Σάββατο 20 Ιουλίου 2024

Μας τα είπε κατάμουτρα

Μπορεί να είναι εικόνα 5 άτομα και κείμενοΑπό το βιβλίο του Αχμέτ Νταβούτολγου «Το στρατηγικό βάθος» (εκδ. Ποιότητα):


«Η Κύπρος, που κατέχει μια κεντρική θέση παγκοσμίως από την άποψη της ίσης σχεδόν απόστασης που απέχει από την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική, βρίσκεται μαζί με την Κρήτη πάνω σε έναν άξονα όπου τέμνονται και οι υδάτινες αρτηρίες… Δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει τη στρατηγική θέση της… Στο πλαίσιο αυτό το Κυπριακό δεν είναι ούτε ένα συνηθισμένο τουρκοελληνικό εθνοτικό ζήτημα, ούτε απλώς μια χρονίζουσα τουρκοελληνική διένεξη. Η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να αξιολογήσει την επί του Κυπριακού πολιτική της έξω από το περιορισμένο πλαίσιο των τουρκοελληνικών σχέσεων… Ακόμη κι αν δεν υπήρχε ούτε ένας μουσουλμάνος Τούρκος εκεί, η Τουρκία όφειλε να διατηρεί ένα κυπριακό ζήτημα. Καμία χώρα δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη σε ένα τέτοιο νησί που βρίσκεται στην καρδιά του ζωτικού της χώρου»

3 σχόλια:

Βασίλειος είπε...

Από μια άποψη οι Τούρκοι είναι συνεπείς , έχουν στρατηγική και την υπηρετούν πιστά ανεξαρτήτως κυβέρνησης. Τις συμμαχίες λυκοφιλίας τις χρησιμοποιούν στο έπακρο για να πετυχαίνουν τους στόχους τους που κυρίως είμαστε εμείς γιατί ο ζωτικός χώρος για επέκταση τους είναι προς δυσμάς.
Από την άλλη εμείς δεν έχουμε στρατηγική , εκτός κι αν θεωρούμε στρατηγική την ηττοπαθή πολιτική κατευνασμού που στην ουσία δίνει θάρρος στο θηρίο. Τις δε συμμαχίες τις εξυπηρετούμε και με το παραπάνω εις βάρος πάντα των δικών μας δικαιωμάτων.

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

... οἱ τούρκοι... ανύπαρκτοι ουσιαστικά,

ἕνα σωρό ταλαίπωροι ἐξωμότες,
βουτηγμένοι ντε φάκτο στὸ μπιχλιμπιδᾶτο τίποτα (ἀπό ἀμνημονεύτων χρόνων),

ἀποτελουν ἁπλᾶ τὸ ἀδρανές ὑλικό,
ὡστε νὰ συγκρατοῦν μὲ τὴ μᾶζα τους,
τὸ Γένος τῶν ὁρθοδόξων

ἔτσι καὶ πάει
νὰ πάρει πάρει τʹἀπάνω του

ἀφοῦ νὰ το ἐξαφανίσουν δὲν τοὺς ἐπιτρέπεται
κι αὐτό τὸ ξέρουνε καλά, γιατί πολλές φορές φαγώθηκαν νὰ μᾶς σβήσουνε ἀπό τὸν χάρτη

καὶ ἔφαγαν τὰ μοῦτρα τους
(κι ἐμεῖς μαζί τους.. ὅσοι ἀποστᾶτες ὑ λ ό φ ρ ο ν ε ς... )


φοβοῦνται πάντοτε τὴ μέρα, ποὺ τὸ Γένος μας, πετῶντας στὴν πάντα τὰ...

"περί τὴν οὐσίαν"

μπορεῖ νὰ πάρει τοὺς ἁγίους του στὰ σοβαρά
(τὴν κ ο ι ν ή μας κληρονομιά)

καὶ μ π ο υ χ τ ι σ μ έ ν ο ι ἀπό
ψ έ μ μ α τ α
(καὶ μισές ἀλήθειες)

καὶ σταματήσουμε νὰ χαζεύουμε
σὲ μικρές... μεγάλες καὶ... μικρομέγαλες ἱδέες

καὶ δοῦμε τὰ πράγματα στὰ ἴσια...

κατάματα...
στό κέντρο... στὴν ουσία... !

Νεκτάριος είπε...

Κάπου διάβασα ότι ο απέναντι και γεφύρι να γίνει να περάσεις, απόφυγέ το, μην τον εμπιστεύεσαι. Τώρα πως την είδαν οι δικοί μας να γίνουν αυτοί τα γεφύρια, ένας Θεός γνωρίζει, εμείς οι απλοί, ολίγον χαζούληδες δεν τό ' χουμε πιάσει ακόμη το νόημα αυτής της στρατηγικής, γι' αυτό είμαστε απέναντι σε τέτοιες πολιτικές, όχι από αντίδραση. Άν η γυναίκα του Καίσαρα πρέπει είναι και να φαίνεται τίμια, οι πολιτικές, οι αποφάσεις που αφορούν την πορεία της χώρας, το καθετί που όλους αφορά, δεν πρέπει να είναι αυτονόητα ξεκάθαρα και διαυγή?