Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022

Φθινόπωρο στο Καρπενήσι


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjt8Go3ycJpVE1BrMF0GiCpwSGkkRMXrMi4fVXaj2x8ZH0Z5oO7JmHrNTzDfk2bqh3uKWAg8jWc4seLpS_5DJDh9vZP0kx6rszYSeTM_PNmrt-QiHyBKFkz0A8e5ZyHzynIjoNSOcT0krU/s1600/prasia+eyrytanias.com+925.jpg

Βαπτίστηκε -όχι άδικα- η Ελβετία της Ελλάδας. Πολυτελή σαλέ, σπίτια με ψηλές δίρριχτες στέγες και τα ωραιότερα ελατοδάση που έχεις αντικρίσει ποτέ.

Μαγευτικές βουνοκορφές σε περικυκλώνουν με τις καταπράσινες πλαγιές τους ανάμεσα σε ποτάμια, λίμνες, φαράγγια και γέφυρες. Όλα θυμίζουν κάτι από Αλπική ζώνη.
Κι ενώ το Καρπενήσι αποτελεί εδώ και χρόνια, ένα από τα πλέον πολυσύχναστα τουριστικά θέρετρα της χώρας, έχει καταφέρει να διατηρήσει στο απόλυτο το παραδοσιακό του χρώμα। Αγνά προϊόντα, οικοτεχνίες, πετρόχτιστα χωριά, ντόπια κουζίνα και φιλόξενοι, αυθεντικοί άνθρωποι...

Κι ενώ ο καιρός μας έκανε τη χάρη να ζήσουμε λίγο ακόμη με την ψευδαίσθηση του καλοκαιριού είναι γεγονός πως ο χειμώνας μας γνέφει πια για τα καλά. Τα ψέματα τέλειωσαν. Άλλωστε στο Καρπενήσι η θερμοκρασία παραμένει σταθερά τουλάχιστον 10 βαθμούς χαμηλότερα απ’ ότι στα πεδινά της χώρας. Εκεί το καλοκαίρι κρατά 20 μόλις μέρες, κι καύσωνας αποτελεί άγνωστη λέξη για τους ντόπιους. Ετοιμαστείτε λοιπόν για ‘χουχουλιάσματα’ πλάι στο τζάκι, ζεστά ποτά, καθαρό αεράκι κι εκδρομές σε ονειρικά τοπία. Ο καιρός έφτασε. Ξετρυπώστε μπότες και κασκόλ και τολμήστε την πρώτη ‘φθινοπωρινή’ απόδραση σ’ ένα από τα πιο όμορφα μέρη της Ελλάδας.
Άγιος Νικόλαος
Θα περάσουμε το τούνελ του Τυμφρηστού με την πυκνή ομίχλη, σαν διάφανο πέπλο, να σκεπάζει τα πάντα. Θα μας υποδεχτεί το αναμμένο τζάκι, οι ξύλινες οροφές και τα παχιά παπλώματα. Το πρωί θα γευτούμε μια τεράστια ποικιλία από σπιτικές μαρμελάδες - σύκο, κράνο, βατόμουρο, καρότο και σπιτικές αυγόφετες πασπαλισμένες με ζάχαρη...

Που; Στον Άγιο Νικόλαο. Το χωριουδάκι με τις καστανιές, που ντύνεται πρώτο στα λευκά του χειμώνα… Δύο μόλις χιλιόμετρα έξω από το κέντρο, θα ξεκινήσουμε την περιήγησή μας στο Καρπενήσι και την ευρύτερη περιοχή της Ευρυτανίας προς τα νότια και τα δυτικά του οικισμού. Εκεί που κρύβεται, καθαρό και παρθένο ένα φυσικό μεγαλείο υπέρτατης έμπνευσης…
Καρπενήσι και Βελούχι
Πρωτεύουσα της Ευρυτανίας, το Καρπενήσι βρίσκεται στο κέντρο του Νομού, στη νοτιοδυτική πλευρά του όρους Βελούχι ή Τυμφρηστός. Το όνομά του σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συγχέεται με κανένα ...νησί, αφού σύμφωνα με τις επικρατέστερες εκδοχές σημαίνει είτε τόπος με σφενδάμια (από το Κουτσοβλάχικο Καρπίνισι), είτε «σκεπασμένο με χιόνι» (από τις τούρκικες λέξεις καρ - χιόνι και μπενίς - επένδυση). Όπως και να ‘χει, το Καρπενήσι σήμερα αποτελεί σήμερα τον απόλυτο χειμερινό προορισμό. Χτισμένο με υψόμετρο 960 μέτρων αγναντεύει τις κορυφές της Χελιδόνας, της Καλιακούδας και της Οξυάς. Ένα αδιάσπαστο ορεινό σύμπλεγμα με απότομες κλίσεις και απόκρημνες πλαγιές. Έλατα και οξιές, κέδροι, καστανιές, καρυδιές, αλλά και πλατάνια, λεύκες, σφνενδάμια, ιτιές συνθέτουν την πλούσια χλωρίδα της περιοχής. Είναι αξιοσημείωτο, ότι σύμφωνα με μελέτη της Unesco, το Καρπενήσι συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πέντε καθαρότερα οικοσυστήματα του πλανήτη.
Ψηλά, σε οροπέδιο του Τυμφρηστού, το χιονοδρομικό κέντρο στο Βελούχι. Χτισμένο στα 1840 μέτρα υψόμετρο, διαθέτει άρτιο εξοπλισμό και υποδομές για ατέλειωτο παιχνίδι στο χιόνι.
Ο ίδιος ο οικισμός αποτελεί μια σύγχρονη -και σχετικά νέα- επαρχιακή πρωτεύουσα (τα παλιά σπίτια κάηκαν από τους Ιταλούς το 1942, για να καταστραφούν ολοκληρωτικά από σεισμό, το 1966). Εδώ θα βρεις όλες τις υπηρεσίες, τις ανέσεις αλλά και τα κακώς κείμενα της πόλης... Στην πλατεία Μάρκου Μπότσαρη, με το γιγάντιο πλάτανο, χτυπά η καρδιά του κέντρου. Νυχτερινή ζωή, με επιλογές ανάμεσα σε αρκετά μπαρ και club, για όσους επιθυμούν να γευτούν και αυτήν την όψη της πόλης.
Ένα χιλιόμετρο έξω από το Καρπενήσι, στην τοποθεσία Κεφαλόβρυσο ‘κρύβεται’ ένα απαράμιλλης ομορφιάς φυσικό περιβάλλον. Πυκνότατη φθινοπωρινή βλάστηση, γεφυράκια, θεόρατα πλατάνια και πανέμορφα άλογα να βόσκουν ελεύθερα κατά μήκος του ποταμού. Μια βόλτα στο Κεφαλόβρυσο θα την κουβαλάς μαζί σου για καιρό. Φέρνοντας στο νου τους ήχους, τα χρώματα, το φως, την ατμόσφαιρά του. Το Κεφαλόβρυσο είναι και ο τόπος που, στις 13 Γενάρη του 1823, ‘έπεσε’ ο Μάρκος Μπότσαρης πολεμώντας ηρωικά στην ομώνυμη μάχη. Μνημείο και κενοτάφιό του είναι χτισμένα στην είσοδο. Στην περιοχή υπάρχει εκτροφείο με πέστροφες πλάι στο ποτάμι, απ’ όπου ψαρεύονται και τυλίγονται με αλάτι για να τις πάρετε μαζί σας, αλλά και ταβέρνα αν θέλετε να τις απολαύσετε αμέσως.
Δύο χιλιόμετρα από το Καρπενήσι, η μικρή Καλλιθέα ‘προδίδεται’ από το ίδιο το όνομά της. Ανηφορίζοντας μέσα από το πυκνό ελατοδάσος, φτάνεις στην πλατεία με την εκκλησιά και το μοναδικό καφέ, για να απολαύσεις πανοραμικά Βελούχι και Καρπενήσι.

Βασίλης Χ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: