Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023

Παλιά και Νέα Εικονομαχία

Ο μακαριστός π. Γεώργιος Μεταλληνός αναλύει το περιεχόμενο της Κυριακής της Ορθοδοξίας, της πρώτης Κυριακής της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, που σηματοδοτεί ἐπίσημα τό τέλος τῆς Εἰκονομαχίας και το θρίαμβο της Ορθοδοξίας επί των αιρέσεων: – Τι σημαίνει ιστορικά ο όρος εικονομαχία; Ποιό ήταν το θεολογικό πρόβλημα που έθεσε; και ποιές οι ανθρωπολογικές και κοινωνιολογικές συνέπειες της εικονομαχίας; – Υπάρχουν εικονοκλαστικές τάσεις στην εποχή μας; Ποιά η ἀντιστοιχία μεταξύ τῆς παλαιᾶς εἰκονομαχικῆς περιόδου και τῆς σημερινῆς; – Γιατί η Χώρα μας δεν μπορεῖ νά ἐξέλθει ἀπό τό οἰκονομικό τέλμα καί τήν πολιτική ἀσυδοσία, χωρίς ἀνθρώπους πίστεως καί μετανοίας

 

Που νάξερε ο καλός μας παπαΓιώργης σε τι τραγική κατάσταση θα έπεφτε το ιερατείο λίγα χρόνια μετά...με την νέα Εικονομαχία!
 

Η εικονομαχία του 8ου και 9ου αιώνα δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτό που βιώνουμε σήμερα. Τότε τον εχθρό τον έβλεπες μπροστά σου, τον αναγνώριζες, σου απαγόρευε να προσκυνήσεις, σου άρπαζε τις εικόνες και τις έκαιγε. Το ίδιο και οι κομμουνιστές. Ο οικουμενισμός όμως είναι άλλο πράγμα… φοράει μάσκα, κρύβεται, ανακατεύει το καλό με το κακό, υποκρίνεται. Είχε επισημάνει και ο π. Γεώργιος Κάλτσιου το δόλιο απατηλό πρόσωπο της ψευτοαγάπης και ψευτοειρήνης του οικουμενισμού που δύσκολα αναγνωρίζεται, και έλεγε για την γενιά του (επί κομμουνισμού) ότι εκείνοι τουλάχιστον έβλεπαν τον εχθρό καθαρά μπροστά τους, οι επόμενοι όμως θα είναι πολύ δύσκολο να τον αναγνωρίσουν και θα χαθούνε πολλές ψυχές.

 Ο σύγχρονος εικονομάχος δεν σου αρπάζει τις εικόνες, δεν σου λέει να μην τις προσκυνήσεις, σου λέει ότι για την υγεία σου και την προστασία σου θα πρέπει να φοράς μάσκα για να μην κολλήσεις.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: