Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024

Γεχούντι Μενουχίν

 
 
Ο Γεχούντι Μενουχίν γεννήθηκε στις 22 Απριλίου 1916 στη Νέα Υόρκη από Εβραίους γονείς. Μουσική ιδιοφυία από παιδί έκανε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση στα επτά του, μόλις, χρόνια, το 1923, ως σολίστ με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Σαν Φρανσίσκο. Εξελίχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους βιολονίστες του 20ού αιώνα, κάνοντας παράλληλα καριέρα ως διευθυντής ορχήστρας, συγχρόνως με την ιδιότητα του ειρηνιστή, του στοχαστή και του δάσκαλου.
Η γνωριμία του μεγάλου βιολιστή και διευθυντή ορχήστρας Γεχούντι Μενουχίν με τη Δόμνα Σαμίου και την ελληνική παραδοσιακή μουσική έγινε το 1977, στην Καισαριανή.
   
Δείτε το σπάνιο βίντεο από αυτή τη συνάντηση της Δόμνας Σαμίου με τον διάσημο βιολιστή Γεχούντι Μενουχίν σε γυρίσματα παραδοσιακών τραγουδιών κοντά στη Μονή Καισαριανής τον Οκτώβριο του 1977, για τις ανάγκες του γαλλικού προγράμματος «Le Grand Échiquier». Η Δόμνα Σαμίου τραγουδά το πολίτικο «Έχε γεια Παναγιά» έχοντας δίπλα της λαϊκούς οργανοπαίχτες από τη μουσική της ομάδα και τον διάσημο δεξιοτέχνη Γιεχούντι Μενουχίν να τη συνοδεύει στο βιολί.

 

Έπαιζαν επίσης: ο βιρτουόζος στο κανονάκι Νίκος Στεφανίδης, ο Αλέκος Παύλου-Αραπάκης στο βιολί, ο Κυριάκος Κωστούλας στο κλαρίνο, ο Καρυοφύλλης Δοϊτσίδης στο ούτι, ο Βασίλης Κατράκος στο λαούτο και ο Μαθιός Μπαλαμπάνης στο τουμπελέκι. Το απόσπασμα περιλαμβάνεται στην εκπομπή "Μουσική Βραδυά" του Γιώργου Παπαστεφάνου, αφιερωμένη στη Δόμνα Σαμίου και το δημοτικό τραγούδι. Σκηνοθεσία: Δάφνη Τζαφέρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: