Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024

Παπατζιρίτης, ο θρυλικός ιερέας, που ξεπερνούσε τον άνεμο!


Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο
"Ήθελα νά' μούνα ταχύς
σάν τόν Παπα-τζιρίτη
σε δύο λεπτά να γύριζα
ολόκληρη τήν Κρήτη".
 
Εκατοντάδες μαντινάδες γράφτηκαν γιά τόν Παπα-τζιρίτη, τόν ιερέα, πού έγινε θρύλος χάρη στα μεγάλα αθλητικά του επιτεύγματα, στον αγώνα δρόμου μεγάλων αποστάσεων. Το όνομα Παπά-Τζιρίτης, προέρχεται από την λέξη τζιριτώ της Κρητικής διαλέκτου που σημαίνει τρέχω με όλη μου την ταχύτητα.
Ο θρυλικός ιερέας Ευάρεστος Ταμιωλάκης ή Γεώργιος Ταμιωλάκης γεννήθηκε το 1852, στον Άγιο Γεώργιο Λασιθίου. Παντρεύτηκε στους Κασσάνους, όπου και έζησε. Το 1886 χειροτονήθηκε ιερέας και κατέλαβε την ενορία του Αγίου Γεωργίου των Κασσάνων.
Υπήρξε πρωτόγνωρο φαινόμενο αντοχής και ταχύτητας. Μαρτυρίες λένε ότι είχε διανύσει την απόσταση περίπου 200 χιλιομέτρων από τις Μέλαμπες έως τη Σητεία από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Και αυτό με τα ράσα του και με τις μπότες (στιβάνια) του. Αγωνίστηκε στην Κρήτη, στην Αθήνα, στη Σμύρνη, στην Αίγυπτο και με μεγάλες οικονομικές δυσκολίες,κατάφερε να φτάσει στον Αγιο Λουδοβίκο στην Αμερική,το 1904 προκειμένου να λάβει μέρος στους ολυμπιακούς αγώνες.Η φήμη του όμως φόβησε τους Αμερικάνους.Δωροδώκησαν τον Ελληνα πρόξενο και με διάφορα προσχήματα ο παπά Τζιρίτης αντί να λάβει μέρος στους αγώνες βρέθηκε στην φυλακή για 2.5 μήνες μέχρι να τελειώσουν οι Ολυμπιακοί αγώνες!
Μαζί του ασχολήθηκαν όλες οι εφημερίδες της εποχής εκείνης. Έγραφαν, αποκαλώντας τον διπλασίως αναπληρωτή του Αχιλλέα και του Οδυσσέα και "Μέγα πεζοπόρο της Υφηλίου".
Ο Παπα-Τζιρίτης υπήρξε και φλογερός πατριώτης.
Τα χρόνια της Τουρκοκρατίας ήταν σύνδεσμος των Καπετανέων Ανατολικών και Δυτικών Διαμερισμάτων της Κρήτης. Στην επανάσταση του 1896 -97 υπηρέτησε ως αγγελιοφόρος του Ιωάννη Νταφώτη στο Τάγμα των επιλέκτων Κρητών και στις 15 του Μάρτη του 1897 πήρε μέρος στη Μάχη των Αρχανών, όπου με την τόλμη του έσωσε την τιμή της Σημαίας.Η αθλητική, η πατριωτική και η εκκλησιαστική προσφορά του θρυλικού ιερέα τον κατέστησαν ένα ζωντανό θρύλο. Ο Παπατζιρίτης πέθανε το 1937 σε ηλικία 85 χρόνων.
Προσόντα τούδωκε ο Θεός, χαρίσματα να δείξει το πηδηχτό περπάτημα ,την αντοχή ,την πίστη
Το πρόβλημα για τον παπά ήταν τα χρόνια εκείνα πού τού λείπαν οί επαφές καί το παντέρμο χρήμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: