Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2023

🌿 Νομίζουμε ότι ο Έβρος βρίσκεται μακριά. Δεν έχουμε καταλάβει ότι, μαζί του, καιγόμαστε όλοι. 🌿

Μπορεί να είναι εικόνα δρόμος και κείμενοΌσο τραγική, εγκληματική κι ασυγχώρητη είναι η καταστροφή που συντελέστηκε και συντελείται στον Έβρο, άλλο τόσο αδιανόητη είναι η σιγή που κάλυψε, σαν δεύτερο πέπλο καπνού, τον αφανισμό που ζούσαν και ζουν οι άνθρωποι, τον όλεθρο που κατέγραφαν επιστήμονες, κάτοικοι της περιοχής και δορυφόροι.
Έπρεπε να αναζητήσω μόνος μου τη φράση "μικρός πυρήνας της Δαδιάς", και να διαβάσω σε άρθρα γραμμένα πρωτίστως από Εβρίτες κι επιστήμονες, για τις ανήκεστες απώλειες, για τους αιώνες που θα χρειαστούν μέχρι να αποκατασταθεί, εν μέρει, ο σπαραγμός.
Όλο αυτό το διάστημα, ενόσω τα μέσα και η πολιτική ηγεσία θα έπρεπε σύσσωμα να βρίσκονται στο πλευρό των πληγέντων, να παρίστανται κάθε μέρα στον τόπο του μαρτυρίου, η επικαιρότητα αναλωνόταν στην εξονυχιστική ανάλυση της επιπολαιότητας και της ασημαντότητας.
Οι άνθρωποι κραύγαζαν, η φύση ούρλιαζε, και η ενημέρωση έφτανε στ' αυτιά μας ψιθυριστά, γεμάτη κούφια λόγια, θεωρίες συνωμοσίας, ανεκδιήγητες δηλώσεις μισαλλοδοξίας κι απαξίωσης του φαινομένου.
Όταν αρχίσουν οι καταστροφικές πλημμύρες, και τα 45άρια το καλοκαίρι, όταν το κουφάρι της φύσης θα απλώνεται στα μήκη και τα πλάτη της χώρας, ανήμπορο να προσφέρει προστασία κι ομορφιά, θα θυμόμαστε αυτές τις μέρες, και τις προτεραιότητες του κράτους και των μεγάλων μέσων ενημέρωσης. [...]

Α. Κ.

 

 ΣΤΑΧΤΗ ΗΔΗ 935.000 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ – ΝΕΑ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΠΟΥ ΣΟΚΑΡΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ! ΡΕ ΜΑΦΙΟΖΟΙ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΕΙΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ;

ΣΤΑΧΤΗ

Για 16η συνεχόμενη ημέρα εξακολουθεί να μαίνεται η μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά της Ευρώπης, με τις αναζωπυρώσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση προκαλώντας ανυπολόγιστη περιβαλλοντική και οικολογική καταστροφή. Τα νεότερα δορυφορικά δεδομένα που διατέθηκαν σήμερα από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτυπώνουν την καταστροφή, καθώς έχουν γίνει στάχτη 935.000 στρέμματα.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων, η συνολική έκταση που κατέκαψε η δασική πυρκαγιά του Έβρου, η οποία προέκυψε από τη συνένωση των πυρκαγιών σε Αλεξανδρούπολη και Δαδιά, ξεπερνά τα 935.000 στρέμματα (έως την 02.09.2023, 11:31 τοπική ώρα).

Από τα συνολικά 935.000 στρέμματα καμένης έκτασης, προσεγγιστικά έχουμε αυτούς τους τρεις αριθμούς

  • 440.180 στρ αφορούν δασικές εκτάσεις (47%).
  • 318.700 στρ αφορούν θαμνώδεις εκτάσεις (34%).
  • 81.140 στρ αφορούν αγροτικές εκτάσεις (9%).

Η οπτικοποίηση της καμένης έκτασης πραγματοποιήθηκε από την μονάδα METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

2 σχόλια:

Θαλασσινός είπε...

Θα είχαμε φρικάρει αν βλέπαμε την καμμένη έσω γη των πολιτών αυτής της Χώρας. Η καμμένη έσω γη κατακαίει ο, τι δεν αντιδράει, ψόφιο απέναντι στις θολοκουλτούρες που σαρώνουν την ανθρωπότητα.

Δημήτριος Χρυσός είπε...

Αγαπητοι
Ο Έβρος όπως ολόκληρη η χώρα καίγεται δεκαετίες τώρα.
Τον έκαψαν και συνεχίζουν να τον καίνε η πολιτικη αδιαφορία μας η ο πολιτικός εγκλωβισμός και το προσωπικό συμφέρον μας.
Τον έκαψαν η πνευματική ανυπαρξία γενναίων και ομολογητών επισκόπων.
Τον έκαψαν οι εντολοδόχοι πατριώτες που ανέλαβαν να κάμψουν η να εφησυχασουν τις ανησυχίες μας
Τον έκαψαν τα εγχώρια και ξένα συμφέροντα αχυρανθρωπων και νενεκων που μισούν τον Έλληνα και την πίστη μας.
Όμως αδέλφια μην πτοηστε μην χάνεται το θάρρος και την ορμή σας.
Το έχει ετούτος ο τόπος και τούτο το γένος μέσα από την φωτιά και την λαίλαπα να σφυρηλατεί το σίδερο και να το κάνει Ατσάλι , να αναγεννάται από τις στάχτες του και να θριαμβεύει νικητής και πάλι.