Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2024

Μόρφου Νεόφυτος: Όταν τους είπα για την απελευθέρωση της Κύπρου, άρχισαν να ευωδιάζουν τα λείψανα του Αγίου Νικήτα.



Προχθές ήλθε ένα κανάλι από την Ελλάδα να μου πάρει μία συνέντευξη. Να με ρωτήσει πως ζούμε εμείς που είμεθα ημι-κατεχόμενη Μητρόπολις, για τις κατεχόμενες Λειτουργίες με αφορμή την Λειτουργίαν την τελευταία στον Άγιο Μάμα.
Και έδιδα την συνέντευξη στο γραφείο της Μητρόπολης, στην προσωρινήν έδρα στην Ευρύχου. Το λείψανο του Αγίου Νικήτα που σε λίγο θα λιτανεύσομε, μου το είχαν φέρει την προηγούμενην ημέρα οι πατέρες της Μονής Κύκκου. Εκεί διαφυλάττεται το λείψανον αυτό. Και το είχα σ’ ένα τραπέζι με μίαν λαμπάδα αναμμένη στο γραφείο που έδιδα την συνέντευξη.
Τμήμα της τιμίας κάρας του Αγίου Νικήτα
Μου λέει ο δημοσιογράφος που με ρωτούσε.. Τί προοπτικές βλέπετε άγιε Μόρφου για την Κύπρο; Μέσα από συνομιλίες που θ’ αρχίσουν;
Του λέω, μα δεν νομίζω να θέλει ο Ερντογάν συνομιλίες. Ο Ερντογάν προσπαθεί να σώσει τον εαυτόν του και την πατρίδα του από τον διαμελισμό που επροφήτευσεν ο Άγιος Παΐσιος πριν 50 χρόνια. Όταν είπεν ότι η Τουρκία θα διαμελισθεί από τους συμμάχους της. Και τώρα το βλέπουμε σιγά-σιγά και γίνεται. Και μας έλεγε.. «Εσείς θα ζήσετε την ελευθερίαν της Κύπρου. Να δείτε και για μένα.» Έτσι μου είπε πάτερ.
Και τα είπα αυτά. Εκείνη την ώρα, το λείψανο του Αγίου Νικήτα άρχισε να ευωδιάζει. Μα μεγάλην ευωδία. Εγέμισε το δωμάτιο. Οι δημοσιογράφοι τα έχασαν. Λένε, μα τί γίνεται; Τί μυρίζει έτσι δεσπότη;
Τι να τους πεις; Τους λέω, ξέρετε έχω εδώ το λείψανο ενός πρόσφυγα Αγίου, του Αγίου Νικήτα και μόλις εμιλήσαμε για την μελλοντικήν ελευθερίαν της Κύπρου εχάρηκεν το λείψανο.
Και πως θα χαρεί ένα λείψανο που στα μάτια ενός αθέου είναι ένα κόκκαλο; Αλλά στα μάτια ενός πιστού Ορθοδόξου είναι το λείψανο του αναστάντος Νικήτα, του Νικήτα που ενίκησεν τον θάνατο. Και για να μας το αποδείξει το λείψανο ότι δεν είναι ένα τυχαίον οστούν, άλλες φορές μυροβλύζει και άλλες φορές ευωδιάζει, αρωματίζει τον τόπο.
Λοιπόν. Όσην ώραν εκράτησεν η συνέντευξις, τόσην ώρα εκχέετο εκ του λειψάνου η ευωδία. Το ίδιο και τώρα που το είχα μέσα στο αυτοκίνητο και το μεταφέραμε από την Ευρύχου εδώ. Και λέω, κοίτα που ο Άγιος χαίρεται που θα πάει στους πονεμένους πρόσφυγες, που θα πάει στα παιδιά του, τους Λιτσιθιώτες.
Βλέπετε οι Άγιοι είναι ζωντανοί. Όποιος αγαπήσει τον Χριστόν δεν πεθαίνει ποτέ. Μόνο το σώμα πεθαίνει, η ψυχή δεν πεθαίνει. Ακόμη και το σώμα, θα ‘ρθει η ώρα στην Δευτέραν Παρουσίαν που θ’ αναστηθεί και θα επανενωθεί με την αθάνατην ψυχή. Αυτά να τα πιστεύομεν. Προσδοκώ ανάστασιν νεκρών και ζωήν του μέλλοντος αιώνος. Δεν τα γράψανε οι Πατέρες μας οι θεοφόροι έτσι ως έτυχεν και ως έλαχεν. Έβλεπαν και έγραφαν, για να έχομεν εμείς οι ελεεινοί οδόν, δρόμον, κανόναν, οδοδείκτην. Και οι Άγιοί μας είναι οι φωτοδείχτες. Αυτοί που μας δείχνουν την πορεία προς το Φως του Χριστού.
Μάλιστα, ένας κάμεραμαν εκεί, ξέρετε τί είπε όταν αισθανόταν κι αυτός την ευωδίαν του Αγίου Νικήτα; Τι κρίμα. Η κάμερα δεν μπορεί να μεταδώσει την ευωδία, διότι δεν είναι ορατή, είναι αισθητή δια της οσφρήσεως. Αγαπητέ μου, του λέω, στην Ορθοδοξία υπάρχουν και Μυστήρια. Έτσι ζούμε το Μυστήριον της Πίστεως από καιρού εις καιρόν. Κι έτσι ενισχύεται και ανανεώνεται η Πίστη μας.
Κρατήστε αυτά τα ολίγα κι εμείς να ‘χομεν προσευχήν και για τους απέναντι. Έστω κι αν είναι καταχτητές μας. Έστω κι αν οι τουρκοκύπριοι είναι οι πρώην Ρωμηοί που εγκατέλειψαν την Πίστην των πατέρων μας και των μητέρων μας.
Θα τους εγκαταλείψει σε λίγον η Τουρκία. Θα τους αφήσει να πεινάσουν και θα χτυπήσουν την δική μας πόρτα. Και όποιος ανοίξει πόρτα ακόμη και σ’ αυτούς, θα γίνει αφορμή να είναι ο ανάδοχος ενός απίστου. Αυτό να το θυμηθείτε.
Έρχεται ώρα που θα το ζήσουμε και εύχομαι, όπως είπε ο Χατζηφλουρέντζος από την Μηλιάν Αμμοχώστου -μέγας προφήτης του γένους από το 1960, που προφήτευεν την σημερινήν κατάσταση αυτού του διαχωρισμού του προσωρινού που ζούμε- όταν η Κύπρος ελευθερωθεί πολλοί Τούρκοι θα πιστέψουν. Αλλά γιατί θα πιστέψουν; Από τα καλά έργα ορισμένων Χριστιανών.
Πόσον είναι ο καλός λόγος, το καλόν έργον αναγκαίο. Αν θέλομεν να μετέχομεν στην ανάσταση όχι μόνο της Κύπρου, στην ανάσταση των ψυχών. Και η ψυχή μας, επαναλαμβάνω, είναι ό,τι πολυτιμότερο. Μπορεί αύριο κάποιοι από εμάς να μην ζήσουν, να πεθάνουν, και να μην δουν την ελευθερίαν της Κύπρου. Όμως, επειδή αυτά που είπα τα έκαμναν, να είναι μαζί με τον Χριστό και να χαίρονται και να βλέπουν αυτά που περιγράφομε και προφητεύουν οι Άγιοι του Θεού,. Διότι οι ψυχές βλέπουν, αισθάνονται, φτάνει να είναι δίκαιοι και όχι κολασμένοι.
Έτη πολλά να έχετε, αναστάσιμα, σταυροαναστάσιμα, εν μετανοία και να είναι νικητικά κατά το όνομα του Αγίου Νικήτα.
***
Απομαγνητοφώνηση Φαίη για το ΑΒΕΡΩΦ/Τας Θυρας
Πηγή βίντεο ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΜΟΡΦΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: