Σάββατο 22 Απριλίου 2023

Άγιος Γέροντας Εφραίμ ο Αριζονίτης - Φιλοθεΐτης

 

σχόλιο:Ο σύγχρονος εμπνευστής της μονολογίστης ευχής από όλους ,ήταν εκείνος η αφορμή της αναγέννησης του σύγχρονου Αγιορείτικου Μοναχισμού εκείνος που γέμισε και τον Ελλαδικό χώρο από μικρές μκρές ησυχαστικές συνοδείες μοναζουσών, καθώς και προκάλεσε την γέννηση του μοναχισμού στην Αμερική με την ίδια ακριβός ασκητική παράδοση.Όταν μεσουρανούσε ο Γέροντας Εφραίμ  το άγιον όρος ήταν μοιρασμένο σε παραδοσιακούς μοναχούς και τους λεγόμενους Οργανωσιακούς.Οι δεύτεροι λοιδορούσαν τις συνοδείες του Γέροντα Εφραίμ ως "βλαχαδερά"όπως χαρακτηριστικά έλεγαν.. διότι δεν ήταν της "υψηλής θεολογίας" όπως οι ίδιοι ,τα αποτελέσματα βέβαια τα είδαμε στο τέλος...

Να έχουμε την ευχή του

2 σχόλια:

Ανωνυμος είπε...

Οργανωσιακοι ποιοι είναι? Και του Καψανη??? για την Αμερική γιατί λέτε γέννησε αφού προηγουμενος ήταν πολλοί ρωσσοι αγιοι εκεί μεγαλύτεροι αγιοι από τον Άγιο γεροντα Εφραίμ. Ναι έκανε μεγάλο έργο αλλά δεν ήταν ο πρώτος. Εκτός αν θεωρείται τον άγιο Ιωάννη Μαξιμοβιτς για παράδειγμα ένα απλό Μόναχο η δεν ξέρω πως τα βλέπετε... ίσως απλά εθνικιστικά

ΤΡΕΛΟ-ΓΙΑΝΝΗΣ είπε...

Χριστός Ανέστη ,υπάρχει αμφιβολία ότι και ο μακαριστός π.Γεωργιος προερχόταν από τον αλλοτριωμένο χώρο των οργανώσεων; δεν αμφισβητείται αυτό .Ωστόσο εδω συνεβη κάτι πολυ εντυπωσιακο ,η συνοδεία του εγκόλπωσε την αγιορειτικη παράδοση και ενσωματώθηκε . Τους καρπούς αυτής της ευλογημενης συνοδειας τους απολαμβανουμε σημερα με την ηγουμενία του π.Χριστόφορου.

Δες τωρα σε ολα τα θέματα που απασχόλησαν τα τελευταια χρονια μιλαμε για την ψευτοσύνοδο του Κολυμπαρίου και την υγειονομική χούντα τα λεγόμενα ορργανωσιακά μοναστήρια κατέρρευσαν προσκυνώντας τον βαάλλ..Αντίθετα τα μοναστήρια του γέροντα Εφραιμ παντού και στα γυναικεια ακομη κρατησαν ορθια στηρίζοντας τον λαό του Θεού !

Μίλησες για αγίους της ρωσικής εκκλησίας τον πολυαγαπημένο μας Άγιο Μαξίμοβιτς καθώς και τον αγιασμένο Σεραφείμ του Ρόουζ. ποιος ειναι μεγαλύτερος άγιος εσύ το γνωρίζεις ; Νομίζουμε ειναι σχολαστικισμός και θεολογία της πλάκας τέτοιες κουβέντες ...ο Θεός γνωρίζει !

.Ήταν όντως μεγάλη η προσφορά τους στην Αμερική αλλά πόσοι ελληνόφωνοι τους γνωρίζουν ; Κανένας ή σχεδόν κανένας !

Εμείς μιλάμε για τον γέροντα Εφραίμ που απευθύνονταν στους Ελληνοφωνους κουβαλώντας την αυθεντική αγιορειτική παραδοση κάτι το οποίο δεν έχει σχέση με τους προαναφερθέντες αγίους που εξίσου τιμάμε και ευλαβούμαστε.Συνεπώς άλλο το ένα και αλλο το αλλο το καθενα μοναδικό !