Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022

 Ἡ Νομικὴ Σχολὴ βγάζει ἀδίκους, ἡ Φιλοσοφικὴ Σχολὴ βγάζει ἀγραμμάτους καὶ ἡ Θεολογικὴ Σχολὴ βγάζει αἱρετικούς!

2 σχόλια:

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

Όμως, το τί είμαστε
δεν έχει πλέον καμμία σημασία

παρα μόνο το... τί έ χ ο υ μ ε
και το... π ώ ς φαινόμαστε...

Λωρίτου Ελένη είπε...

Η νομική σχολή βγάζει αδίκους δικαστές και ψεύτες δικηγόρους , η φιλοσοφική βγάζει φιλολόγους που πολεμούν την ελληνική γλώσσα και η θεολογική σχολή βγάζει αιρετικούς .

Και η έρημος όμως και οι σπηλιές βγάζουν πλανεμένους , εγωιστές , υπερήφανους , φίλαρχους και ιδιόρρυθμους . Το νά υπερηφανεύται κάποιος επειδή εχει γνώσεις είναι μέν αμαρτία , αλλά τρόπος του λέγειν δικαιολογείται . Το νά υπερηφανεύεται κανείς επειδή δεν έχει γνώσεις είναι διαστροφή .

Μόνο η ταπείνωση εγγυάται την σωτηρία και την εύρρυθμη λειτουργία της εκκλησιαστικής κοινότητος και της εν γένει κοινωνίας . Η ταπείνωση εξομαλύνει και εναρμονίζει τις ανθρώπινες σχέσεις . Όταν υπάρχει η ταπείνωση υποτάσσεται ο ένας στον άλλον και δημιουργείται η αρμονία , η ενότητα , η ειρήνη , η αξιοποίηση των χαρισμάτων για την
στερέωση της πίστεως . Το "ζηλούτε τα χαρίσματα τα κρείττονα " δεν έχει την έννοια της ζήλειας και του φθόνου . Άν είναι δυνατόν !

Μπορούμε νά αποστρεφόμαστε την γνώση ,γιατί αποστρεφόμαστε τον κόπο και τις πικρές ρίζες της παιδείας , όμως αυτό δεν είναι μία θέση της εκκλησίας .

Ο π. Αθανάσιος Μυτιληναίος χωρίζει την παιδεία σε δύο μέρη . Στην παιδεία του Θεού και στην παιδεία μέ την έννοια της μαθήσεως . Και αυτή η γνωσιολογική παιδεία έχει ρίζα τον Θεό .

Όταν κανείς είναι αμαθής δεν σημαίνει αυτομάτως οτι είναι άγιος Σπυρίδων !

Άλματα της λογικής !