Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022

Το Μοναστήρι της Παναγίας Εικοσιφοινίσσης

 Στη βόρεια πλευρά του όρους Παγγαίου, βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Μακεδονίας: το Μοναστήρι της Παναγίας Εικοσιφοινίσσης. Κατά την Τουρκοκρατία, το μοναστήρι καταστράφηκε πολλές φορές, από Τούρκους και Βούλγαρους επιδρομείς. Ο επισκέπτης-προσκυνητής, στο πρώτο και κύριο μέρος της μονής, θα συναντήσει το καθολικό, το οποίο είναι το παλαιότερο κτίσμα της. Ο ρυθμός του είναι σταυροειδής με τρούλο και στηρίζεται σε τέσσερες μαρμάρινους κίονες. Το τέμπλο του καθολικού, είναι ξυλόγλυπτο και άρχισε να κατασκευάζεται το 1781, από Χιώτες τεχνίτες. Τα διακονήματα στο μοναστήρι, είναι πολλά και δύσκολα: όπως η φροντίδα του κοπαδιού, το τυροκομείο, ακόμα και η μαραγκική.  

Μιλούν στη δημοσιογράφο Ελένη Μπιλιάλη, η ηγουμένη της Ιεράς Μονής Παναγίας Εικοσιφοινίσσης, Αλεξία, ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης, Σεβασμιώτατος Θεολόγος, η ηγουμένη της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Σερρών, Φεβρωνία, καθώς και οι μοναχές Θεολογία, Ευπραξία, Ταξιαρχία και Παχωμία.

 

Σήμερα, 27 Ιανουαρίου 2022, κοιμήθηκε η Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΕΙΚΟΣΙΦΟΙΝΙΣΣΗΣ Παγγαίου, *Αλεξία Μοναχή*.
Ο Θεός ν' αναπαύσει την ψυχή της Γερόντισσας στην ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΩΝ, κοντά στην Παναγία μας, που τόσα χρόνια, _πανάξια και ταπεινά,_ υπηρέτησε.
*Ας έχουμε την ευχή της.*
_Αιωνία αυτής η μνήμη._

Δεν υπάρχουν σχόλια: