Πέμπτη 3 Αυγούστου 2023

Ανθρώπινα Δικαιώματα και πάπαΘεόδωρος Αλεξανδρείας

 εικόνα άρθρου: Ανθρώπινα Δικαιώματα και πάπαΘεόδωρος Αλεξανδρείας


Γράφει ο Μέτοικος

Το «σαράντα απόστολοι καθένας με το ντέρτι του» του θυμόσοφου Ελληνικού λαού, βρίσκει εφαρμογή στην ξεχωριστή από κάθε πλευρά περίπτωση του πάπαΘεόδωρου Αλεξανδρείας.

Για την ιστορία, ο Πατριάρχης Σερβίας Πορφύριος έστειλε επιστολή στον πάπαΘεόδωρο επισημαίνοντάς του την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Μητροπολίτη Βίσγκοροντ και Τσερνομπίλ Παύλου από τις φασιστικές ουκρανικές αρχές.

Αυτό που βάζει σε δοκιμασία τη ευθυκρισία του Σέρβου Πατριάρχη, είναι το ότι ζητά από τον πάπαΘεόδωρο «αξιοποιώντας τη μεγάλη [του] εκτίμηση στον κόσμο (!!!) να λάβει μέτρα για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση του Μητροπολίτη Βίσγκοροντ και Τσερνομπίλ κυρίου Παύλου, ώστε να συνεχίσει την ευαγγελική αποστολή του…»!

Η επιστολή του Σέρβου Πατριάρχη Πορφύριου στον πάπαΘεόδωρο Αλεξανδρείας με την οποία αιτείται τη συνδρομή του για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Μητροπολίτη και Ηγουμένου της Λαύρας του Κιέβου Παύλου απευθύνεται σε έναν άνθρωπο, εκ των πραγμάτων, ασταθή στον λόγο του και ως εκ τούτου αναξιόπιστο. 

Ωστόσο, ο πάπαΘεόδωρος Αλεξανδρείας αξιοποίησε την ευκαιρία απάντησης στην επιστολή του Σέρβου Πατριάρχη Πορφύριου για να διαμαρτυρηθεί για την κατ’ αυτόν «αντικανονική εισπήδηση [των Ρώσων] στα όρια της Πατριαρχικής του δικαιοδοσίας» τονίζοντας, κατά το «τρεις λαλούν και δυο χορεύουν», τα «ιεροκανονικώς [και μάλιστα] απ’ αιώνων [δίκαια του π.Βαρθολομαίου] να εκχωρεί το αυτοκέφαλον», όπου και όποτε του κάνει κέφι.

Τον αναγνώστη του απαντητικού γράμματός του στον Σέρβο Πατριάρχη Πορφύριο, ο «Πατήρ Πατέρων, Ποιμήν Ποιμένων, Αρχιερεύς Αρχιερέων» πάπαΘεόδωρος αποτελειώνει όταν δηλώνει με έμφαση ότι, αυτός, ο «τρίτος και δέκατος των Αποστόλων» ως πρόσωπο τάσσεται «νεπιφυλάκτως πέρ τς προασπίσεως τν νθρωπίνων δικαιωμάτων παντός συνανθρώπου, φ’ σον οτος σέβεται καί τηρε τήν κειμένην ν τ χώρ του νομοθεσίαν!!!, ς και τά δικαιώματα τν συμπολιτν του»!

Με βάση το αξίωμα αυτό, ο αφελής περί της αξίας και σπουδαιότητας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Κριτής της Οικουμένης» πάπαΘεόδωρος υποστηρίζει, επί της ουσίας, ότι ο κάθε άνθρωπος είναι απολύτως ελεύθερος να μη μιλά και να μην κρίνει! Διότι εάν μιλά και κρίνει τότε δε σέβεται την «κειμένην εν τη χώρα του νομοθεσίαν» που του απαγορεύει κάθε διαφοροποίηση από «τας υποδείξεις» της εξουσίας.

Εάν ο πολίτης είναι πειθήνιος και συμμορφώνεται προς την «κειμένην εν τη χώρα του νομοθεσίαν», τότε ο πάπαΘεόδωρος «ανεπιφυλάκτως» θα τεθεί στην υπηρεσία υπεράσπισης των ανθρωπίνων του δικαιωμάτων! Τα όποια όμως, η «κειμένη εν τη χώρα του νομοθεσία» έχει εξαφανίσει!

Έτσι υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα ο πατριάρχης Αλεξανδρείας! 

Βεβαίως, είναι ολοφάνερο ότι ο «Κριτής της Οικουμένης» πάπαΘεόδωρος Αλεξανδρείας δεν μπορεί να υποστηρίξει τα ανθρώπινα δικαιώματα όσων επιμένουν να είναι Ορθόδοξοι χριστιανοί σε ένα φασιστικό καθεστώς υποστηριζόμενο, όπως όλα τα φασιστικά καθεστώτα από τους Αμερικανούς, αφού δε σέβονται την «κειμένην εν τη χώρα» τους νομοθεσία των φασιστικών ουκρανικών ταγμάτων θανάτου του Αζόφ. 

Ο πάπαΘεόδωρος «της μεγάλης πόλεως Αλεξανδρείας, Λιβύης, Πενταπόλεως, Αιθιοπίας, πάσης γης Αιγύπτου και πάσης Αφρικής» δεν φαίνεται να έχει σε εκτίμηση τη «Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», επειδή αυτή πουθενά δεν αναφέρει την υποταγή «στην κειμένην νομοθεσίαν» που, είναι ο ασφαλής οδηγός κάθε φασίστα εντός και εκτός Ουκρανίας.

Απ’ εναντίας η «Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου» που υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το Δεκέμβριο του 1948 στο δεύτερο άρθρο της τονίζει ότι, ανεξάρτητα από την «κειμένην νομοθεσίαν» :«Κάθε άνθρωπος δικαιούται να επικαλείται όλα τα δικαιώματα και όλες τις ελευθερίες που προκηρύσσει η παρούσα Διακήρυξη, χωρίς καμία απολύτως διάκριση, ειδικότερα ως προς τη φυλή, το χρώμα, το φύλο, τη γλώσσα, τις θρησκείες, τις πολιτικές ή οποιεσδήποτε άλλες πεποιθήσεις, την εθνική ή κοινωνική καταγωγή, την περιουσία, τη γέννηση ή οποιαδήποτε άλλη κατάσταση». 

Ο πάπαΘεόδωρος Αλεξανδρείας είναι αφοπλιστικά αφελής όταν εξομοιώνει την αφαίρεση των εκχωρηθέντων σε αυτόν από τη Ρωσική Εκκλησία ευθυνών στο ποίμνιό της στην Αφρική, με την καταπάτηση των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ουκρανών Ορθοδόξων από τους φασίστες του ηθοποιού Ζελένσκι και τα μέλη της «εκκλησίας Βαρθολομαίου». 

Το πρόβλημα, όμως, δεν είναι ο πάπαΘεόδωρος Αλεξανδρείας και η καταγέλαστη αντίληψή του για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το πρόβλημα βρίσκεται στον Πατριάρχη Σερβίας Πορφύριο και, σε όσους άλλους δίνουν αξία σε ασήμαντους δορυφόρους του π.Βαρθολομαίου.

2 σχόλια:

The Cave Dweller είπε...

Τρελογιάννη, ενδιαφέρον βίντεο :

https://youtu.be/QggV9SeVqyE

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

...τὸν πανάξιο προκάτοχό του

τὸν ἔϕαγαν πιθανότατα
οἱ γνωστοί μας...
ἀγνωστοι (και... cia...)

γιατί δὲν θὰ ἄϕηνε νὰ περάσουν τὰ ὅσα -καθὼς ϕαίνεται- ἐξυϕαίνονταν ἤδη ὑπόγεια
(τὰ ὅσα ζήσαμε δηλαδή καὶ αυτά ποὺ ἔπονται...)