της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακής Βιολόγου
Το
σέλινο, ή αλλιώς Apium graveolens, αποτελεί ένα λαχανικό που
καλλιεργείται στην Ευρώπη και ιδιαιτέρως στη Μεσόγειο ήδη από το 1000
π.Χ. Αρωματικό φυτό γνωστό σε Έλληνες, Ρωμαίους και Κινέζους που το χρησιμοποιούσαν στην μαγειρική και την φαρμακευτική.
Το σέλινο κατέχει ιδιαίτερα σημαντική θέση στην ελληνική κουζίνα αφού καταφέρνει να προσδίδει χαρακτηριστικό άρωμα και γεύση σε πολλά πιάτα και ορεκτικά του παραδοσιακού ελληνικού τραπεζιού. Τα δεδομένα της σύγχρονης επιστήμης έρχονται να επιβεβαιώσουν τους αρχαιότερους, με τα συστατικά του να ασκούν μοναδικές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις.
Έχει σαρκώδη ρίζα, βλαστό πολύκλαδο, φύλλα σύνθετα με τριγωνικά οδοντωτά φυλλάρια και λευκά, μικρά άνθη. Το
ύψος του φτάνει τα 90 εκατοστά και τα σπόρια του είναι αρωματικά, με
ίδιο άρωμα με αυτό του φυτού αλλά με πικρότερη και πιο καυστική γεύση.
Τα σπόρια του χρησιμοποιούνται και ως μπαχαρικό. Το ύψος του φτάνει τα
90 εκατοστά και τα σπόρια του είναι αρωματικά, με ίδιο άρωμα με αυτό του
φυτού αλλά με πικρότερη και πιο καυστική γεύση. Τα σπόρια του
χρησιμοποιούνται και ως μπαχαρικό.
Περιέχει σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνες C, B1, και B2. Επίσης,
το σέλινο περιέχει μια ποικιλία φυτοχημικών συστατικών μεταξύ των
οποίων είναι το καφεϊκό οξύ, το κουμαρινικό οξύ, το φερουλλικό οξύ, η
λουτεολίνη, η κερκετίνη, η καμπεφερόλη και άλλα εξίσου σημαντικά
φυτοχημικά συστατικά.
Είναι
καλό διουρητικό και αφροδισιακό. Θεωρείται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί
σε παθήσεις των νεφρών και της ουροδόχου κύστης καθώς και κατά των
αρθριτικών και των ρευματικών παθήσεων.
Είναι
τονωτικό του στομαχιού, διεγερτικό και έχει αντιπυρετικές ιδιότητες.
Θεωρείται υποκατάστατο του αλατιού και κατάλληλο για τους διαβητικούς.
Αφέψημα των σπόρων του, χρησιμοποιείται κατά της υπέρτασης. Ο χυμός του
σέλινου, ωφελεί τον εγκέφαλο όταν υπάρχει πνευματική καταπόνηση.
Οι
αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να προσφέρουν κρασί από σέλινο στους νικητές
των αγώνων ως ένδειξη τιμής και ανδρείας. Η χρήση του σέλινου από τότε
έως και σήμερα διαδόθηκε ευρύτατα λόγω των εξαιρετικών ευεργετικών
ιδιοτήτων του.
Οι
ρίζες του σέλινου αλλά και οι καρποί του είναι πλούσιοι σε βιταμίνες Α,
Β, C, μέταλλα και κουμαρίνη. Το φρέσκο φυτό είναι άριστο διουρητικό,
τονωτικό και χωνευτικό. Έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση των
επιπέδων του ουρικού οξέος αλλά και της χοληστερόλης. Μπορεί να
αποτελέσει συμπληρωματική θεραπεία στην αντιμετώπιση καρδιακών
προβλημάτων αφού μειώνει θεαματικά την αρτηριακή πίεση. Το σέλινο βοηθά
επίσης στη ρύθμιση του διαβήτη μειώνοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Σε
μελέτες που έχουν διεξαχθεί σε ζώα έχει φανεί ότι το εκχύλισμα σέλινου,
που φέρει τα παραπάνω συστατικά, μπορεί να μειώνει την οξειδωτική βλάβη
των αγγείων και των λιπών που απαντώνται στα οργανικά συστήματα.
Παράλληλα, τα εκχυλίσματα αυτά έχουν φανεί να προλαμβάνουν τις
φλεγμονώδεις απαντήσεις στο πεπτικό σωλήνα, καθώς να προστατεύουν αυτόν
και το συκώτι από πιθανή τοξική επίδραση του ακρυλαμιδίου (τοξικού
συστατικού που συνήθως παράγεται κατά το τηγάνισμα). Σε μελέτες σε
ανθρώπους, έχει φανεί ότι ο χυμός ή τα εκχυλίσματα σέλινου μπορούν να
μειώνουν τα επίπεδα του T-NFA και του ΝF-kΒ, οι οποίοι αποτελούν
κλασικούς μεσολαβητές της φλεγμονής. Επίσης, μπορούν να μειώνουν τις
προ-φλεγμονώδεις κυτοκίνες IL-1B και IL-8, οι οποίες επάγουν
φλεγμονώδεις αντιδράσεις. Είναι τονωτικό του
στομάχου, διεγερτικό, αντιπυρετικό, κατά των ρευματισμών, κατά της
λιθίασης, μειώνει την την υδρωπικία, θεραπεύει τις χιονίστρες και επίσης
μειώνει το ουρικό οξύ. Ευεργετικό και για τη μαστίτιδα.
Αντικαρκινική δράση φαίνεται να έχει η φλαβονοειδής ουσία απιγενίνη η οποία εντοπίζεται και στο σέλινο, σύμφωνα με ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο. Μερικές από τις πιο γνωστές πηγές της απιγενίνης είναι ο μαϊντανός, το σέλινο και το χαμομήλι.
Το
σέλινο δεν κάνει καλό μόνο στη διατροφή, αλλά και στην ψυχική υγεία,
σύμφωνα τουλάχιστον με ερευνητές στις ΗΠΑ. Οι τελευταίοι ανακάλυψαν πως
το σέλινο ενισχύει την άμυνα του οργανισμού κατά της νόσου
Αλτσχάιμερ και της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας.
Αυτό
το οφείλει στην παρουσία δύο φλαβονοειδών, της λουτεολίνης και της
διοσμίνης, που φαίνεται να προλαμβάνουν τις εγκεφαλικές φλεγμονές.
Τέλος, οι σπόροι του σέλινου έχουν καταπραϋντικές ιδιότητες.
Ασθένειες και παθήσεις στην καταπολέμηση των οποίων βοηθά το σέλινο:
- Νεφρική νόσος (νεφρίτιδα)
- Παθήσεις του παγκρέατος
- Παθήσεις στο συκώτι και τη χολή
- Ρευματισμοί
- Νευρίτιδα
- Δυσκοιλιότητα
- Άσθμα
- Καταρροή
- Πυόρροια
- Διαβήτης (τα φύλλα του φυτού)
- Οίδημα (οι ρίζες του φυτού)
- Εγκεφαλική κόπωση
- Οξείδωση (κατάσταση κατά την οποία μειώνονται τα αλκαλικά αποθέματα ή η περιεκτικότητα σε διττανθρακικά ιόντα στον οργανισμό)
- Αναιμία (χωρίς αμφιβολία λόγω της περιεκτικότητάς του σε σίδηρο, πρωτεΐνες και βιταμίνες)
- Παχυσαρκία
- Φυματίωση
- Κακή υγεία των δοντιών (αναμφίβολα λόγω της περιεκτικότητάς του σε ασβέστιο)
- Νευρικότητα και αϋπνίες
Πίνετε καθημερινά ένα ποτήρι χυμό σέλινο με καρότο. Βοηθά στη αποτοξίνωση και αναζωογόνηση του οργανισμού.
-
Για τον διαβήτη παρασκευάστε αφέψημα χρησιμοποιώντας 20-25 γρ. ρίζα
σέλινου σε ένα λίτρο νερού και πίνετε ένα φλιτζάνι του τσαγιού την
ημέρα.
-
Για την λιθίαση παρασκευάστε αφέψημα από τους σπόρους του φυτού
χρησιμοποιώντας 10-15 γρ. σε ένα λίτρο νερού και πίνετε μέχρι 3
φλιτζάνια του τσαγιού την ημέρα.
-
Για την μαστίτιδα παρασκευάστε αλοιφή από ίσα μέρη σέλινου και μέντας
και τοποθετήστε ζεστή στους μαστούς για την απόφραξή τους.
-
Για τον πυρετό παρασκευάστε αφέψημα από τη ρίζα του φυτού
χρησιμοποιώντας 20-30 γρ. σε ένα λίτρο νερού και πίνετε μέχρι δυο
φλιτζάνια του τσαγιού την ημέρα.
-
Για την υδρωπικία παρασκευάστε αφέψημα απο τα φύλλα του φυτού
χρησιμοποιώντας 30-50 γρ. σε ένα λίτρο νερού και πίνετε μέχρι τρία
φλιτζάνια του τσαγιού την ημέρα.
- Για τις χιονίστρες βάζουμε αρκετή ποσότητα σε πολύ νερό και με αυτό το νερό πλένουμε την πάσχουσα περιοχή.
-
Για το ουρικό οξύ βράστε σέλινο μέσα σε γάλα ή ρίξτε ένα κουταλάκι του
τσαγιού σπόρους σέλινου σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και πίνετε μέχρι 3
φλιτζάνια την ημέρα.
Ένα
μείγμα από χυμό σέλινο με άλλους χυμούς δίνει ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα
στην ανεπάρκεια βιταμινών. Συνδυάζεται εξαιρετικά με: καρότα,
παντζάρια, λάχανο, ραπανάκι, ντομάτα, μήλα, ξινόγαλο
medlabnews.gr
5 συνταγές με σέλινο
- Σέλινο, αχλάδι, αγγούρι και χυμός καρότο: Είναι μια απίθανη επιλογή για το καλοκαίρι και ιδανικό για την εξάλειψη του πρηξίματος και των υγρών που συσσωρεύονται στα πόδια σας (ειδικά στους αστραγάλους). Θα χρειαστείτε τρία κοτσάνια σέλινο, δύο αχλάδια, δύο αγγούρια κι ένα καρότο. Εάν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε μια κατάλληλη γλυκαντική ουσία. Πλύνετε και ξεφλουδίστε όλα τα λαχανικά. Κόψτε τα σε κύβους και βάλτε τα στο μπλέντερ. Αν χρειάζεται, προσθέστε νερό ώστε το μείγμα να είναι λίγο πιο ρευστό. Πιείτε το με άδειο στομάχι ή το πρωί.
- Σέλινο, πιπερόριζα (τζίντζερ) και χυμός καρότου: Αυτό αποτελεί ένα πεντανόστιμο ποτό για ανθρώπους που πάσχουν από κρυολογήματα ή γρίπες και για όσους έχουν συνεχείς αλλεργίες ή υποφέρουν από αλλεργικό συνάχι. Τα συστατικά είναι τα εξής: 2 κοτσάνια σέλινο, 5 μεσαία καρότα και 1 φέτα ξεφλουδισμένης φρέσκιας πιπερόριζας (τζίντζερ). Απλά ξεφλουδίστε τα καρότα και κόψτε τα σε λεπτές φέτες. Ψιλοκόψτε επίσης και το σέλινο. Χτυπήστε και τα δύο μαζί στο μπλέντερ έως ότου αποκτήσουν μια κρεμώδη υφή. Μπορείτε να προσθέσετε νερό κι , αν θέλετε, μια κουταλιά της σούπας μέλι.
- Σέλινο και πολτός ανανά: Ξεκινώντας την μέρα σας με αυτόν τον υπέροχο πολτό, ο οποίος είναι πολύ υγιεινός και πολύ νόστιμος, θα είστε σε θέση να ελέγξετε την όρεξή σας για μερικές ώρες ενώ σας παρέχει επίσης αρκετή ενέργεια ώστε να αντιμετωπίσετε όλες τις δεσμεύσεις κι υποχρεώσεις σας. Θα χρειαστείτε 1 κοτσάνι σέλινο, μισό φλιτζάνι νερό, 1 φέτα καθαρισμένου ανανά, μισό φλιτζάνι τριμμένο πάγο, 2 κουταλιές της σούπας σπόρους αμάραντου και 4 κουταλιές της σούπας πρωτεΐνη σε σκόνη (προαιρετικό). Το καλύτερο είναι να αφήσετε τους σπόρους να μουλιάσουν την προηγούμενη νύχτα. Ψιλοκόψτε το σέλινο. Προσθέστε όλα αυτά (εκτός από την πρωτεΐνη) στο μπλέντερ και φτιάξτε έναν πολτό ή ανακινήστε ώστε να αναμειχθεί καλά. Πιείτε το για πρωινό.
- Σέλινο, καρότο και πολτός μήλου: Αυτός είναι ένας από τους πιο γνωστούς συνδυασμούς και ενδύκνειται για εξωτερική χρήση στο δέρμα πριν από την ηλιοθεραπεία, για την αντιστροφή της κυτταρικής γήρανσης, για την τόνωση των λειτουργιών του ήπατος, για την θεραπεία της αναιμίας και για την αύξηση των βιταμινών και πρωτεϊνών. Τα συστατικά για δυο μερίδες είναι τα εξής: 1 κοτσάνι σέλινο χωρίς φύλλα, 1 μήλο, 4 καρότα και χυμό από μισό λεμόνι. Πλύνετε τα λαχανικά καλά και ξεφλουδίστε τα. Κόψτε τα σε φέτες και βάλτε τα στο μπλέντερ. Προσθέστε τον φρεσκοστημένο χυμό κι ανακατέψτε τα μαζί. Πριν το πιείτε, ανακατέψτε το, εάν το επιθυμείτε.
- Σέλινο και πορτοκάλι: Αυτή είναι μια θαυμάσια συνταγή για να χάσετε βάρος εφόσον πιείτε το χυμό με άδειο στομάχι το πρωί. Θα χρειαστείτε ένα κοτσάνι σέλινο, χυμό από δύο πορτοκάλια, μερικούς σπόρους δάφνης και ένα μικρό κομμάτι αχλάδι. Στύψτε τα πορτοκάλια, ψιλοκόψτε το σέλινο, κόψτε το αχλάδι σε φέτες και τρίψτε την δάφνη. Βάλτε τα στο μπλέντερ και χτυπήστε τα μέχρι όλα τα συστατικά να ανακατευτούν καλά. Σας συστήνουμε να το πίνετε κάθε μέρα για δυο εβδομάδες. Σταματήστε για 7 μέρες κι έπειτα επαναλάβετε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου