Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023

χωρίς σχόλιο

 

΄ερωτηματικό 1 - Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας & Εκπαίδευσης -  Κυκπεε

3 σχόλια:

1 είπε...

Αν έβλεπα ως απλός παρατηρητής αυτή την φωτογραφία, σίγουρα θα παραξενευόμουν και δικαίως. Κατά την ταπεινή μου άποψη οι φωτογραφίες αυτές δεν πρέπει να δημοσιεύονται, γιατί σκανδαλίζουν τους περισσότερους χριστιανούς. Για να λυθεί όμως η εύλογη απορία, οφείλω να διευκρινίσω, ότι αυτός ο τρόπος μεταδόσεως της Θ. Κοινωνίας μεταξύ των κληρικών είναι αρχαιότατος και μάλιστα καταγράφεται στα περισσότερα αρχαία τυπικά. Όλες αυτές οι τυπικές διατάξεις (που μπορεί σήμερα να φαίνονται νεωτεριστικές, περίεργες και εξωπραγματικές) έχουν εκδοθεί από την Ι.Μ. Βατοπεδίου σε σχετικό βιβλίο που περιέχει και κριτική έκδοση του κειμένου της Θ. Λειτουγίας με βάση τα αρχαία κείμενα. Η εν λόγω Μονή εκτός από την έκδοση αυτών των αρχαίων διατάξεων, κάνει και μια αξιόλογη προσπάθεια να τις επαναφέρει και στην λειτουργική πράξη. Απλώς χρειάζεται διάκριση και πάντα ερμηνεία, για να μην υπάρχει παρ-ερμηνεία...
Υ.Γ. Υπάρχει βέβαια και μια ένσταση, που έγκειται, στο αν πρέπει να μεταδίδει ιερέας σε αρχιερέα. Στις περιπτώσεις που υπάρχει ιερατικό συλλείτουργο πάντως δεν υπάρχει κανένας προβληματισμός να αλληλομεταδίδεται η Θ. Κοινωνία μεταξύ κληρικών.
π. Φώτιος

ΤΡΕΛΟ-ΓΙΑΝΝΗΣ είπε...

Μας προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση ιερέας που δεν παίρνει μερος στην Θεια Λειτουργία να κοινωνα με το Αγιο Ποτηριο Αρχιερεα με άπασα την ιερατικη του στολη!Αυτό για την δικη μας γνώση ειναι μια επιπόλαια εκοσμισκευμενη επιδηκτικη ανοητη ταπεινολογια ξένη προς την Ορθοδοξη πιστη ..Αν θελετε σεβαστέ πάτερ ενα ακόμη σημείο των καιρών ...Την φωτογραφια δεν την τραβηξαμε εμεις φυσικα ,άλλοι την δημοσίευσαν με καμάρι !

Ευχαριστούμε πάντως για τον κοπο της λειτουργικης απάντησης ,ωστόσο οι απορίες παραμένουν.

Georgios Tatsis είπε...

Έλα Μονή (Βατοπεδίου) στον τόπο σου!!!!!!!!!!! γειά σου, κυρα-Παναγιωτα,με τα ωραία σου!!!!δεν θα παυεις ποτέ να μας εκπλήσσεις!!!!!!!!!!!! παρεπιπτόντως αυτή η μονή η άκρως εκκοσμικευμενη έχω ακούσει πως έχει και "ειδικό" διακονητη λήψεως φωτογραφικού υλικού,ήγουν φωτορεπόρτερ!!!!!!Μας έχει τρελάνει στις φωτογραφίες:να κάθεται σπίτι του στον καναπέ του με το εσώρουχο και την κιλότα του ο πάσα ένας βλέποντας τα άδυτα των μονών και θυσιαστηριων του Άθω και μετά να έχουμε την απαίτηση να μη κουτσομπολευει!!!!! ωραίοι είστε σεις,ρεεεεεεεεε!!!!!!!