Κυριακή 5 Μαρτίου 2023

Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς_ Η Εκκλησία δεν είναι μόνον μία, αλλά και μοναδική.


 Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Ἀπολυτίκιον Ἦχος β'

Τὴν ἄχραντον Εἰκόνα σου προσκυνοῦμεν Ἀγαθέ, αἰτούμενοι συγχώρησιν τῶν πταισμάτων ἡμῶν, Χριστὲ ὁ Θεός· βουλήσει γὰρ ηὐδόκησας σαρκὶ ἀνελθεῖν ἐν τῷ Σταυρῷ, ἵνα ῥύσῃ οὓς ἔπλασας ἐκ τῆς δουλείας τοῦ ἐχθροῦ· ὅθεν εὐχαρίστως βοῶμέν σοι· Χαρᾶς ἐπλήρωσας τὰ πάντα, ὁ Σωτὴρ ἡμῶν, παραγενόμενος εἰς τὸ σῶσαι τὸν Κόσμον.

 

Ἁγίου Ἰουστίνου Πόποβιτς: Ὁμιλία στήν Κυριακή τῆς Ὀρθοδοξίας

 «Η Εκκλησία δεν είναι μόνον μία, αλλά και μοναδική.
Εν τω Κυρίω Ιησού δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν πολλά σώματα κατά τον ίδιον τρόπον δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν εν αυτώ πολλές Εκκλησίες.
Εν τω θεανθρωπίνω αυτού σώματι η Εκκλησία είναι μία και μοναδική, όπως ο Θεάνθρωπος, ο Χριστός, είναι ένας και μοναδικός.
Δι’ αυτόν τον λόγον διαίρεσις, σχίσμα της Εκκλησίας είναι πρωτίστως ένα πράγμα οντολογικώς αδύνατον.
Δεν υπήρξε ποτέ διαίρεσις της Εκκλησίας, και δεν είναι δυνατόν να υπάρξη, πλην υπήρξε και θα υπάρξη έκπτωσις εκ της Εκκλησίας, κατά τον τρόπον, που πίπτουν τα ξερά και άγονα κλήματα από την θεανθρωπίνην και αιωνίως ζώσαν άμπελον, που είναι ο Κύριος Ιησούς Χριστός (Ιω. 13,16).
Κατά καιρούς απεσπάσθησαν και εξεβλήθησαν από την μοναδικήν αδιαίρετον Εκκλησίαν οι αιρετικοί και σχισματικοί, οι οποίοι έκτοτε έπαψαν να αποτελούν μέλη της Εκκλησίας και μέρη του θεανθρωπίνου σώματός της. Έτσι έχουν κατ’ αρχήν αποκοπή οι Γνωστικοί, κατόπιν οι Αρειανοί, κατόπιν οι Πνευματομάχοι, κατόπιν οι Μονοφυσίται, κατόπιν οι Εικονομάχοι, κατόπιν οι Ρωμαιοκαθολικοί, κατόπιν οι Προτεστάνται, κατόπιν οι Ουνίται και εν συνεχεία όλα τα άλλα μέλη των αιρετικών και σχισματικών λεγεώνων».
(Ιουστίνου Πόποβιτς, «Δογματική της Ορθοδόξου Εκκλησίας», Τόμος 4ος, σελ. 181).


 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι πλανεμένοι και αμετανόητοι Οικουμενιστές της Ορθόδοξης Εκκλησίας, εάν αγαπούσαν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ τους ετερόδοξους (αιρετικούς) Χριστιανούς, θα τους έλεγαν την ΑΛΗΘΕΙΑ. Δηλαδή θα τους έλεγαν ότι οι ετερόδοξοι (αιρετικοί) βρίσκονται ΕΚΤΟΣ της ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ Εκκλησίας του Ιησού Χριστού, δηλαδή εκτός της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί όμως που θα πουν την ΑΛΗΘΕΙΑ στους αιρετικούς, θα αντιμετωπίσουν την μοχθηρία-κακία των κακοπροαίρετων από αυτούς.

Τους καλοπροαίρετους και καθαρούς (στην ψυχή και στο σώμα) ετερόδοξους, ο Θεός τους καλεί ο ΙΔΙΟΣ ΑΥΤΟΠΡΟΣΩΠΩΣ μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

Ανώνυμος είπε...

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΔΟΞΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ (Κυριακή της Ορθοδοξίας).

Μιλά ο πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Βολουδάκης.

https://www.youtube.com/watch?v=920hbR5YkTY