Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022

ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ

13 σχόλια:

Μάχη είπε...

Την ευχή του να έχουμε. Η άσκηση του ήταν παροιμιώδης. Έπεφτε στο αναλόγιο σχεδόν λιποθυμος. Τα ροζουλι χεράκια των μητροπολιταδων πορρω απεχουσιν.. Άγιος!!!

Ανώνυμος είπε...

Άγιος και αντισυμβατικός ! Πολύ χαριτωμένος !

Κάποιοι επισκέπτες φεύγοντας απο την Δοχειαρίου που είναι ένα φτωχό μοναστήρι και κατευθυνόμενοι πρός την Βατοπεδίου τους λέει ο γέροντας " νά ζητήσετε νά αγοράσετε το γάλα του ελαφιού και το τυρί απο το γάλα του ζαρκαδιού " . Οι επισκέπτες αλλοδαποί όντες δεν κατάλαβαν το υπονοούμενο και το χιούμορ του χαριτωμένου γέροντα και όταν πήγαν στην Βατοπεδίου το έκαναν . Ο μοναχός που ήταν στο πωλητήριο τους είπε απλά οτι δεν έχουμε χωρίς κανένα σχόλιο , λές και δεν κατάλαβε ποιός ήταν ο υποβολέας ! Έχουν και αυτοί την πλάκα τους !

Σταύρος Πετράκης είπε...

Ε όχι και άγιος αυτός που ξεπέρασε και τον Μεθόδιο της Εσφιγμένου στις ειρωνείες, για τους σύγχρονους αγίους και γεροντάδες, π.χ Άγιο Παίσιο, γέροντα Εφραίμ της Αριζόνας, γέροντα Ιωσήφ τον Βατοπαιδινό. Πολύ ασθενή μνήμη βλέπω ότι έχετε μερικοί!

Μάχη είπε...

Όπου σταθείτε και όπου βρεθείτε κε Πετρακη, άλλη δουλειά δεν έχετε να κάνετε παρά να λοιδωρειτε τον Άγιο μας Γρηγόριο; Εμείς έχουμε προσωπική εμπειρία χάριτος από τον γέροντα στη ζωή μας που δεν χωράει αμφισβήτηση. Εσείς κάπου έχετε λάθος και κρίνετε επιδερμικά με πολύ ρηχή προσέγγιση δυστυχώς.

Ανώνυμος είπε...

Αλήθεια ? Ούτε αυτοί ξέφυγαν απο την γλώσσα του ? Θα είχε ενδιαφέρον νά μάθουμε τί έλεγε . Είπαμε , ήταν ιδιότυπος και αντισυμβατικός , σε κάθε περίπτωση όμως άκακος . Χιούμορ έκανε . Πολύ γελάσαμε μέ εκείνο το παροιμιώδες κείμενό του , που φωτογράφισε όλους τους εν τω κόσμω μέ την κατάλληλη λεζάντα . Νομίζω οτι ήταν και κάπως τιμητικό νά σε πιάσει στο στόμα του . Δεν τους χάλασε δα και την φήμη .

Σταύρος Πετράκης είπε...

Κυρία Μάχη έχει ξαναδεί σχόλιά μου που να αναφέρομαι στο γέροντα Γρηγόριο?

Notis είπε...

Μπορεί να είχε, κάποιες φορές, αιχμηρή γλώσσα, αλλά δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι υπηρέτησε με απόλυτη πίστη και αυταπάρνηση την Παναγία Γοργοϋπήκοο, τη Μονή Δοχειαρίου, την Ορθόδοξη Παράδοση και τον Μοναχισμό. Κυρίως, όμως, ας μην ξεχνάμε ότι με δημόσιο κείμενό του ζήτησε συγγνώμη όχι μόνο για τα άστοχα σχόλιά του που αφορούσαν τον Μοναχό Μωυσή, αλλά, κατ' επέκταση, και για τα όσα είχε κατά καιρούς διατυπώσει αναφορικά με άλλους Αγίους Γέροντες της Εκκλησίας μας, εκδηλώνοντας, έτσι, έμπρακτη μεταμέλεια και, συναφώς, ειλικρινή μετάνοια!

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή τί έλεγε γι' αυτούς ?

Ανώνυμος είπε...

Θα θέλαμε, αδελφοί,
τα κείμενα.
Καί με τις ειρωνείες
καί με την μετάνοια.
Σας ευχαριστούμε!

Σταύρος Πετράκης είπε...

Αγαπητέ Ανώνυμε υπάρχει ένα άρθρο του μακαριστού με τίτλο, ΕΚΚΟΛΑΠΤΟΜΕΝΟΙ ΑΓΙΟΙ, και πολλά ακόμα που μπορείτε να τα βρείτε αν ψάξετε λιγάκι. Εύχομαι να είναι αλήθεια αυτό που λέει ο αδελφός Notis, περί μετανοίας του. Ο Θεός να τον αναπαύσει.

Μάχη είπε...

Δυστυχώς ναι. Σας έχω απαντήσει πάλι με άλλο ψευδώνυμο. Δεν έχω κάτι μαζί σας αλλά τον γνωρίσαμε πολύ καλά τον γέροντα. Ήταν πνευματικός μας και δεν ανεχόμαστε να μας τον κακολογειτε. Κι εμείς ακούσαμε να λέει κάποια πράγματα αλλά επειδη ακριβώς το κοσμικό φρόνημα είναι αυτό που παρεξηγεί τα λεγόμενα, σας πληροφορώ ότι το μόνο που ήθελε ήταν να σταματήσει την κατηφόρα της εξιδανικευσης προσώπων. Ήταν ένα είδος προστασίας και για τους ίδιους.

Notis είπε...

Υπέγραφε ως "Γρηγόριος ο Αρχιπελαγίτης". Βρήκα κάποια από τα άρθρα του στο Διαδίκτυο. Δυστυχώς δεν τα βρήκα όλα. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του αρθρογραφούσε συχνά ... Το κείμενο της μεταμέλειας-μετάνοιάς του αλλά και της άκρας ταπείνωσής του αποτελούσε την απάντησή του σε Πατέρα της καλύβης του Μωυσέως Μοναχού, του γνωστού Αγιορείτη συγγραφέα, στη Σκήτη του Αγίου Παντελεήμονος (Καρυές Αγίου Όρους), για τον οποίο ο Γέροντας Γρηγόριος είχε διατυπώσει κάτι ανάρμοστο (...). Απέδειξε το μεγαλείο της ψυχής του. Την ευχή του να έχουμε.

Ανώνυμος είπε...

Μεταμέλεια λέει ????

Ο π. Χρυσόστομος κι άν θέλει μαστίγωμα μέ σανίδα βρεγμένη . Πολύ καλά και εύγε στον γέροντα Γρηγόριο άν ανέλαβε ρόλο πατέρα , για νά συνετίσει έναν αφελή νέο άνθρωπο -- όχι και τόσο νέο -- που έφυγε ο γέροντας Μωυσής και αυτός προσκολλήθηκε στον Καλαμαριάς και το έπαιζε παράγων . Τέτοια αφελή παιδιά ζητάνε νά τους φουσκώνουν τα μυαλά . Παλαιότερα μας είχε απασχολήσει ο π. Χρυσόστομος , δεν θυμάμαι για ποιό θέμα . Θα ήταν ενδιαφέρον νά βλέπαμε άν υπάρχει αυτό το κείμενο . Ποιός θα νουθετήσει αυτό το παιδί ?

Μεγάλη υπόθεση ! Έθιξε ο γέρων Γρηγόριος την τιμή και την υπόληψη του Βατοπαιδινού και του απάντησε η Μονή Βατοπεδίου μέ ένα κατεβατό ! Άς έλεγε και μιά κουβέντα παραπάνω ο γέρων ! Αμφιβάλλουμε οτι ενίοτε υπάρχουν και οι υπερβολές και τα παρατράγουδα της ευλάβειας , είτε είπε κάτι ο π. Ευφραίμ ο Αριζονίτης είτε όχι ?

Πιστεύω οτι δεν μεταμελήθηκε ο γέροντας Γρηγόριος για πράγματα που είπε , απλά πάντα πρέπει νά ζητούμε συγγνώμη απο ανθρώπους , που ίσως πικράναμε .

Άς μήν φιμώναμε έναν άνθρωπο , παρά τα συγγνωστά λάθη του άν έιχε , έναν άνθρωπο που είπε τόσες αλήθειες μέ τόσο διασκεδαστικό και εύληπτο τρόπο. Ο λόγος του έμοιαζε μέ σάτυρα . .