Να ένα ωραίο ερώτημα που πιστεύω αρκετοί από εσάς δεν έχετε ποτέ σκεφτεί ή αναρωτηθεί. Η αλήθεια είναι ότι όταν ακούει κανείς τη λέξη περπάτημα, συνήθως του έρχεται στο μυαλό η λέξη γυμναστική, μια και είναι άμεσα συνδεδεμένα. Ακούω όμως πολύ κόσμο που λέει ότι δεν βρίσκει χρόνο να κάνει γυμναστική και που θεωρεί ότι το περπάτημα δεν είναι γυμναστική, για αυτό δεν μπαίνει στον κόπο να προσπαθήσει να το βάλει στο πρόγραμμά του. Ξέρετε όμως ότι η καθιστική ζωή είναι ακόμα ένας παράγοντας που αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών ασθενειών, θρομβώσεων, υπέρτασης, διαβήτη τύπου 2, διαφόρων μορφών καρκίνου, παχυσαρκίας, οστεοπόρωσης, άγχους και κατάθλιψης; Μάλιστα πολλοί υποστηρίζουν ότι τα μειονεκτήματα της καθιστικής ζωής είναι παρόμοια με αυτά του καπνίσματος. Μπορούν όμως, ακόμα και 15 λεπτά περπάτημα, να προσφέρουν κάποια οφέλη στον οργανισμό μας; Τι σχέση έχει το περπάτημα με τις λιγούρες και πώς μπορεί να συνεισφέρει στη συνολική μας υγεία; Αυτά τα ερωτήματα, θα προσπαθήσω να απαντήσω παρακάτω.
Τα οφέλη λοιπόν φαίνεται να είναι πολλά, αλλά φυσικά πάμε να δούμε τι λένε οι ειδικοί…
1. Ας ξεκινήσουμε με το περπάτημα και τις λιγούρες… Ποια η σχέση αυτών των δύο; Ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Exeter στην Αγγλία, βρήκαν ότι 15 λεπτά περπάτημα την ημέρα φαίνεται να επηρεάζει θετικά τη μείωση των λιγούρων για σοκολάτα. Πιο συγκεκριμένα, 25 άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα και άνηκαν στην κατηγορία ατόμων που καταναλώνουν σοκολάτες συχνά, είχαν ως πρωτόκολλο να κάνουν είτε 15 λεπτά περπάτημα είτε να ξεκουραστούν για 15 λεπτά. Συγκρίνοντας τη συμπεριφορά των ατόμων ανάμεσα στις δύο αυτές εκδοχές, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι συμμετέχοντες είχαν λιγότερες λιγούρες για σοκολάτα μετά από τα 15 λεπτά περπάτημα. Μάλιστα, ο καθηγητής της έρευνας δήλωσε ότι παρ’ ό,τι η κατανάλωση σοκολάτας σε μικρή συχνότητα θεωρείται οκ, η συχνή κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες λιγούρες.
2. Υπάρχουν και άλλα οφέλη; Το περπάτημα βοηθάει στη βελτίωση της διάθεσης και της ψυχικής υγείας. Ακόμα και μια μικρή βόλτα -ειδικά στη φύση- φαίνεται να βοηθάει στη βελτίωση της ψυχικής υγείας και των επιπέδων ενέργειας και δημιουργικότητας. Οι έρευνες σχετικά με αυτά ολοένα και αυξάνονται… αλλά είναι σημαντικό να υπάρξουν και περαιτέρω έρευνες, που θα καλύψουν οποιαδήποτε κενά μπορεί να υπάρχουν. Μάλιστα, στην παραπάνω έρευνα του Exeter παρατηρήθηκε επίσης ότι μια σύντομη μορφή φυσικής δραστηριότητας -όπως είναι τα 15 λεπτά περπάτημα- βοηθάει στην αύξηση των επιπέδων ενέργειας και καλύτερης διάθεσης, ενώ ένας μη δραστήριος-καθιστικός τρόπος ζωής μπορεί να οδηγήσει σε άλλες συμπεριφορές που αποσκοπούν στην αύξηση της διάθεσης, όπως είναι για παράδειγμα η κατανάλωση σοκολάτας.
3. Μήπως ανήκετε στα άτομα που δεν γυμνάζεστε; Τότε το περπάτημα είναι ιδανική εναλλακτική ειδικά για εσάς. Ακόμα και 15 λεπτά περπάτημα την ημέρα φαίνεται να είναι αρκετό για τα άτομα που δεν κάνουν κάποια άλλη μορφή φυσικής δραστηριότητας. Να έχετε βέβαια στο μυαλό σας ότι το ιδανικό είναι να περπατάει ή να γυμνάζεται κανείς τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα από μισή ώρα. Αν αυτό όμως δεν είναι εφικτό, ακόμα και 15 λεπτά περπάτημα μπορούν να ωφελήσουν στη μείωση των πόνων της μέσης και γενικότερα των μυϊκών πόνων αλλά και στην πρόληψη ή θεραπεία ασθενειών όπως η οστεοπόρωση, η υπέρταση, το άγχος ή η κατάθλιψη.
4. Το Nordic walking ή σκανδιναβικό περπάτημα το γνωρίζετε; Αν όχι, τώρα είναι η ευκαιρία να το μάθετε και να το βάλετε στο πρόγραμμά σας. Είναι ουσιαστικά το περπάτημα με τη βοήθεια μπαστουνιών το οποίο φαίνεται να έχει πολλά οφέλη για την υγεία, όπως βελτίωση της αερόβιας ικανότητας, μείωση της αρτηριακής πίεσης, βελτίωση της στάσης του σώματος, ενδυνάμωσης των μυών της πλάτης και βελτίωση της ποιότητας ζωής ασθενών με χρόνιες ασθένειες. Για αυτούς τους λόγους συνιστάται σε πολλά άτομα κυρίως για την πρόληψη διαφόρων ασθενειών.
Καλό είναι να θυμόμαστε ότι το περπάτημα είναι κάτι που μπορούμε να κάνουμε οι περισσότεροι και το οποίο δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη δεξιότητα. Νομίζω ότι όλοι -λίγο πολύ- μπορούμε να το βάλουμε στο πρόγραμμά μας και να επωφεληθούμε από αυτά που μας προσφέρει. Αν τώρα σας δυσκολεύει τόσο πολύ, μπορείτε να κατεβάσετε και κάποιο app που να σας θυμίζει να περπατάτε… βρήκα μάλιστα ότι υπάρχουν και app τα οποία σε πληρώνουν να περπατάς! Μήπως τώρα αρχίσατε να το σκέφτεστε λιγάκι περισσότερο;
Το άρθρο γράφεται με τη συνεργασία/επιμέλεια της επιστημονικής συνεργάτιδας-διατροφολόγου Άννας Μαρίας Βολανάκη, MSc, BDA, SENr, INDI.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου