Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009

Φιλοπαπική επιστημοσύνη του Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ-Από την Ημερίδα της Θεσσαλονίκης στο Συμπόσιο της Ρώμης


Ποιος ο ρόλος του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ στο διάλογο και τη συνεργασία με τους Παπικούς;

Το Μάιο το Τμήμα διοργάνωσε την γνωστή Ημερίδα στη Θεσσαλονίκη με θέμα «Ο θεολογικός διάλογος μεταξύ της Ορθοδόξου και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας». Εκείνη η ημερίδα φιλοξενούσε και τους δύο συμπροέδρους της Μικτής Επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου Ορθοδόξων και Καθολικών (Παπικών).
Τότε υπήρξε υγιής αντίδραση πολλών από τους παρόντες και η ορθοτομούσα τον λόγον της αληθείας φωνή του του καθηγητή κ. Δημητρίου Τσελεγγίδη, εισηγητή στην Ημερίδα.
Για εκείνη την Ημερίδα αναμένουμε ακόμη την απάντηση του απερχόμενου Προέδρου του Τμήματος Θεολογίας κ. Πέτρου Βασιλειάδη για τον δήθεν εκπρόσωπο και το δήθεν μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου στα ερωτήματα της Φιλορθοδόξου Ενώσεως «Κοσμάς Φλαμιάτος»

Τώρα το Συμπόσιο γίνεται στην αντίπερα όχθη, στη Ρώμη. Συμπροεδρεύοντες κάθε μέρα ένας Ορθόδοξος και ένας Παπικός.
Και το θέμα: «Ο ιερός Αυγουστίνος στη Δυτική και Ανατολική Παράδοση».
Αν και όποιος παρακολουθεί τα θεολογικά πράγματα γνωρίζει τα φρονήματα αρκετών από τους καθηγητές του Τμήματος Θεολογίας που συμμετέχουν στη Συμπόσιο, δεν θέλουμε να τους βάλουμε όλους στο ίδιο τσουβάλι. Οι εισηγήσεις, όταν δημοσιευθούν, θα αποκαλύψουν ποιος και αν ορθοτόμησε λόγον αληθείας και ποιος προώθησε τα σχέδια προσέγγισης με τους Παπικούς.
Διαφωνούμε ωστόσο ριζικά με τέτοιου είδους συνδιοργανώσεις όπως τη συγκεκριμένη στην οποία την Εισαγωγή στο θέμα του Συμποσίου θα κάνει ένας παπικός (ο Ιωάννης Σπιτέρης, παπικός «Αρχιεπίσκοπος» Κερκύρας).

Ελπίδες διατηρούμε μόνο για το περιεχόμενο των εισηγήσεων κάποιων (ελαχίστων) καθηγητών που θέλουμε να πιστεύουμε πως θα μιλήσουν ορθοδόξως όπως έπραξε ο κ. Τσελεγγίδης εν μέσω παπικών και οικουμενιστών στην Ημερίδα της Θεσσαλονίκης.



πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: