Τρίτη 22 Μαρτίου 2022

Θυμίζει κάτι;

Ο Άγιος Κύριλλος του Καζάν και ο «απολυμασμένος» αγιασμός το 1909. 

Κατά την εορτή των Θεοφανίων στην Πετρούπολη το 1909, ο Επίσκοπος Κύριλλος απεδείχθη ένας εξαιρετικός αγωνιστής υπέρ της αλήθειας της Εκκλησίας και της παράδοσης.

Υπό την επιρροή κοσμικών «επιστημονικών» παραγόντων, ορίστηκε επισήμως ότι στην επισκοπή της Πετρούπολης όλο το νερό που επρόκειτο να ευλογηθεί για την εορτή θα έπρεπε πρώτα να βράσει και η τελετή του Μέγα Αγιασμού να γίνει πάνω σε καζάνια που έβγαζαν ατμό.

Κάποιος της Εκκλησίας τότε με ειλικρίνεια σημείωσε ότι: έδειχναν περισσότερη πίστη στα καυσόξυλα που ήταν απαραίτητα για να βράσει το νερό και να σκοτωθούν τα μικρόβια παρά στον Θεό.

Ευτυχώς όμως δεν απομακρύνθηκαν όλοι από την κιβωτό της σωτηρίας μας και στην ίδια Πετρούπολη ο Κύριος φύλαξε για τους εκλεκτούς Του έναν μόνον Επίσκοπο, ο οποίος δεν δέχτηκε να προδώσει την πίστη του χάρη μιας ειρήνης με τους εχθρούς της Εκκλησίας του Χριστού.

Εάν αυτές οι σημειώσεις δουν ποτέ το φως της δημοσιότητας, ας διατηρήσουν το όνομα αυτού του πιστού δούλου του Θεού και αρχιερέα για την ενίσχυση της πίστεως και της ευσέβειας των ταλαιπωρημένων αδελφών μου. Κύριλλος του Γκντώβου [αργότερα του Καζάν] είναι το όνομα αυτού του Επισκόπου. Ας είναι ευλογημένο το όνομά του από γενεά σε γενεά.

 

Ο  Μητροπολίτης πρώην Καζάν και Σβιάζσκ κυρός Κύριλλος. (1863-1937).
(Πατριαρχείο Ρωσίας).

Αψηφώντας την προειδοποίηση της αστυνομίας, ο Επίσκοπος Κύριλλος ευλόγησε το νερό του ποταμού Νίβα στην Λαύρα του Αγίου Αλέξανδρου Νιέφσκι μέσα από μία τρύπα στον πάγο. Ωστόσο, η τοπική αστυνομία έλαβε μέτρα για να διασφαλίσει ότι δεν θα επιτρεπόταν σε κανέναν να πάρει νερό από τον «Ιορδάνη».


(Source: Russia’s Catacomb Saints, page 236. This book was authored by Ι.Μ. Andreyev and Fr. Seraphim Rose.)
(Πηγή: Άγιοι των Κατακομβών της Ρωσσίας, σελ. 236. Το βιβλίο αυτό γράφτηκε από τους Ι.Μ. Αντρέγιεφ και π. Σεραφείμ Ρόουζ.)

 μετάφραση ΤΑΣ ΘΥΡΑΣ


Ο Άγιος Κύριλλος Μητροπολίτης Καζάν εκτελέστηκε το 1937 σε ηλικία 74αρων ετών στην Τσιμκένδη. Εορτάζει στις 26 Ιανουαρίου εκάστου έτους.

Για τον Άγιο Κύριλλο του Καζάν και άλλους Νεομάρτυρες και Ομολογητές δείτε εδώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια: