'Allah», που έγινε τεράστια επιτυχία. Συχνά κατά τη διάρκεια της καριέρας του, έγραφε τραγούδια με αφορμή πολιτικά θέματα, που δεν έγιναν και τόσο γνωστά, όπως για τη Σοβιετική Ενωση, την Ισπανία του Φράνκο, τον Λίβανο, ακόμη και τη Βοσνία. Ηχογράφησε τα τραγούδια του σε διάφορες γλώσσες, όπως αγγλικά, ισπανικά, ιταλικά, γερμανικά και ολλανδικά. Ετσι κατάφερε συνολικά να ξεπεράσει σε πωλήσεις τα 85 εκατομμύρια αντίτυπα.
«Ξέρω ότι ένα τραγούδι δεν πρόκειται να αλλάξει τον κόσμο», παραδέχεται, «τραγουδάω όμως για όλους και για τον καθένα χωριστά. Ο πατέρας μου μου δίδαξε να σέβομαι τον διπλανό μου, γι' αυτό και κάθομαι ώρες ολόκληρες και υπογράφω αυτόγραφα ώστε να μπορέσω να δω τα πρόσωπα για τα οποία τραγουδάω...».
Πολυβραβευμένος μουσικός, δοκίμασε την τύχη του και στον κινηματογράφο, συμπρωταγωνιστώντας με τον Μπουρβίλ στην ταινία «Les Arnaud». Την τελευταία δεκαετία διεκδικεί και τον τίτλο του ερασιτέχνη ζωγράφου. Ισως γιατί η υγεία του δεν του επέτρεπε όποτε ήθελε να τραγουδάει. Το 1984 υποβλήθηκε σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς και το 2004 υπέστη εγκεφαλική αιμορραγία. Ευτυχώς όχι σοβαρή. Το 2001 κυκλοφόρησε και το πρώτο του μυθιστόρημα «Η ανάμνηση της ευτυχίας είναι μεγαλύτερη ευτυχία».
* Εισιτήρια προς 100, 75, 60, 30 και 20 ευρώ στα ταμεία του Μεγάρου. Η συναυλία είναι υπό την αιγίδα των υπουργείων Πολιτισμού και Εξωτερικών και του Δήμου Αθηναίων.

πα..πα...

Ο ψυχαναγκασμός οφείλεται σε λοίμωξη!


ΛΟΝΔΙΝΟ. Πρόκειται για μια διαταραχή που πλήττει το 3% του πληθυσμού και από την οποία πάσχουν πολλοί διάσημοι, όπως ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, ο Χάρισον Φορντ, η Γουινόνα Ράιντερ και η Μισέλ Φάιφερ. Ο λόγος για την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, η οποία κάνει το άτομο να έχει εμμονές με θέματα όπως η τάξη και η συμμετρία. Ο ίδιος ο Ντέιβιντ Μπέκαμ έχει αναφέρει επανειλημμένως ότι έχει μόνιμη μανία με το να μετρά τα ρούχα του, με το να τα βάζει στα ράφια με βάση τα μοτίβα τους, καθώς και με το να βάζει σε σειρά τα περιοδικά. Οι πάσχοντες από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή μάλλον θα μείνουν έκπληκτοι αν ακούσουν ότι πιθανότατα το πρόβλημά τους οφείλεται σε κάποια στρεπτοκοκκική λοίμωξη που κάποια στιγμή τους χτύπησε στον λαιμό! Αυτό έδειξε μελέτη του Πανεπιστημίου Κολούμπια στις ΗΠΑ η οποία διεξήχθη σε ποντίκια. Τα νέα ευρήματα που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «Μolecular Ρsychiatry» μαρτυρούν για πρώτη φορά ότι η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μόλυνσης ενός ατόμου και όχι ένα καθαρά ψυχολογικό πρόβλημα. Οι αμερικανοί ερευνητές ενέχυσαν σε ποντίκια στρεπτόκοκκο και είδαν ότι πολλά από αυτά ανέπτυξαν επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές όπως εκείνες που εμφανίζουν τα άτομα με τη διαταραχή. Τεστ έδειξαν ότι τα αντισώματα που ανέπτυξαν τα ζώα ενάντια στον στρεπτόκοκκο έφθασαν σε κάποιες περιπτώσεις ως την περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει τους ψυχαναγκασμούς, την κίνηση και το άγχος. Αν και τα πειράματα αφορούσαν ποντίκια, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα ευρήματα θα αφορούν και τον άνθρωπο. Εκτιμούν ότι ορισμένοι άνθρωποι είναι γενετικώς προγραμματισμένοι ώστε να εμφανίζουν λανθασμένη ανοσολογική αντίδραση στον στρεπτόκοκκο που προκαλεί λοιμώξεις στον λαιμό. Με βάση τα καινούργια αποτελέσματα η έρευνα μπορεί να στραφεί τώρα στην ανάπτυξη φαρμάκων που είτε θα «καθαρίζουν» τον οργανισμό από τα... κακά αντισώματα που πλήττουν τον εγκέφαλο είτε θα κατευνάζουν την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι προσκυνητές πάνε Μήλο!



Παγκόσμιο κέντρο θρησκευτικού τουρισμού γίνεται το νησί με πόλο έλξης τις κατακόμβες
Η Τήνος είναι ταυτισμένη με την Παναγία. Το νησί των Κυκλάδων είναι άλλωστε αναγνωρισμένο ως ιερό από το 1971 και κάθε χρόνο το επισκέπτονται πολλές εκατοντάδες χιλιάδες προσκυνητές.

Πολύ σύντομα όμως το νησί της Μεγαλόχαρης θα έχει απέναντί του, μερικά ναυτικά μίλια νοτιοδυτικότερα για την ακρίβεια, έναν υπολογίσιμο αντίπαλο στον τομέα του θρησκευτικού τουρισμού: πρόκειται για τη Μήλο με τις κατακόμβες της.

Έως τώρα το νησί ήταν περισσότερο γνωστό για τις παραλίες του, όπως το Σαρακήνικο, ο Παπάφραγκας, το Κλέφτικο. Στα τέλη Ιουλίου νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει την αναγνώριση της Μήλου ως «ιεράς νήσου» όπως είναι η Τήνος και η Πάτμος.

Στόχος της αναγνώρισης, αναφέρεται στο νομοσχέδιο, είναι να προστατευτούν κυρίως οι κατακόμβες και να καθιερωθεί η Μήλος ως παγκόσμιο προσκυνηματικό κέντρο. Η κατάθεση του νομοσχεδίου συνέπεσε με το άνοιγμα του χριστιανικού μνημείου στις 22 Ιουλίου, το οποίο παρέμενε κλειστό εδώ και αρκετά χρόνια λόγω εργασιών. Και όπως δείχνουν οι πρώτες μετρήσεις επισκεψιμότητας, μάλλον δεν θα δυσκολευτεί να αναδειχθεί σε ένα ακόμη κέντρο θρησκευτικού τουρισμού στην Ελλάδα.

«Η προσέλευση του κόσμου από την ημέρα που άνοιξαν και πάλι οι κατακόμβες είναι εντυπωσιακή: Από τις 22/7 έως σήμερα τις έχουν επισκεφτεί περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι. Και να σκεφτεί κανείς ότι ο αριθμός θα ήταν ακόμη μεγαλύτερος, αφού το μνημείο λειτουργεί με μισό ωράριο, έως το μεσημέρι» λέει η κ. Αικατερίνη Δελλαπόρτα, προϊσταμένη της Β΄ Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

«Σίγουρα θα φέρει πολύ μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών στο νησί» προσθέτει. Σημειώνεται ότι οι μόνιμοι κάτοικοι της Μήλου είναι περίπου 6.000 και ο πληθυσμός στο νησί τριπλασιάζεται το καλοκαίρι. Για τον Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο- έκανε την πρόταση στην Ιερά Σύνοδο να ανακηρυχθεί η Μήλος «ιερά νήσος» και στη συνέχεια το αίτημά του προωθήθηκε στα αρμόδια υπουργεία- η αναγνώριση έχει μεγάλη σημασία. «Δίνει τη δυνατότητα στη Μήλο να ενταχθεί στον παγκόσμιο χάρτη του θρησκευτικού τουρισμού. Στόχος είναι να διαφυλαχθούν οι κατακόμβες που έχουν υποστεί μεγάλες ταλαιπωρίες». Ευκαιρία για επισκέπτες όλο τον χρόνο

Σε αύξηση των επισκεπτών στο νησί καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου προσβλέπει ο δήμαρχος της Μήλου κ. Γιώργος Τσαΐνης με την αναγνώριση και το άνοιγμα του μνημείου. «Για μας το σημαντικό ήταν πρωτίστως να ανοίξουν οι κατακόμβες. Η αναγνώριση και το άνοιγμα έγιναν ταυτόχρονα και αυτό μας ευχαριστεί. Το βλέπουμε θετικά. Ευελπιστούμε ότι θα αυξηθούν οι επισκέπτες και από το εξωτερικό και από το εσωτερικό. Και μάλιστα θα έρχονται όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά και τις υπόλοιπες εποχές. Έτσι θα υπάρχει όφελος και για τους επαγγελματίες του νησιού».

Τοπ η Τήνος με 1,5 εκατ. επισκέπτες

ΕΝΑΜΙΣΙ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ προσκυνητές περνούν από την Παναγία της Τήνου κατά μέσο όρο κάθε χρόνο την περίοδο Μαρτίου- Οκτωβρίου, σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλήνιου Ιδρύματος Ευαγγελίστριας Τήνου. Όσο για τον χειμώνα, εκτιμάται ότι κάθε μήνα 1.500 επισκέπτες αψηφούν τις κακές καιρικές συνθήκες. Αριθμοί που αναδεικνύουν την Τήνο ως τοπ θρησκευτικό προορισμό στην Ελλάδα. Μεγάλος αριθμός επισκέπτεται και το νησί της Πάτμου, γνωστό και ως νησί της Αποκάλυψης. Αναγνωρίστηκε ως «ιερά νήσος» το 1981 ενώ από το 1999 περιλαμβάνεται στα μνημεία της UΝΕSCΟ.

Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο οι επισκέπτες στην Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου είναι 250.000. Ανάμεσά τους Έλληνες αλλά και αρκετοί ξένοι, αφού η Πάτμος αποτελεί βασικό προορισμό πολλών κρουαζιερόπλοιων. «Κάθε μορφή ειδικού τουρισμού, όπως είναι και ο θρησκευτικός, είναι ένας διαφορετικός τρόπος για να φέρει κανείς περισσότερους επισκέπτες στην Ελλάδα. Διότι όλοι αυτοί θα έρθουν για έναν λόγο παραπάνω» τονίζει ο κ. Παύλος Χολέβας μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Γραφείων, ο οποίος τα τελευταία χρόνια οργανώνει κρουαζιέρες στη Μεσόγειο στα «βήματα του Αποστόλου Παύλου».

Θέλοντας μάλιστα να δείξει τη δυναμική του θρησκευτικού τουρισμού, λέει ότι σε σύγκριση με το 2005 η συμμετοχή του κόσμου στις κρουαζιέρες αυτές ήταν αυξημένη κατά 24 φορές. «Υπολογίζεται ότι 20.000 άνθρωποι συμμετέχουν κάθε χρόνο στις κρουαζιέρες». Χιλιάδες προσκυνητές προσελκύουν και άλλα νησιά ή περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Μαγνήτης για τους πιστούς είναι κι εκεί ναοί και μονές όπου φυλάσσονται παλιές εικόνες ή λείψανα Αγίων. Ανάμεσά τους ο Άγιος Νεκτάριος στην Αίγινα, ο Άγιος Ραφαήλ στη Λέσβο, η Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο. Νεκροταφείο και τόπος λατρείας από τον 2ο αιώνα

ΟΙ ΚΑΤΑΚΟΜΒΕΣ, το παλαιοχριστιανικό νεκροταφείο της Μήλου, βρίσκονται κοντά στον σημερινό οικισμό Τρυπητή. Είναι μοναδικές σε μέγεθος στην Ελλάδα και θεωρούνται από τις σημαντικότερες στον κόσμο μαζί με αυτές στη Ρώμη (της Αγίας Πρισκίλλης) και των Αγίων Τόπων. Ιδρύθηκαν πιθανότατα στα τέλη του 2ου αιώνα, αλλά φαίνεται πως οι ταφές συνεχίστηκαν έως τα τέλη του 5ου, όπως αποδεικνύεται από τις επιγραφές που έχουν διασωθεί και τη διακόσμηση σε μερικούς τάφους. Εκτός από νεκροταφείο όμως αποτελούσαν και τόπο λατρείας. Επισκέψιμες είναι σήμερα δύο μεγάλες στοές ενώ κλειστή παραμένει η τρίτη. Ο χώρος προς το παρόν είναι ανοιχτός ώς το μεσημέρι.

πηγή:Νέα

για να μην ξεχνάμε

Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009

Εκ Προθέσεως



Λάθρα που με κρυφοκοιτάζεις
κι εγκλωβίζομαι
μ' αρπάζει φως
και με συντρίβει χάμου
εξαίσια

άλλη δεν έχω απαντοχή
αποδεντρώθηκα
ψίχουλο η ψυχή μου εκ προθέσεως
στον πάτο εδώ του Άδη
πάει περίπατο.


π.Παναγιώτης Καποδίστριας

άλλο πάλι και τούτο...ΤΟ ΠΙΑΝΕΙ... ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΤΟΥ

Τροία


Του Αntonio Jimerez Βarca


Oσοι έχουν ήδη επισκεφθεί το μέρος προειδοποιούν πάντα εκείνον που πηγαίνει για πρώτη φορά: «Δεν θα βρεις τίποτα». «Δεν υπάρχει τίποτα, δεν απομένει σχεδόν τίποτα στην Τροία». Εκ πρώτης όψεως έχουν δίκιο. Σε ένα μικρό βουνό στη μέση μιας επίπεδης έκτασης ανεμοδαρμένης από τον επίμονο βόρειο άνεμο που σηκώνει τα πάντα, εκεί βρίσκεται η Τροία: μετά βίας ένας σωρός από ερείπια που δύσκολα τα αντιλαμβάνεται κανείς αν δεν είναι αρχαιολόγος. Τριγύρω το λιτό τοπίο της Μεσογείου: πουρνάρια, ελιές γερτές, λυγισμένες από τα μελτέμια, ξερόχορτα, χώμα καμένο από τον δυνατό ήλιο. Τη θάλασσα τη μαντεύεις, είναι πιο μακριά, σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων.

Στο σημείο αυτό ο τουρίστας πλέον συνοφρυώνεται: Η θάλασσα τόσο μακριά; Επομένως; Πώς έφθασαν οι Αχαιοί ως εδώ για να πολιορκήσουν και να κυριέψουν την πόλη; Δεν άραξαν τα μαύρα πλοία τους κοντά, όπως εξιστορεί ο Ομηρος; Δεν πηγαινοέρχονταν από τα πλοία στην πόλη μέσα σε μία ημέρα; Τι συμβαίνει; Είναι όλα ψέματα, ε; Μια στιγμή, μια στιγμή. Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.


Οταν ιδρύθηκε, πριν από 5.000 χρόνια, η Τροία ήταν απλά και μόνο ένα ψαροχώρι. Και η θάλασσα ήταν δίπλα της, όπως είναι φυσικό. Κατελάμβανε όλη σχεδόν την επίπεδη έκταση της καλλιεργημένης γης που σήμερα εκτείνεται μπροστά από τα ερείπια βλέποντας προς τον Βορρά. Στη διάρκεια αυτών των 5.000 ετών, μέρα με τη μέρα, οι ποταμοί Σκάμανδρος και Σιμόεις απέθεταν σταδιακά στις εκβολές τους άμμο και χώματα.


Επιπλέον η τουρκική κυβέρνηση, για να αυξήσει τα καλλιεργήσιμα εδάφη και να εξολοθρεύσει τα κουνούπια, αποστράγγισε την περιοχή πριν από δεκαετίες. Ετσι ο φυσικός κόλπος στον οποίο ήταν χτισμένη η Τροία κατέληξε να αποξηρανθεί και να εξαφανιστεί κάνοντας τη θάλασσα να «απομακρυνθεί» κατά μερικά χιλιόμετρα. Ετσι ο Αχιλλέας, ο Οδυσσέας και οι άντρες τους μπόρεσαν να φθάσουν με τα κυρτά τους πλοία και να αγκυροβολήσουν δίπλα στην πόλη που ήθελαν να κατακτήσουν.


«Κοιτάξτε και θα καταλάβετε» λέει ο Ουράν Σάβας, ο οποίος σκύβει και πιάνει μια χούφτα άμμο από τη βάση του τείχους. Υπάρχουν πετραδάκια, καφετί χώμα και υπολείμματα από κάτασπρα κοχύλια. «Βλέπετε; Οταν χτίστηκαν αυτά τα τείχη, η θάλασσα βρισκόταν στο ένα βήμα». Χαμογελάει και πίνει μια γουλιά από το μπουκαλάκι με το μεταλλικό νερό.


Ο Σάβας δεν είναι ένας οποιοσδήποτε ξεναγός. Είναι Τρώας. Ο τελευταίος Τρώας. Στη δεκαετία του ΄50, όταν κανένας σχεδόν τουρίστας δεν πλησίαζε το μέρος και έφθαναν μόνο εξειδικευμένοι αρχαιολόγοι, κυρίως Γερμανοί, ο πατέρας του, ο σχεδιαστής Ταχίρ Σάβας, εγκαταστάθηκε στην περιοχή, άνοιξε το πρώτο εστιατόριο και έγινε ο πρώτος ξεναγός της Τροίας.

Το 1966 γεννήθηκε ο Σάβας. Εζησε όλη του τη ζωή στην Τροία, έχει πτυχίο Ιστορίας, δεν ξέρει καν πόσες φορές έχει διαβάσει την Ιλιάδα και θυμάται ακόμη την εποχή που ήταν παιδί και έκανε ποδήλατο στα ερείπια, κάνοντας γύρους στην περίμετρο του τείχους: την ίδια διαδρομή που έκανε ο Αχιλλέας με άρμα σέρνοντας το πτώμα του Εκτορα δεμένο με ένα σκοινί. Κληρονόμησε την επιχείρηση του πατέρα του και δεν υπάρχει κανείς σε αυτόν τον κόσμο πιο υπερήφανος για την καταγωγή του.


Ο ίδιος το συνοψίζει ως εξής, ενώ δείχνει τα θεμέλια ενός από τα τρωικά σπίτια, χτισμένου πριν από 3.000 χρόνια: «Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν 10 διαφορετικές Τροίες, 10 πόλεις κατεστραμμένες και ξαναχτισμένες στη διάρκεια των αιώνων. Οπότε εγώ είμαι ο κάτοικος της Τροίας νούμερο 11». Αυτά λέει ο Σάβας ενώ οδηγεί τον επισκέπτη ανάμεσα στον λαβύρινθο από τα ερείπια των πόλεων, που έχουν η καθεμιά χτιστεί πάνω στα ερείπια της προηγούμενης. «Αυτή η πόλη είναι σαν το κρεμμύδι»

λέει. - Τώρα θα πρέπει να έρχονται πια πολλοί τουρίστες, έτσι δεν είναι;

«Το λέτε λόγω της ταινίας;».

- Ναι. «Περίπου οι διπλάσιοι» απαντάει ο Σάβας κοιτάζοντας το πλήθος των Γερμανών που αυτή τη στιγμή μπαίνουν στο ομοίωμα του ξύλινου αλόγου που κατασκευάστηκε το 1975 για να λειτουργήσει σαν κράχτης. «Ερχονται οι διπλάσιοι, όπως σας είπα

ακόμη και Γιαπωνέζοι.

Οι Αμερικανοί έρχονται λόγω της ταινίας με τον Μπραντ Πιτ, οι Τούρκοι για τον ίδιο λόγο, οι Αγγλοι γιατί ταξιδεύουν με κρουαζιερόπλοια που πιάνουν εδώ, οι Γερμανοί εξαιτίας του αρχαιολόγου που ανακάλυψε την πόλη, του Ερρίκου Σλήμαν».

- Και οι Γιαπωνέζοι; «Για να πω την αλήθεια, δεν ξέρω, αλλά έρχονται πολλοί.

Προσέξτε αυτό»- και δείχνει μια σχισμή που διατρέχει σχηματίζοντας ζιγκ-ζαγκ έναν πέτρινο τοίχο στο ύψος του ανθρώπου.

Ο Σάβας εξηγεί ότι το τείχος ράγισε πριν από 3.500 χρόνια, όταν ένας σεισμός χτύπησε αυτή τη μεριά του πλανήτη και αφάνισε την Τροία νούμερο έξι. Ο επισκέπτης διατρέχει με το χέρι τη γραμμή της ρωγμής: έχει την αίσθηση πως φιλτράρεται μέσα από αυτήν ο χρόνος. Επειτα ο ξεναγός πίνει μια γουλιά νερό από το μπουκαλάκι, βάζει τα γυαλιά ηλίου και σοβαρεύει, γιατί αυτά που θα πει τώρα είναι ακόμη πιο σημαντικά: «Αυτή είναι η κεντρική πύλη της Τροίας, από εδώ μπήκε ο Εκτορας ζητώντας, όπως λέει η Ιλιάδα, από τη μητέρα του να προσευχηθεί για τον ίδιο και για τους άντρες του για να κερδίσουν την επικείμενη μάχη. Από εδώ μπήκε για να χαιρετήσει τη σύζυγό του, την Ανδρομάχη, και τον μικρό του γιο, ο οποίος δεν τον αναγνώρισε λόγω της περικεφαλαίας του, και τρόμαξε και έβαλε τα κλάματα μόλις τον είδε». Ο Σάβας το διηγείται αυτό ενθουσιώδης, χειρονομώντας, πιστεύοντάς το: είναι καλός αφηγητής και τα καταφέρνει, μέσα από τον σχεδόν ακατανόητο σωρό ερειπίων που έχει μπροστά του, να κάνει να προβάλει η φιγούρα του Εκτορα και να ακουστεί το κλάμα ενός φοβισμένου μωρού ανάμεσα στις ιαχές μιας επικείμενης μάχης. Δίνει την εντύπωση ότι ο Εκτορας ήταν πράγματι υπαρκτό πρόσωπο. Και παρ΄ όλα αυτά, δεν είναι σίγουρο ούτε καν ότι ο ίδιος ο Ομηρος ήταν υπαρκτό πρόσωπο (ή ότι ονομαζόταν έτσι). Εκείνο που έχει αποδειχθεί είναι ότι δεν ήταν συγγραφέας ή τουλάχιστον ό,τι αντιλαμβανόμαστε υπ΄ αυτή την έννοια σήμερα. Ηταν ραψωδός. Ηταν, δηλαδή, κάποιος που συγκέντρωσε, επεξεργάστηκε εκ νέου και συνένωσε διαφορετικά επεισόδια του Τρωικού Πολέμου προερχόμενα από την προφορική παράδοση για να μπορεί να τα τραγουδά και να τα απαγγέλλει κι αυτός μετά με τη σειρά του μεγαλόφωνα. Δεν ήταν συγγραφέας ή δεν ήταν μόνον αυτό: ήταν αοιδός, περιπλανώμενος βάρδος που κέρδιζε τα προς το ζην εξιστορώντας ιστορίες ηρώων υπό μορφή ποιημάτων από πόλη σε πόλη. Η Ιλιάδα είναι φτιαγμένη για να απαγγέλλεται σε μια ολόκληρη νύχτα. Δεν εξιστορεί ολόκληρο τον Τρωικό Πόλεμο, δηλαδή ως την κατάκτηση αυτής της πόλης από τους Ελληνες, αλλά τα γεγονότα του ένατου έτους της πολιορκίας: ο καλύτερος έλληνας πολεμιστής, ο Αχιλλέας, ο οποίος στην αρχή είχε αρνηθεί να πολεμήσει, όταν μαθαίνει ότι ο Εκτορας, ο μεγαλύτερος ήρωας της Τροίας, σκότωσε τον Πάτροκλο, τον καλύτερό του φίλο, επιστρέφει στη μάχη συντετριμμένος από τον πόνο και διψώντας για εκδίκηση. Ο έλληνας ήρωας έρχεται αντιμέτωπος με τον Εκτορα στη βάση των τειχών, τον σκοτώνει, του περνάει ένα σκοινί πίσω από τους τένοντες των ποδιών, το οποίο στη συνέχεια δένει στο άρμα του και ταπεινώνει έτσι το πτώμα σέρνοντάς το μπροστά στα μάτια όλης της κατάπληκτης και τρομοκρατημένης πόλης. Τα ποιήματα πήραν την τελική γραπτή μορφή τους τουλάχιστον 150 χρόνια μετά την εποχή που έζησε ο Ομηρος. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο ίδιος (ή όποιος κι αν ήταν) έζησε τον 8ο αι. π.Χ., σχεδόν 500 χρόνια μετά τα γεγονότα που εξιστορούνται στην Ιλιάδα. Υπερβολικά πολύ μεγάλο διάστημα.


Η επιστήμη που μελετά τη μνήμη των λαών χωρίς γραφή υπογραμμίζει ότι ανάλογα γεγονότα μπορούν να διατηρηθούν χωρίς ουσιαστικές παραμορφώσεις για τρεις γενεές, δηλαδή για 90 χρόνια. Ο καχύποπτος τουρίστας συνοφρυώνεται εκ νέου και ρωτάει: «Επομένως, πώς ξέρουμε ότι ο Εκτορας και ο Αχιλλέας και η Ελένη ήταν υπαρκτά πρόσωπα; Πώς ξέρουμε ότι είναι αλήθεια; Βλέπετε ότι έχω δίκιο και πως αποδεικνύεται ότι ήταν όλα ψέματα;».


Μια στιγμή, μια στιγμή. Πράγματι, για πάρα πολλά χρόνια πίστευαν ότι τίποτε από όσα είχε εξιστορήσει ο Ομηρος δεν είχε υπάρξει. Ούτε καν η ίδια η πόλη, η Τροία, που δεν εμφανιζόταν σε κανένα μέρος και που πίστευαν πως αποτελούσε μέρος του μύθου.


Αλλά το 1871 ένας γερμανός εκατομμυριούχος και ερασιτέχνης αρχαιολόγος, ο Ερρίκος Σλήμαν, ακολουθώντας τις θεωρίες του βορειοαμερικανού προξένου και λογίου Φρανκ Κάλβερτ και εξοπλισμένος μόνο με ένα αντίτυπο της Ιλιάδας και ένα βιβλιάριο επιταγών, εγκαταστάθηκε σε έναν λόφο δίπλα στη θάλασσα, στην είσοδο του στενού των Δαρδανελίων. Κατέφυγε στα γεωγραφικά στοιχεία που ανέφερε ο Ομηρος (τους ποταμούς Σκάμανδρο και Σίλιο), στις περιγραφές του για τα πεδία της μάχης και τα κατορθώματα των ηρώων και άρχισε τις ανασκαφές. Και ανακάλυψε τα ερείπια της Τροίας ή μάλλον των 10 διαδοχικών πόλεων και στον τόπο όπου ήταν η Τροία. Ολα πια αναπαύονταν θαμμένα κάτω από τη γη από τότε που, κάποια στιγμή τον Μεσαίωνα, η πόλη εγκαταλείφθηκε οριστικά. Ο Σλήμαν όχι μόνο διαβεβαίωνε ότι είχε ανακαλύψει την Τροία αλλά πίστεψε ότι είχε βρει και τον θησαυρό του Πριάμου, του τρωάδα βασιλιά που περιγράφει ο Ομηρος, όταν βρήκε κοσμήματα και χρυσά κτερίσματα αντάξια ενός βασιλιά. Ο εκατομμυριούχος ερασιτέχνης αρχαιολόγος πίστευε ότι η Ιλιάδα ήταν σχεδόν ένα βιβλίο ιστορίας. O ι επαγγελματίες αρχαιολόγοι άργησαν κάποια χρόνια να ανακαλύψουν ότι ο αποκαλούμενος θησαυρός του Πριάμου στην πραγματικότητα ανήκε σε πολύ παλαιότερη εποχή. Οι ιστορικοί θυμήθηκαν ότι, στην περίπτωση που είχε γίνει πράγματι ο πόλεμος αυτός, ποτέ δεν θα είχε γίνει για μια γυναίκα, ακόμα κι αν αυτή ήταν η ίδια η Ελένη, η πιο όμορφη του κόσμου, αλλά εξαιτίας της στρατηγικής θέσης της πόλης. Ο κόλπος της Τροίας αποτελούσε ένα φυσικό λιμάνι στο οποίο οι ναυτικοί, όταν συναντούσαν βόρειο άνεμο, είχαν τη δυνατότητα να καταφύγουν και να περιμένουν τον πιο ευνοϊκό νότιο άνεμο, τον μόνο που θα μπορούσε να τους πάει από τα Στενά των Δαρδανελίων ως την Ερυθρά Θάλασσα. Ακόμη και το ίδιο το γεγονός του πολέμου αμφισβητήθηκε: ο καθηγητής Αρχαιολογίας Ντίτερ Χέρτελ, ο οποίος έχει συμμετάσχει σε πολλές ανασκαφές στην Τροία, υποστηρίζει στο βιβλίο του Τροία ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη για κάποια κατάκτηση. Προσθέτει ότι η άφιξη των Ελλήνων Μυκηναίων σε αυτή την πόλη ήταν μια διαδικασία ειρηνικού αποικισμού. Υπάρχουν ακόμη αρχαιολόγοι σήμερα στην ίδια την Τροία, όπως ο Στέφαν Μπλου, 37 ετών, που εξομολογούνται ότι δεν έχουν διαβάσει τον Ομηρο. «Δεν χρειάζεται πια» λέει, ενώ προσπαθεί να αποκαταστήσει ένα αγγείο 3.000 ετών με την ίδια υπομονή και μέθοδο που φτιάχνεις ένα παζλ. Ο γνωστός δύσπιστος και αρνητικός τουρίστας παίρνει ύφος παντογνώστη: «Οπα, εγώ σας τα ΄λεγα. Ολα είναι ένα παραμύθι, όλα είναι ψέματα». Μη βιάζεσαι, φίλε μου. Ο καθηγητής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου ΙΙΙ της Λίλης και παλιός ερευνητής του CSΙC (του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιστημονικών Ερευνών της Ισπανίας) Χαβιέρ Αρθε βεβαιώνει ότι «παρ΄ όλα αυτά, φαίνεται πως η Τροία VΙΙ πράγματι καταστράφηκε από μια μάχη». «Εξάλλου, ό,τι κι αν έγινε, το σημαντικό είναι οι χαρακτήρες του Ομήρου». Εχει δίκιο. Η περιπέτεια κάποιων Ελλήνων που προσπαθούν να καταλάβουν μια πόλη δίπλα στη θάλασσα και κάποιων Τρώων που την υπερασπίζονται εμπνέεται απευθείας από τον μύθο και από την ανάγκη των ανθρώπων να διηγούνται, να ακούνε και να γράφουν ιστορίες. Γι΄ αυτό δεν έπαψε να μεταμορφώνεται στη διάρκεια των αιώνων και ούτε πρόκειται να πάψει ποτέ. Γι΄ αυτό τώρα ο Αχιλλέας έχει το τέλειο πρόσωπο του Μπραντ Πιτ ή ένας ιταλός συγγραφέας, ο Αλεσάντρο Μπαρίκο, ξαναγράφει την Ιλιάδα μειώνοντάς την σχεδόν στο ένα τρίτο, με σκοπό να την απαγγείλει εκ νέου σε ένα θέατρο, όπως την εποχή του Ομήρου (η μείωση οφείλεται στο ότι οι σημερινοί θεατές έχουν λιγότερη υπομονή ή χρόνο από εκείνους του Ομήρου). Το εξηγεί η ίδια η Ελένη, η γυναίκα που ήταν η αιτία αυτού του πολέμου, αν ξεχάσει κανείς την εκδοχή της στρατηγικής θέσης της πόλης: «Η θλίψη είναι η μοίρα μας, Εκτορα, γι΄ αυτό και οι ζωές μας θα τραγουδιούνται για πάντα απ΄ όλους τους ανθρώπους που θα ζήσουν μετά από μας». «Και εδώ βρίσκονταν οι Σκαιές Πύλες» περιγράφει ο ξεναγός Σάβας, ο τελευταίος Τρώας, «εδώ ο Εκτορας μονομάχησε με τον Αχιλλέα, μόνοι κι οι δυο τους, μπροστά στις στρατιές τους...». Και όλοι τον ακούνε. Αδιάφορος απέναντι στους χωρίς φαντασία αρχαιολόγους, ερχόμενος σε αντίθεση με την ίδια του την ιδιότητα ως ιστορικού, με την έμφυτη σοφία του αφηγητή, που την έχει κληρονομήσει από τους παλαιούς ποιητές αυτού του τόπου (συμπεριλαμβανομένου του Ομήρου ή όποιου κι αν ήταν), ο Σάβας συνεχίζει να διηγείται και ο Εκτορας και ο Αχιλλέας για άλλη μία φορά, όπως τόσες και τόσες, παίρνουν ξανά σάρκα και οστά και μονομαχούν μπροστά στα τείχη της Τροίας με τα ορειχάλκινα σπαθιά τους. Γιατί υπάρχουν και ιστορίες που δεν είναι ψέματα.

Προσοχή με ποιόν τρώτε μαζί



Αν είστε γυναίκα και γευματίζετε ή δειπνείτε με έναν άνδρα, οι πιθανότητες είναι αυξημένες ότι θα επιλέξετε φαγητό με λιγότερες θερμίδες. Αν όμως τρώτε παρέα με άλλη γυναίκα -ή ακόμα χειρότερα με μεγάλη παρέα γυναικών!- το πιο πιθανό είναι ότι θα βάλετε περισσότερες θερμίδες, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα.Η μελέτη έγινε από ερευνητές με επικεφαλής την Μέρεντιθ Γιανγκ του Τμήματος Ψυχολογίας, Νευροεπιστήμης και Συμπεριφοράς του καναδικού πανεπιστημίου ΜακΜάστερ και δημοσιεύτηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό "Appetite" (Όρεξη).Η έρευνα παρατήρησε σε πραγματικές συνθήκες (εστιατόρια, καφετέριες κλπ) τι παραγγέλνουν οι άνθρωποι ανάλογα με την παρέα που κάθονται μαζί. Διαπιστώθηκε έτσι ότι το τι θα διαλέξει να παραγγείλει κάποιος ή κάποια, επηρεάζεται σημαντικά από την παρέα που έχει και από το αν οι συνδαιτημόνες είναι άνδρες ή γυναίκες. Οι γυναίκες που τρώνε με ανδρική παρέα, έχουν μάλλον αυξημένες πιθανότητες να αδυνατήσουν, αφού γενικά παραγγέλλνουν φαγητά με σημαντικά χαμηλότερες θερμίδες κατά μέσο όρο, σε σχέση με τις γυναίκες που τρώνε παρέα με άλλη γυναίκα. Όπως διαπιστώθηκε, η κατανάλωση θερμίδων εξαρτάται στενά από το πόσοι άνδρες υπάρχουν στην παρέα. Όταν οι γυναίκες τρώνε σε μια μικτή παρέα (με άνδρες και άλλες γυναίκες μαζί), τότε όσοι πιο πολλοί άνδρες υπάρχουν στην παρέα, τόσο περισσότερο οι γυναίκες παραγγέλλουν φαγητά με λιγότερες θερμίδες. Όταν οι γυναίκες τρώνε παρέα μόνο με άλλες γυναίκες, τότε το φαγητό που διαλέγουν, είναι σημαντικά πιο περιεκτικό σε υψηλές θερμίδες (άρα οι γυναικοπαρέες είναι σκέτη καταστροφή από θερμιδική σκοπιά!).Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ανωτέρω διαπιστώσεις δεν προκαλούν έκπληξη και πρέπει να εξηγηθούν με βάση την επιθυμία των γυναικών, όταν τρώνε μαζί με άνδρες, να μεταφέρουν στο άλλο φύλο το συνειδητό ή υποσυνείδητο μήνυμα ότι τρώνε λιγότερο και νοιάζονται για τη σιλουέτα τους, ώστε έτσι να φανούν πιο ελκυστικές στα μάτια των ανδρών. Από την άλλη, σύμφωνα με την έρευνα, οι άνδρες δεν φαίνεται να επηρεάζονται από το αν τρώνε παρέα με άνδρες ή γυναίκες. Αυτό που θέλουν να φάνε, θα το φάνε και στις δύο περιπτώσεις!

Το «σκυλί» των κυμάτων


Αράζει στην παραλία και λιάζεται ενώ οι σέρφερ παλεύουν με τα κύματα. Πέραν τού ότι είναι σαφώς πιο έξυπνη επιλογή είναι και πιο σώφρων, μιας και πρόκειται για είδος που είναι υπό εξαφάνιση. Η «χαβαγιάνα» φώκια ονομάζεται επιστημονικά Μonachus schauinslandi. Οι ντόπιοι πάντως την αποκαλούν Ιlio-holo-i-ka-uaua, σε ελεύθερη μετάφραση «το σκυλί που τρέχει στα άγρια κύματα». Όλοι οι υπόλοιποι: φώκια- μοναχό. Γιατί; Το κεφάλι της είναι στρογγυλό, καλύπτεται από κοντό τρίχωμα και θυμίζει μοναχό του Μεσαίωνα. Υπάρχει βέβαια και πιο σοβαρός λόγος. Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες φώκιες, το εν λόγω είδος αγαπά την απομόνωση, δηλαδή δεν ζει σε κοπάδια αλλά προτιμά τη μοναστικού τύπου διαβίωση...

Να πάνε στον αγύριστο




Σάλος και φουρτούνα! Και το πρόβλημα: Είναι ή δεν είναι συνταγματική η διεξαγωγή εκλογών με το πρόσχημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας;
Και διασταύρωσαν τα ξύλινα ξίφη τους και τα ακόμη πιο ξύλινα λόγια τους ένθεν κακείθεν οι βαρύγδουποι ειδήμονες: Ασημαντολόγοι συνταγματολόγοι και αδικοφρονούντες (όπως νομιμοφρονούντες) νομομαθείς.

Και το ζητούμενο;

Αν θ’ αλλάξει ή θα... παραμείνει ίδιο το χρώμα της διαφθοράς. Αδιαφορώντας αν θα παραμείνει ή θα φύγει το ίδιο διεφθαρμένο, στην πλειοψηφία του, καθεστώς.

Μοιάζει κάπως σαν το θάνατο: Το ότι θα πεθάνουμε είναι δεδομένο. Το πότε και το πώς και ποιοι θα μας θάψουν δεν γνωρίζουμε…

Γιατί και ετούτοι και οι άλλοι αδιάκοπα μας πεθαίνουν. Εδώ και εβδομήντα περίπου χρόνια. Αφότου τελείωσε ο Δεύτερος Παγκόσμιος, μας κήρυξαν τον πόλεμο. Άσπονδο και αμείλικτο. Χωρίς ειρηνικά διαλείμματα.

Πόλεμο και πλιάτσικο. Νόμιμο και παράνομο. Φορολογική αγυρτεία και τραπεζική τοκογλυφία σε βάρος του φτωχού λαού. Υπερχρέωση της χώρας και καταλήστευση του δημοσίου χρήματος και των ασφαλιστικών ταμείων. Με τα ολοένα πολλαπλασιαζόμενα, χρυσοπληρωμένα golden boys και με το λαό στην πρέσα και στην πείνα…

Και δεν παρέλειψαν να χαλκεύσουν-ακόμη και με συνταγματικές διατάξεις- παμπόνηρα νομικά αναχώματα για τα προσωπικά και τα καπιταλιστικά τους κακουργήματα. Δημιουργώντας ασπίδα προνομιακώς μισθοδοτουμένων για χάρη τους και προσφέροντας εις εαυτούς και αλλήλους σκανδαλωδέστατες ασυλίες….

Κι εμείς συνεχίζουμε να τους χειροκροτούμε και να τους ζητωκραυγάζουμε. Και αγωνιούμε πότε θα φύγουν οι τωρινοί άσωτοι για να ρθούνε οι προηγούμενοι να μας σώσουν.

Απαλλαγήκαμε απ’ τη βασιλική πανούκλα. Και τώρα έχουμε την πανούκλα των μεγάλων σογιών με τα εκατέρωθεν παρακολουθούντα παράσιτα της λαμογιάς. Που λένε και κάνουν ο, τι θέλουν. Και παίρνουν όσα και όποτε θέλουν…

Και πού να πάμε! λένε κάποιοι εγκάθετοι και παμπόνηροι. Μήπως υπάρχουν και καλύτεροι. Όλοι ίδιοι είναι!

Δεν είναι όλοι ίδιοι. Και υπάρχουν και παραϋπάρχουν καλύτεροι και έντιμοι. Αλλά το μαφιόζικο κατεστημένο, με τους διαπλεκόμενους μηχανισμούς του, τους σπρώχνει στο περιθώριο. Και μας μοστράρει διαρκώς τους πάσης αποχρώσεως -αλληλέγγυους με αυτό- απατεώνες.

Υπάρχουν, λοιπόν, και έντιμοι και σπουδαίοι άνθρωποι. Και η λαϊκή πλειοψηφία, που θα τους εκλέξει υπάρχει!

Ξέρετε τι ποσοστό ψηφοφόρων-με βάση τις τελευταίες ευρωεκλογές- αντιπροσωπεύουν αυτοί, που μας κυβερνούν σήμερα;

Μόλις το 16, άντε βαριά το 17%! Και οι άλλοι που καίγονται και επείγονται για να πάρουν την εξουσία, για να μας σώσουν, αντιπροσωπεύουν μόλις το 19, άντε βαριά το 20%. Και οι δυο μαζί όχι περισσότερο από το 37%!

Ο υπόλοιπος λαός-πάνω απ’ το 63% είναι εναντίον τους. Τους έχει σιχαθεί! Κλείνει τ’ αυτιά του με απόγνωση κάθε φορά, που τους ακούει ν’ αναμασάνε τις πανομοιότυπες, τις καιροσκοπικές και ολέθριες ανοησίες τους.

Και θα ’θελε να τους έβλεπε να ξεκουμπίζονται. Εδώ και τώρα! Να πάνε τον αγύριστο. Γιατί το μόνο, που έχουν να προσφέρουν είναι το μεγαλύτερο πλιάτσικο.

Η πλειοψηφία των Ελλήνων είναι έντιμοι άνθρωποι. Ακόμη και μεταξύ εκείνων, που ψηφίζουν το (στην πλειοψηφία τους) καθεστώς της λαμογιάς. Και θέλουν και αξίζουν να έχουν έντιμους πολιτικούς. Που θα ενδιαφερθούν για τα προβλήματα και την προκοπή του λαού. Και όχι πολιτικούς του πλιάτσικου και της λεηλασίας. Που μεθοδεύουν και επιβάλλουν το κάλπικο καθεστώς τους με καλπονοθευτικούς εκλογικούς νόμους…

Γιατί, βέβαια, με τα σημερινά δεδομένα δεν έχουμε δημοκρατία, αλλά ολιγαρχία. Ή μάλλον πιο σωστά, όπως φαίνεται, δημιοκρατία (=κράτος δημίων). Και σε καμιά περίπτωση κράτους δικαίου, όπως-χωρίς στοιχειώδη αιδώ- μας κανοναρχούν ασταμάτητα….

Ας αφήσουμε, λοιπόν, τους ασημαντολόγους συνταγματολόγους και τους αδικοφρονούντες νομομαθείς να διασταυρώνουν τις βαθυστόχαστες ανουσιολογίες τους. Και ας ακούσομε τη συνείδηση της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού. Κι ας φωνάξουμε κι εμείς μαζί τους: Εδώ και τώρα εκλογές!

Προτού μας καταποντίσουν ολοσχερώς. Και προτού μας παραλύσουν οι μέδουσες πολιτικής και οικονομικής πανδημίας.

Να διώξουμε την πολιτική πανούκλα! Για την οποία όλοι και όλα φωνάζουν ότι όσο περισσότερο μένει, τόσο περισσότερο επικίνδυνη και καταστροφική γίνεται.

Αλλά χρειάζεται πανστρατιά του έντιμου λαού. Που πρέπει να εκφράσει την αγανάκτησή του απέναντι στην πανούκλα της δημιοκρατίας (=του κράτους των δημίων). Όχι με την αποχή! Που είναι βούτυρο στο ψωμί των λαμογιών και διαβατήριο για τη διαιώνιση του ληστρικού καθεστώτος. Αλλά με την καθολική συμμετοχή. Και με συγκεκριμένο στόχο:

Να πάνε στον αγύριστο οι αρχιερείς της διαφθοράς και οι πάσης φύσεως κουκουλοφόροι της λαμογιάς!


Παπα-Ηλίας

"Ένα τρελό κουνέλι..."

Τρίτη 11 Αυγούστου 2009

Σόδομα και… Γόμαρα


Καταντά εκνευριστική η συνεχώς επαναλαμβανόμενη «θερινή» είδηση: «Μεθυσμένοι Άγγλοι τουρίστες πρωταγωνιστούν σε έκτροπα», στη Ρόδο, στην Κρήτη, στην Κέρκυρα, στην Κύπρο και λοιπούς «εξωτικούς» προορισμούς. Σύνηθες φαινόμενο το να «κατεβάζουν τα βρακιά τους» τα κακόμοιρα αυτά παιδάκια και να επιδεικνύουν στις κάμερες το κάλλος και τον…κάλο τους.


Ήδη Άγγλος υπουργός συνέστησε ψυχραιμία και… σύνεση στον ανθό της πατρίδας του. Το ίδιο συμβαίνει και σʼ όλους τους μεσογειακούς προορισμούς, που ξεβράζονται αφιονισμένοι νεαροί Άγγλοι. Και δεν είναι τυχαίο το γεγονός.


Η Αγγλία διαλύεται κυριολεκτικά από ηθική και πνευματική σήψη. Και πώς αλλιώς όταν σʼ αυτήν την χώρα χρίονται επίσκοποι της τάχα Αγγλικανικής Εκκλησίας λεσβίες, θηλύγλωσσοι και νομιμοποιούνται ανθρώπινες διαστροφές. Χωρίς μεταφυσική ελπίδα και νόημα ζωής ο λαός αυτής της χώρας καταρρέει εν θριάμβω, μπαζώνει το κενό επιδιδόμενος σε «λασπόλουτρα». (Ναρκωτικά, αλκοολισμός, άκρατος ηδονισμός, εγκληματικότητα).


Η χώρα αυτή βιώνει απόλυτα το πασίγνωστο, υπό του Ντοστογιέφσκι λεχθέν, «χωρίς Θεό όλα επιτρέπονται». Δρέπουν τις δάφνες και της λεγόμενης σεξουαλικής αγωγής, που εφαρμόζουν στην εκπαίδευσή τους από την ηλικία των 5 ετών, οι Άγγλοι. Είναι τα «οψώνια της αμαρτίας», η αποφορά της θανατίλας, καθώς λέει ο απ. Παύλος (Ρωμ. 6,23) και έρχονται οι ημέτεροι γνωμηγήτορες του άκρατου προοδευτισμού και εκλαμβάνουν τα αγγλικά βοθρολύματα ως αξιομίμητο εκπαιδευτικό σύστημα και διατείνονται ότι «οι Άγγλοι μας βάζουν τα γυαλιά» στο θέμα αυτό.


(Αγαπητός φίλος που έζησε τα παιδικά του χρόνια στη Σουηδία, προσπαθεί ακόμη να ξεπεράσει την εφιαλτική εμπειρία και τον πανικό που έζησε, όταν τους ανάγκαζαν, στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, να παρακολουθούν γέννες παιδιών ή αλογόκριτες διηγήσεις σεξουαλικής αγωγής. Μεγάλωσε με κατεστραμμένη την παιδική αθωότητα. Μίλησε για ένα είδος πνευματικού βιασμού).


Ας ανησυχήσει όμως η…μητέρα Αγγλία για το επίπεδο των παιδιών της. Εμείς, εξάλλου, γιʼ αυτό έχουμε προοριστεί: να καταντήσουμε περιφερειακό εθνάριο του ευρωπαϊκού χώρου, όπου θα καταφθάνουν, κάθε καλοκαίρι, τα τουριστικά στίφη του «πολιτισμένου» Βορρά και θα εναποθέτουν, τις ηθικές τους ακαθαρσίες.(Αναφέρομαι στο συγκεκριμένο είδος του πάμφθηνου σκουπιδοτουρισμού και όχι στους χιλιάδες ευπρεπείς ξένους που τιμούν και σέβονται τον τόπο μας ).

Η είδηση λοιπόν, δεν είναι ξεγύμνωμα των Αγγλοπαίδων. Το τρομακτικό είναι πως όλο αυτό το ευρωπαϊκό ναυάγιο έρχεται εδώ, στην πατρίδα μας, και πράττει όσα πράττει, γιατί κάποιοι αλλοδαποί και ημεδαποί ταξιδιωτικοί πράκτορες, τους προδιαθέτουν για επίσκεψη περίπου στα Σόδομα και Γόμορα. Ο νεαρός Ευρωπαίος ξεκινά για τη θερινή του ανάπαυλα γνωρίζοντας ότι θα πάει σʼ ένα μέρος όπου όλα επιτρέπονται, ατιμώρητα σχεδόν. Αφικνούμενος αποβάλλει τα όποια κελύφη ανθρωπιάς, αξιοπρέπειας και ντροπής διαθέτει, γιατί αυτό του έχουν διαμηνύσει οι διεφθαρμένοι σωματέμποροι των εθνών.


«Έχουμε υποδουλωθεί στην φιλοχρηματία σε τέτοιο σημείο που ο καθένας μας ξεπουλάει την ψυχή του για το κέρδος, χωρίς να εξετάζει από πού προέρχεται». Λόγια σοφά, που εξεικονίζουν την ψυχοφθόρο δύναμη της πλουτομανίας που έχει κατακυριεύσει την «τουριστική» κυρίως Ελλάδα.


Καταφεύγω και σʼ ένα κείμενο των Πατέρων που είναι οι σημαντικότεροι και εκλεκτότεροι κοινωνικοί αναλυτές και ψυχαναλυτές που ανέδειξε ποτέ ο κόσμος. Γράφει ο Μέγας. Βασίλειος στην ομιλία του «προς τους πλουτούντας»: «Έως πότε χρυσός των ψυχών η αγχόνη, το του θανάτου άγκιστρον, το της αμαρτίας δέλεαρ; Έως πότε πλούτος, η του πολέμου υπόθεσις (=αιτία), διʼ ον χαλκεύεται (=κατασκευάζεται) όπλα, διʼ όν ακονάται ξίφη; Διά τούτου (δηλ. τον πλούτο) συγγενείς αγνούσι φύσιν, αδελφοί κατʼ αλλήλων φονικόν βλέπουσι… Τις εστίν ο του ψεύδους πατήρ; Τις ο πλαστογραφίας δημιουργός; Τις ο την επιορκίαν γεννήσας; Ουχ ο πλούτος; Ουχ η επί τούτου σπουδή». Αυτός, «ο του ψεύδους πατήρ», ο πλούτος, μεταμόρφωσε, όπως η Κίρκη τους συντρόφους του Οδυσσέα, σε χοίρους της κερδοσκοπίας τους κάποτε αγαθούς νησιώτες.


Παλιά οι ξένοι, γνωστοί για την αρχαιολατρία τους έρχονταν για να θαυμάσουν τα ένδοξα ερείπια. Αντίκριζαν τα ασβεστωμένα ξωκλήσια και ένιωθαν πως ο τόπος αυτός αποπνέει μιαν αρχοντιά «κατά τι ανώτερη των Λουδοβίκων». Υπήρχαν σημεία απομακρυσμένα όπου έβρισκαν καταφύγιο οι έκφυλοι και οι …γυμνοσάλιαγκες, αλλά ο υπόλοιπος τόπος και «τρόπος» διατηρούσε αλώβητη τη μεγαλοπρεπή απλότητά του.


«Αν τα δάκτυλά μας δεν ήταν μουδιασμένα από τόσων αιώνων δουλεία (και δεν εννοώ μόνον, τη σουλτανική, που γιʼ αυτήν επιτέλους ανέκαθεν υπήρχαν Κολοκοτρωναίοι ικανοί να την αποβάλουν με σκέτο σαπουνόνερο), θα διατηρούσαμε κάποιαν οικειότητα με τη μυστική συναλλαγή των φυσικών στοιχείων και δε θα εκλαμβάναμε το Αιγαίο για γραφικότητα». («Τα κορίτσια»).


Εμπρηστές του τόπου μας πια, χάσαμε και το γραφικό Αιγαίο που θωρούσε ο ποιητής Ελύτης. Πάνω στην ομορφιά που απομένει, χτίζονται «συγκροτήματα κατοικιών», για Ευρωπαίους χασομέρηδες και ημεδαπούς σαλταδόρους, δίπλα στα «ρόδινα ακρογιάλια» αναγείρονται σαχλομάγαζα, για να ξεβρακώνεται το διεθνές σκουπιδαριό: «Θορυβεί με έναν απαίσιο βόμβο, εμπίπτει σε καθετί που έχει βλαστήσει πάνω στη γη και το ρημάζει εν ονόματι της προόδου. Είμαστε στην ιστορική εκείνη ώρα του πολιτικού και πολιτιστικού ανταγωνισμού του ποιος θα προφτάσει να καταστρέψει πιο ριζικά τους θεσμούς μας, είτε λέγονται γλώσσα αυτοί, είτε λέγονται παιδεία, είτε λέγονται πίστη, είτε, με μια λέξη, λέγονται ιστορική υπόσταση. Ξεχαρβάλωμα και ξεπούλημα στους ξένους». (Τ.Λιγνάδης, «Το μυστήριο, το κάλλος και η ιθαγένεια του τοπίου» εκδ. Ακρίτας, σελ. 202).


Όταν βυσσοδομούν και ασελγούν μες στο σπίτι σου φταις εσύ που τους προκαλείς και αν καταπίνεις τις ασχημονίες, γιατί σου αφήνουν χρήματα, τότε είσαι χειρότερος από αυτούς.


Πριν από 50 χρόνια (εποχή που μακαρίζεται μπροστά στη δική μας), έγραψε ο Κόντογλου ένα κείμενο για τον τουρισμό με τίτλο «Ο μύθος του χταποδιού. Χαμογελαστοί εχθροί». Διαβάζω: «Και δεν έφταιξε το ότι ο τουρισμός γέμισε τα μουσεία από ένα πλήθος από ανθρώπους κάθε φυλής, που χαζεύουνε μʼ ένα φυλλάδιο στο χέρι και με μια φωτογραφική μηχανή στον ώμο τους, δεν έφταξε… το ότι δεν απόμεινε κανένα μυστήριο του αρχαίου κόσμου κρυμμένο, μήτε τάφος που να μην ανοίχθηκε για να κοιτάξουνε μέσα οι νυσταγμένοι περιηγητές, αλλά μπαίνουν και μέσα στις εκκλησιές και τα ρημοκλήσια που τα προσκυνά ο λαός μας, και στέκονται δίχως να κάνουνε τον σταυρό τους, με τα χέρια πίσω, αδιάφοροι και ανύποπτοι για το πού πατάνε οι δυστυχείς και πού βρίσκονται».


«Φτωχέ» Κόντογλου, που να ζούσες σήμερα και να έβλεπες τα μασκαριλίκια της εποχής μας, τους εκσυγχρονισμούς και τα ξεβρακώματα, τα «Σόδομα και… Γόμαρα», όπως τα ονομάζει η μεγαλοφυή «αγραμματοσύνη» του στρατηγού Μακρυγιάννη.


δάσκαλος-Κιλκίς