Πέμπτη 4 Μαΐου 2023

Η πνευματική κατάσταση των ανθρώπων είναι το υπέδαφος της ιστορίας...

Μπορεί να είναι εικόνα κείμενοΠαρακολουθώ τις δημοσιεύσεις αναφορικά με την εικόνα της Παναγίας μας "Άξιον εστί".
Αυτοί που έκλεισαν τους ναούς και λοιδορούσαν όσους προσκυνούν εικόνες, τώρα προεκλογικά καμώνονται τους πιστούς...
 
Αλλά ας αφήσουμε για λίγο στην άκρη τους επαγγελματίες της κατ' επίφασιν αντικειμενικότητας, τους επαγγελματίες του κατ' επίφασιν πατριωτισμού, τους επαγγελματίες της κατ' επίφασιν κοινωνικής αλληλεγγύης, τους επαγγελματίες της κατ' επίφασιν δημοκρατικότητας, τους επαγγελματίες του κατ' επίφασιν ρεαλισμού, τους επαγγελματίες της κατ' επίφασιν κοινωνικής γαλήνης, τους επαγγελματίες της κατ' επίφασιν νομιμότητας, τους επαγγελματίες του κατ' επίφασιν ενδιαφέροντος για τις ανάγκες μας...
 
Εσύ που τρέχεις στην Παναγία να πεις τον πόνο σου
• δέχεσαι να μοιραστεί το Αιγαίο;
• δέχεσαι οι πιλότοι μας να σκοτώνονται για μισό Αιγαίο, για Αιγαίο δίχως σύνορα, για το τίποτα;
• δέχεσαι να ονομάζονται οι βόρειοι γείτονες "Μακεδόνες" ;
• δέχεσαι να καίγονται άνθρωποι ζωντανοί και να συγκρούονται τρένα;
• δέχεσαι να κλείνουν οι ναοί με κάποια ΚΥΑ (κοινή υπουργική απόφαση);
• δέχεσαι την παρέμβαση του κράτους σε θέματα πίστης;
• δέχεσαι να υβρίζεται το Άγιον Πνεύμα και η Θεία Κοινωνία;
• δέχεσαι επιβολή αναστολής εργασίας και πρόστιμα σε συμπολίτες σου που δε δέχτηκαν "με το στανιό" ιατρική πράξη με την οποία δεν ήταν σύμφωνοι;
• δέχεσαι απαγόρευση κυκλοφορίας, μιας και δεν είσαι ικανός μόνος σου να ορίσεις το σωστό για τον εαυτό σου και τους γύρω σου;
• δέχεσαι υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια;
• δέχεσαι να ζεις με "διαβατήριο επιβίωσης" (βαρβαριστί "pass");
• δέχεσαι την κατάργηση του νατιβισμού και την αντικατάστασή σου από επήλυδες;
• δέχεσαι οι αντιπρόσωποί σου να συμμαχούν με τον διάβολο για να σε σώσουν;
• δέχεσαι να απομακρυνθούν οι εικόνες από τα νοσοκομεία;
• δέχεσαι το κλείσιμο του ναού στην "Κιβωτό του κόσμου" από την νέα διοίκηση;
• δέχεσαι να ζουν τα παιδιά σου με μισθούς πείνας όταν τα "γκόλντεν μπόις" της ηλεκτρικής ενέργειας πχ απολαμβάνουν μπόνους εκατομμύρια;
• δέχεσαι επιβολή περισσοτέρων από δύο φύλα;
• δέχεσαι τη μετατροπή των παιδιών σου σε νεοταξικούς γενίτσαρους;
• δέχεσαι τα παιδιά σου να προάγονται στην επόμενη κάθε φορά τάξη χωρίς να ξέρουν ιστορία, γεωγραφία και να απολύονται από τη δημόσια εκπαίδευση γλωσσικά ανάπηρα και πνευματικά αναλφάβητα;
• δέχεσαι μια Ελλάδα ουδετερόθρησκη;
• δέχεσαι μια Ελλάδα που καταστρέφει την γεωργία και την κτηνοτροφία, αλλά εκτρέφει σκουλίκια;
• δέχεσαι οι νέες θέσεις εργασίας να αφορούν κυρίως επιχειρήσεις εστίασης/διασκέδασης;
• δέχεσαι ν' αποφασίζουν συμμετοχή σε πόλεμο άλλων χωρίς να σε ρωτούν;
• δέχεσαι ιδιωτικοποίηση της υγείας, του νερού, όπως στην ενέργεια;
• δέχεσαι την επιβολή κάθε είδους δικαιωματισμού;
• δέχεσαι από μητέρα και πατέρας να γίνεις γονέας α' ή β' (κατά το γκαρσόνα β');
• δέχεσαι ο πατριωτισμός να ταυτίζεται με το φασισμό και η πίστη στον αληθινό Τριαδικό Θεό με το σκοταδισμό και το μεσαίωνα;
Αμέτρητα όσα καλείσαι να δεχτείς, με όσα καλείσαι να συμβιβαστείς, όσα εν άγνοια σου, αλλά και όσα με τη σιωπή και τη συγκατάθεσή σου σού επιβάλλονται...
Εσύ που θα πάς στην Παναγία να προσκυνήσεις, εκτός από "Υπεραγία Θεοτόκε σώσον ημάς" πες και "φώτισον ημάς" !
Γιατί βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας και μετά ζητάμε θαύματα...
Γιατί η πνευματική κατάσταση των ανθρώπων είναι το υπέδαφος της ιστορίας...
Αναστάσιος Παπακώστας

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι κελλιώτες πατέρες προ ημερών έγραψαν ένα κείμενο που ζητούσαν να μην βγει τώρα, προεκλογικά, το Άξιον Εστί απ' το Άγιον Όρος για να μην γίνει πολιτική εκμετάλλευση. Καλά είπαν.

Ο φίλος εδώ, όπως και ο Καυκιός στο προηγούμενο που ανεβάσατε, σημειώνει κάποια θέματα σχετικά με την όλη κατάσταση. Καλά λένε κι αυτοί, καλά κάνετε κι εσείς που τα αναδεικνύετε.

Κόσμος συνωστίζεται, ακούω γιατί δεν είμαι στην Αθήνα, για να προσκυνήσει την εικόνα, και ξενυχτάνε στην ουρά. Όπως είχε γίνει και τη δεκαετία του '80, όπως γίνεται πάντα όταν υπάρχει κάποιο τέτοιο λαϊκό προσκύνημα. ΚΑΛΑ ΚΑΝΟΥΝ κι αυτοί.

Πώς και εάν δέχεται η Παναγία μας την προσκύνηση του καθενός, παρ' όλα όσα λέει ο ένας ή ο άλλος, τι να σας πω. Μέχρι εκεί δε φτάνουν οι εκτιμήσεις μου και συνήθως δε με ρωτάει.

Αλλά εμένα η ερώτησή μου είναι άλλη. Είδαμε τη φωτογραφία του Αδώνιδος γονυπετούντος. Ο Περιστερίου Γρηγόριος, που τό 'χει κάνει σκοπό της ζωής του να καταπολεμήσει τη γονυκλισία, και έχει γράψει μέχρι και σχετικό βιβλίο (!) νομίζω (;). Και είμαστε και σε αναστάσιμη περίοδο, προ της Πεντηκοστής. Τον Αδώνιδα θα τον μαλώσει ή κάνει τζιζ; Μόνο καμιά γιαγιούλα άμα γονατίσει στα "Σα εκ των Σων" τα ακούει;

Ανώνυμος είπε...

Ο Ιησούς Χριστός Σταυρώθηκε για να σηκώσει πάνω του, στον Σταυρό του-στο αίμα του, τις αμαρτίες των ανθρώπων που θα πιστέψουν ειλικρινά σε αυτόν και θα τον ακολουθήσουν συνειδητά.

Ο Ελληνικός λαός (αποστατημένος από τον αληθινό Θεό της Εκκλησίας) σταυρώνεται, για να σηκώσει πάνω του τις ΔΙΚΕΣ ΤΟΥ αμαρτίες.

Οι λίγοι Έλληνες που είναι σχετικά αθώοι, μπροστά στον αληθινό Θεό, αλλά υποφέρουν μαζί με τους άλλους, θα βρεθούν σε καλύτερη θέση στην μεταθανάτια αιώνια ζωή τους.

Νεκτάριος είπε...

Να μας ζήσεις Αναστάσιε,
όσα κατέθεσες ερωτήματα με την προσθήκη του "δεν" στην αρχή του ρήματος σε πρώτο πρόσωπο, αποτελούν τα άρθρα του "Συντάγματος" της συλλογικής μας μετανοίας.

Ανώνυμος είπε...

Είναι προφανές ότι η απάντηση σε όλα τα ερωτήματα Δέχεσαι;; είναι ναί.....αυτό φαίνεται από την ολοκληρωτική πειθαρχία....και οι ναοί έκλεισαν και τα πρόβατα κάθισαν σπίτια τους και άναψαν λαμπάδες στα μπαλκόνια...και μπροστά στις οθόνες....συντριπτικό ναί!!!ας αφήσει ο αρθρογράφος τα προεκλογικά ψαρέματα.....δυστυχώς αυτοί είμαστε... Ναι σε όλα...Αλλιώς όλοι αυτοί οι υποκριτές δεν θα είχαν σταθεί ούτε λεπτό...Θρήνησε αρθρογράφε αντί να δείχνεις με το δάχτυλο....δε σε παίρνει!!!

Ανώνυμος είπε...

Y.Γ. Αρθρογράφε...Και αν ρίξει μαύρο (στις εκλογές), όπως υπονοείς, θα το ρίξει επειδή δεν τούκαναν τις πέτρες ψωμιά...όχι για αυτά τα ωραία που εκθέτεις...Π.Κ.

Ανώνυμος είπε...

Φίλοι ας μην είμαστε τόσο επικριτικοί. Δηλαδή τι θέλουμε, η θείτσα που ξενύχτησε για να προσκυνήσει την Παναγία, έπρεπε να είχε πάρει πρώτα καλάσνικωφ να κάνει ντου στα Σκόπια μόνη της, και τότε θα την αφήναμε να προσκυνήσει χωρίς να μυκτηρίζουμε; Ότι το όλο πράγμα γίνεται προεκλογικό χάπενινγκ, καλώς το καυτηριάζουμε. Τους πωλητικούς με τις γονυκλισίες, καλώς τους κράζουμε. Αλλά αφήστε τον απλό κόσμο ήσυχο. Εγώ χαίρομαι που σιγά σιγά ακούγεται και η φωνή, ότι μόνο ο Θεός θα μας βγάλει από τα αδιέξοδα. Τις προάλλες στο χασάπη είχαμε πάει, και λέμε, να τώρα μας δίνεις αρνί, όπου νά 'ναι θα μας πουλάς σκουλήκια. Και λέει, υπάρχει και Θεός, δε θα τα αφήσει αυτά να γίνουν. Ο χασάπης, εκεί μπροστά σ' όλους του τους πελάτες! Μα θα μου πει ο άλλος, ναι το είπε γιατί ελπίζει στο Θεό να μην χάσει την πελατεία του. Και πού το ξέρεις εσύ για τι το είπε, μέσα του είσαι; Κι αν το είπε για να μη χάσει την πελατεία, πάντως το είπε. Πού ξέρεις εσύ ότι δεν ευαρεστείται ο Θεός; Κι αν ο άλλος ελπίζει στο Θεό για να συνεχίσει τη δουλειά του και να καλύπτει τις βιωτικές του ανάγκες, γιατί είναι κακό; Εδώ ο Ηλίας (ο προφήτης, όχι ο άλλος, ε...) στο Θεό απευθύνθηκε και του έστελνε ο Θεός κρέας με έναν κόρακα.

Δεν είναι όλα μαύρα, μην τα βλέπουμε όλα μαύρα. Ώρες κάθεται ο κόσμος στην ουρά, κανείς μας δεν ξέρει πόσα "ιλάσθητί μοι τω αμαρτωλώ" ακούγονται ή δεν ακούγονται, εισακούγονται ή δεν εισακούγονται.

Ανώνυμος είπε...

Πώς να το πω δηλαδή, βλέπουμε τους Τούρκους κάθε χρόνο να προσκυνάνε τον Αη-Γιώργη τον Κουδουνά και το σχολιάζουμε θετικά. Κι ας είναι Τούρκοι, μουσουλμάνοι, έτοιμοι να πάρουν τα όπλα εναντίον μας, ψήφισαν τον Ερντογάν, δεν αντέδρασαν σ' αυτό, δεν αντέδρασαν στο άλλο. Κι ας είναι τα αιτήματά τους όταν ανάβουν το κερί ξέρω γω οι κοπέλες να βγούνε γκόμενο ή δεν ξέρω τι άλλο τέτοιο πεζό ή φτηνό. Ε, αυτή την καλή προαίρεση που δείχνουμε στους Τούρκους, ας μην την στερούμε απ' τους δικούς μας. Με συγχωρείτε.