Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024

Ποιός είπε οτι δύο κούκοι δεν φέρνουν την Ανοιξη ;;;

 Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο 

Στη Βραζιλία, αυτό το ζευγάρι φύτεψε 2 εκατομμύρια δέντρα σε 18 χρόνια, επιστρέφοντας 172 είδη πουλιών, 33 θηλαστικά, 15 αμφίβια, 15 ερπετά και 293 είδη φυτών. Όλος ο κόσμος πρέπει να τους γνωρίζει. Αυτή είναι η Lélia Wanick και ο Sebastião Salgado. 

Το ζευγάρι αποφάσισε να ιδρύσει το Terra Institute, έναν μικρό οργανισμό που φύτεψε 2 εκατομμύρια φυτά και αναζωογόνησε το δάσος. «Υπάρχει μόνο ένα πλάσμα που μπορεί να μετατρέψει το διοξείδιο του άνθρακα σε οξυγόνο, και αυτό είναι ένα δέντρο». Πρέπει να ξαναφυτέψουμε τα δάση. " Χρησιμοποιώντας μόνο τοπικά φυτά, το ζευγάρι ανοικοδόμησε ολόκληρο το οικοσύστημα από την αρχή και η περιοχή άνθισε σημαντικά, επιτρέποντας στην πανίδα να επιστρέψει. Χάρη στη δουλειά τους, η Lélia και ο Sebastião έσωσαν δεκάδες είδη υπό εξαφάνιση. "Η γη ήταν λυπημένη όπως και εγώ, όλα καταστράφηκε. Τότε η γυναίκα μου πήρε μια φανταστική ιδέα να ξαναφυτεύσει αυτό το δάσος: όλα τα έντομα, τα ψάρια και τα πουλιά επέστρεψαν και χάρη στη νέα ανάπτυξη των δέντρων γεννήθηκα ξανά." 

Credit: Blaženka Benkus

8 σχόλια:

Άγνωστος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
k.Pittas είπε...

Ειδικά τα σχολεία,είτε στις πόλεις είτε εκτός, θα έπρεπε να εθιζουν τους μαθητές σε κάτι τέτοιες μόνιμες δράσεις!!π.χ κάθε μαθητής να φυτεύει δέκα δένδρα κτλ

Νεκτάριος είπε...

Μήπως να ταξιδέψουν στον Άρη, να φυτευτούν εκεί, τους κάνουμε τα έξοδα, τόσα μας έχουν χρεώσει...
Κάποτε ένα Σάββατο πρωί ακούστηκε από φιλοξενούμενους σε μία εκπομπή ενός νυν δημόσιου αξιωματούχου, που ήταν ο ίδιος τότε παρουσιαστής, ότι οι δύο δορυφόροι του Άρη είναι τεχνητοί και κατοικούνται από αρχαίους έλληνες, γι' αυτό δεν μπορούν να πλησιάσουν τα σκάφη της NASA. Υποθέτω εν αντιθέση με τους αμερικανούς, τους νεοέλληνες ήρωες θα τους καλοδεχτούν...

Βασίλειος είπε...

Τι μου θύμισες τώρα ; Ήταν τα χρόνια του ΠΑ-ΣΟΚ, του δήθεν σοσιαλισμού, του δήθεν αντιαμερικανισμού, γενικά του δήθεν ... τότε που τα μικρομεσαία στελέχη έτρωγαν τις συναγρίδες σε κοινή θέα, ενώ τα μεγάλα στελέχη έτρωγαν τα εκατομμύρια κατ' ιδίαν.
Τότε λοιπόν βρήκαν και ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα περιβαντολογικής ευαισθητοποίησης των μαθητών που προέβλεπε τη δράση φυτεύματος δένδρων από μαθητές Δημοτικών Σχολείων και τη φροντίδα των δένδρων από τους ίδιους τους μαθητές. Ενημερωθήκαμε και εμείς οι γονείς και μας ζητήθηκε να συνδράμουμε στη προσπάθεια. Ανταποκριθήκαμε θετικά και περιμέναμε να υλοποιηθεί το πρόγραμμα.
Ο καιρός περνούσε αλλά τίποτα. Προφανώς κάποιοι πάλι έφαγαν τις επιδοτήσεις με αναδασώσεις στα χαρτιά ( σαν τις αγροτικές επιδοτήσεις Αυγενάκη στη Κρήτη ένα πράγμα δηλαδή ).
Ξαφνικά και αναπάντεχα στα μέσα Ιούνη με το κλείσιμο των σχολείων , μας ειδοποίησαν ότι η Περιφέρεια είχε στείλει τα δενδρύλλια και μας ζητούσαν να πάμε τα παιδιά σε ένα απομακρυσμένο χώρο, ένα ύψωμα, για να κάνουν τις δενδροφυτεύσεις. Πράγματι , ο κάθε μαθητής-τρια φύτεψε από 1 εως 5 δένδρα και μετά είπαν οι υπεύθυνοι του προγράμματος στα παιδιά ότι είχαν την ευθύνη να κρατήσουν τα δέντρα ζωντανά.
Έλα όμως που δεν υπήρχε κοντά βρύση και έπρεπε ο κάθε μαθητής μέσα στο κατακαλόκαιρο να κουβαλάει ποτιστήρια και κουβάδες με νερό σε μια ανηφορική πλαγιά ! Κάποιοι άντεξαν να το κάνουν για 2 εβδομάδες. Μετά τα παράτησαν ! Τα δεντράκια φυσικά ξεράθηκαν όλα ! . Το μάθημα περιβαντολογικής εκπαίδευσης δίδαξε στα παιδιά ότι στη Χώρα του Δήθεν , οι δενδροφυτεύσεις γίνονται μέσα στο κατακαλόκαιρο για να δείξουμε ότι κάτι κάναμε και να δικαιολογηθούν τα χρήματα που πήραν οι επιτήδειοι !

Μάλλον όμως κάποιος τους έλεγξε εκ των υστέρων και ξαφνικά στα μέσα του Ιούνη και μόλις έκλεισαν τα σχολεία , μας ενημέρωσαν ότι η Περιφέρεια είχε στείλει τα δενδρύλλια και μας ζητούσαν να βοηθήσουμε για να

ORTHODOXIA ORTHO είπε...

Δώσανε ζωή στην περιοχή μπράβο!!
Εδώ άπαξ κ μπήκαν τα Φουρφουρια κοινώς ανεμογεννήτριες,δεν πλησιάζει όχι δέντρο ούτε ορτύκι...
Κατά τα άλλα πράσινη ανάπτυξη,γεμάτη φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες.
Τι να πεις ! Τρεις μήνες καύσωνας,αυτό λέει πολλά ...

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

... πάντως τοὺς πολιτικούς, δὲν μπορεῖς νὰ τοὺς κατηγορήσεις γιὰ ἔλλειψη φαντασίας...

καὶ... πὸτε μὲ τὰ δέντρα νὰ ψηφίζουν...
πότε νὰ βοηθοῦν γιὰ τὸ μεγάλο τσέπωμα και φαγοπότι

αλλά καὶ
στὸ μεγάλο τώρα...
κλιματικίστικο, ἀλλαγματικό
πανδημικό ξεφάντωμα,
ὅπου ἐνώθηκαν μὲ τὶς κοινές ἀγάπες τους καὶ τοὺς μεγάλους ἔρωτές τους,
τριγύρω ἀπὸ τὴν στρωμένη μὲ τὰ μεταξωτά τραπεζομάντηλα
μεγάλη... τ ρ ά π ε ζ α
(τῆς καρδιᾶς τους)
μὲ τὰ ὀράματα και τὰ ὀνείρατα γιὰ τὴν μεγάλη φούσκα
ποὺ πρέπει τώρα καὶ ἐπείγεται...
ὡς ἀσκαρδαμυκτί
νὰ ξεκοκκαλιστεῖ

προτοῦ νὰ σκάσει


ζῶντας ἔτσι
μονάχα γιὰ τὸ σήμερα...
τὴν ὅση λαιμαργία του μποροῦν
καὶ ὅση ἀπʹ τὴν λαγνεία του ἀντέχουν

ἀρκεῖ μονάχα... κάπως,
νὰ μὴν βαραίνει μέσα τους
ἡ σκέψη ἡ ἀσήκωτη
πὼς... ὅλο αὐτό τὸ χῶμα,
μὲ τὰ μικρά ἀσπόνδυλα ποὺ θὰ ξεκοκκαλίσουν τὸ ἀφράτο τους σαρκίο...

εἶναι ἡ μόνη ἡ πιό σίγουρη προοπτική...
ποὺ οἱ μαγικές στατιστικές

ἀρνοῦνται ἐπίμονα

νὰ ἀνατρέψουν...

Βασίλειος είπε...

Εμείς εδώ στο τόπο που ζούμε τα τελευταία χρόνια φυτεύουμε δένδρα - όχι στο βαθμό που λέει το άρθρο αλλά σε κλίμακα πολύ μικρότερη, ό,σο μας επιτρέπουν οι κλιματικές συνθήκες και οι λιγοστές βροχές και με δένδρα που αντέχουν όπως ελιές , κέδροι και χαρουπιές - και πολεμήσαμε συντονισμένα με τη βοήθεια και επιστημόνων , της αρχαιολογίας και κάποιων οργανώσεων στη τοποθέτηση ανεμογεννητριών. Κοινοποιήσαμε το πρόβλημα και σε ευρωπαϊκά όργανα αλλά κυρίως πολίτες που ξέρουν το τόπο μας και πετύχαμε σε πρώτη φάση την αναστολή του έργου και είμαστε σε εγρήγορση και ετοιμότητα.
Όχι στη παθητικότητα και στις διαπιστώσεις αδέλφια !
Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσα μπορούν να πετύχουν οι άνθρωποι ενωμένοι γύρω από ένα στόχο !

Άγνωστος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.