Τα χωριά Συρράκο και Καλαρρύτες είναι γνωστά για την αρχιτεκτονική τους και την μακρόχρονη ιστορία τους στην περιοχή των Τζουμέρκων, και του ορεινού όγκου των Ιωαννίνων.
Οι πρώτοι κάτοικοι ήταν Βλάχοι και εγκαταστάθηκαν στους Καλαρρύτες ανάμεσα στον 10o με 12o αιώνα, ενώ στο Συρράκο τον 15o αιώνα. Το έτος 1430 τα Ιωάννινα υποτάχθηκαν στους Οθωμανούς... Λίγα χρόνια αργότερα, οι Καλαρρύτες συνθηκολόγησαν "κερδίζοντας οικονομικά και διοικητικά προνόμια" και πλέον υπάγονταν στη Βαλιντέ Σουλτάνα. όμως και τα δύο χωριά πήραν μέρος στην επανάσταση του 1821, με αποτέλεσμα να καταστραφούν ολοσχερώς από τις δυνάμεις του Χουρσίτ Πασά.
Το 1854 ξεκίνησε η επανάσταση της Ηπείρου και το 1881 υπογράφηκε η συνθήκη του Βερολίνου, με την οποία τα δύο χωριά πέρασαν στην Ελλάδα.Στα χρόνια της ακμής τους οι Καλαρρύτες είχαν πέντε χιλιάδες κατοίκους, ενώ το Συρράκο τρεισήμισι χιλιάδες. Οι περισσότεροι κάτοικοι των Καλαρρυτών ασχολούνταν με την αργυροχρυσοχοΐα και τα υφαντά, όπως και με το εμπόριο τους Οι κάτοικοι του Συρράκου ασχολούνταν με την κτηνοτροφία, αλλά σύντομα έμαθαν την τέχνη της χειροτεχνίας στο ασήμι και τον χρυσό από τους Καλαρρύτες. Τα δύο χωριά έπαθαν μεγάλες καταστροφές εξαιτίας του πολέμου με τους Γερμανούς, αλλά η ολοκληρωτική τους ερήμωση συντελέστηκε λίγο αργότερα το 1950, λόγω της αστυφιλίας. Οι κάτοικοι έφυγαν με προορισμό τα μεγάλα αστικά κέντρα και δεν επέστρεψαν ποτέ. Πολλοί άνθρωποι όταν αναφέρονται σε ένα από τα δύο χωριά αμέσως μιλούν και για το διπλανό, λες και με κάποιο μαγικό τρόπο συνδέονται. Εκτός από την κοινή τους ιστορία, τα χωριά ενώνονται και με ένα μονοπάτι. Οι περισσότεροι επισκέπτες, πέρα από τα πέτρινα σπίτια και τα γραφικά σοκάκια, εξερευνούν και το φαράγγι ανάμεσα στα δύο χωριά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου