Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022

𝞢𝞐𝞜 𝞢𝞖𝞛𝞔𝞠𝞐 𝞖 𝞛𝞔𝞒𝞐𝞚𝞖 𝞗𝞤𝞢𝞘𝞐 𝞣𝞨𝞜 𝞢𝞞𝞤𝞚𝞘𝞨𝞣𝞨𝞜 - 𝞖 𝞐𝞜𝞐𝞣𝞘𝞜𝞐𝞝𝞖 𝞢𝞣𝞞 𝞙𝞞𝞤𝞒𝞙𝞘.

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο

Στις 13 Δεκεμβρίου του 1803 το Σούλι ήταν υπό την πολιορκία του Αλή Πασά.
Μετά από πολυήμερη άμυνα, οι Σουλιώτες λύγισαν από την πείνα και τις κακουχίες και αναγκάστηκαν να συνθηκολογήσουν. Συμφώνησαν να παραδώσουν τα όπλα τους και να απομακρυνθούν από το Σούλι.
Η αυτοθυσία του καλόγερου
Ο κοσμοκαλόγερος Σαμουήλ έμεινε τελευταίος, μαζί με λίγους συντρόφους του, ηλικιωμένους και βαριά τραυματίες, για να παραδώσουν την μπαρουταποθήκη, που ήταν μέσα στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, σε έναν βραχότοπο.
Ένας από τους ανθρώπους του Αλή Πασά προκάλεσε λεκτικά τον Σαμουήλ, λέγοντας του:
“Πόσα κολαστήρια στοχάζεσαι καλόγερε, θα σε κάμη ο Βεζύρης οπόταν σε βάλει εις το χέρι, από το οποίο και δε γλιτώνεις;“. Τότε εκείνος του απάντησε:
“Δεν είναι άξιος ο Βεζύρης, να πιάση άνθρωπον, όστις εκτός οπού δε φοβάται, γνωρίζει και άλλον δρόμον: του θανάτου...”.
Όταν οι άντρες του Αλή πασά έφτασαν στην αποθήκη, ο Σαμουήλ έβαλε φωτιά και μαζί με τους πέντε συντρόφους του ανατινάχθηκαν. Δεν παραδόθηκαν. Η αυτοθυσία πέρασε στην ιστορία. Άλλωστε, οι Σουλιώτες ήταν γνωστοί για τον ηρωισμό και τον πατριωτισμό τους.
Ο Καλόγηρος Σαμουήλ είχε μαθητεύσει δίπλα στον Αγιο Κοσμά τον Αιτωλό...κατ'εντολή του Πατροκοσμά ανέβηκε στο Σούλι...
♰ Αιώνια σας η μνήμη ♰
 
Ελευθερία η Θάνατος:Σούλι Κουγκι κάστρο

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Και τα δύο έγιναν αιώνια σύμβολα . Κούγκι εξ ού και Καυσοκαλύβης . Ή το αντίθετο . Το φρόνημα του Καυσοκαλύβη γέννησε τον Σαμουήλ που ανατίναξε την πυριτιδαποθήκη . Ο ένας έκαυσε την καλύβα του και
ο άλλος την πυρίτιδα και το φθαρτό σαρκίο του . Αυτό είναι ένα φρόνημα , το νά καίει κανείς ό, τι τον κρατά δούλο στο γήινο και βιοτικό .Ό, τι είναι για κάψιμο , ρίξ' το στη φωτιά .

Μπουρλοτιέρης , καυσοκαλυβίτης ! Γυμνός για την βασιλεία του Θεού !

Ασφαλώς δεν μιλάμε για την αυτοκτονία . Στην αυτοκτονία οδηγείται ο άνθρωπος απο την απελπισία που του δημιουργεί η στέρηση των κεκτημένων ή αυτών που θα ήθελε νά αποκτήσει . Όταν όμως εκούσια τα καίς , δεν υπάρχει απελπισία , αλλά χαρά .