Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2021

π.Σάββας Αγιορείτης_Οφείλεις να κρίνεις για να διακρίνεις


Ο Νεστόριος ήταν Πατριάρχης Κων/πόλεως. 
Το γνωρίζετε αυτό. 
Και βλασφημούσε την Παναγία. 
Οι άλλοι τώρα, οι ιερείς, οι αρχιερείς, οι απλοί πιστοί: "Αα", λέγανε, "Κοίταξε! Ο Πατριάρχης το λέει! Τι; Μπορούμε εμείς να κρίνουμε τον Πατριάρχη; Δίκιο θα 'χει! 
 
Τι να κάνουμε τώρα;
 Σύνοδο; 
Τι σύνοδο; 
Αυτός είναι και ο Κων/πόλεως. Δεν μπορεί να συγκαλέσει άλλος Σύνοδο. Μόνο ο πατριάρχης Κων\πόλεως μπορεί να συγκαλεί Σύνοδο...
 
Έτσι είπαν κάποιοι για το Ουκρανικό τώρα. 
 
Ποιος το είπε αυτό; 
Δηλαδή αν ο Οικουμενικός Πατριάρχης πέσει σε αίρεση, ποιος θα τον κρίνει μετά; Αφού δεν μπορεί άλλος να συγκαλέσει Σύνοδο για να τον καθαιρέσει; 
Αλίμονο! 
Αυτό καταλύει πρώτα-πρώτα την ισότητα των Επισκόπων.
Τα λέμε αυτά για να τα γνωρίζετε και σεις. Όλοι οι Επίσκοποι είναι ίσοι. Κι ο Πατριάρχης είναι Επίσκοπος, δεν είναι κάτι παραπάνω. Επίσκοπος είναι, δεν υπάρχει άλλος βαθμός. Τρεις είναι οι βαθμοί της Ιεροσύνης. Διάκονος, Πρεσβύτερος και Επίσκοπος. Υπάρχουν απλώς κάποια πρωτεία τιμής και όχι εξουσίας. 
 
Δηλαδή, όταν γίνει μία Σύνοδος Πανορθόδοξος, προεδρεύει ο Κων\πόλεως. Προεδρεύει, δεν έχει κάποιο περισσότερο κύρος ή εξουσία να επιβληθεί στους άλλους (Επισκόπους). 
Είναι ένα πρωτείο τιμής. 
Κάποιος πρέπει να κάνει τον Πρόεδρο.
 Να ρυθμίζει την συζήτηση, να δίνει το λόγο κ.λ.π. Τίποτα άλλο. 
 
Ούτε έχει περισσότερες ψήφους από τους άλλους. 
Μία ψήφος έχει αυτός, μία ψήφος έχει και ο τελευταίος Επίσκοπος ή Δεσπότης, που θα είναι εκεί ως μέλος της Συνόδου. 
 
Και το σωστό δεν είναι, όταν γίνεται Σύνοδος, να είναι μόνο Επίσκοποι. Πρέπει να είναι και Πρεσβύτεροι, πρέπει να είναι και λαϊκοί. Έτσι ήταν οι Οικουμενικές Σύνοδοι. 
 
Γι' αυτό ήταν τελείως λάθος αυτή η ψευδο - Σύνοδος τους Κολυμπαρίου.
 Ούτε όλοι οι Επίσκοποι συμμετείχαν.
 Ήταν απλώς μία Σύνοδος Προκαθημένων.
 
 Επομένως, όταν πολεμούμε τον διάβολο, μαθαίνουμε να κρίνουμε και να διακρίνουμε το σωστό από το λάθος. Γι' αυτό παραχωρεί ο Θεός να πολεμούμαστε. Για να αποκτούμε διάκριση καλού και κακού. 
 
 
 
.Απόσπασμα από την ομιλία "Διάβολος, ὁ διαχρονικός ἐχθρός τῆς Ρωμιοσύνης ΙΑ΄, Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου, 2

 

6 σχόλια:

ORTHODOXIA ORTHO είπε...

Πολεμάω να βρω ποιοι είναι αυτοί που αποξενώνονται από την Χάρη Του Αγίου Πνεύματος ενόσω ζουν.Ποιοι θα την διατηρήσουν που την πήραν ακέραιη.Ποιοι δεν έκαναν καμμία χρήση αυτού που τους δόθηκε.Σε ποιους θα αφαιρεθη,σε ποιους είναι παρόν έως έσχατης πνοής και ποιοι βεβήλωσαν την Χάρη Του και τελικά την ημέρα της Κρίσεως θα ακούσουν το εύγε δουλε πιστε,στα λίγα φάνηκε πιστός θα σε εγκαταστήσω σε πολλά.
Χρειαζόμαστε και κηρύγματα συμπληρωματικά.
Διότι με το μαχαίρι του βασιλιά ,πολλοί βγαίνουν ψεύτες κ όχι μόνον!
Έτσι θα ρυθμίσουμε τον ορθόδοξο εαυτό μας.
Το έχει καταγράψει και η ιστορία.

Ανώνυμος είπε...

Το μεγάλο λάθος των ορθοδόξων είναι οι πανεπιστημιακές σχολές θεολογίας. Σκοπός της επιστήμης είναι να αναλύσει με την λογική κάτι, να πειραματίζεται και να δημιουργεί συνεχώς κάτι νέο!!!
Άντε τώρα να εφαρμοστεί αυτό στον Ορθόδοξο Χριστιανισμό, ο οποίος είναι η αποκάλυψη του Θεού στον άνθρωπο, είτε μέσω των Αγίων, είτε με θαύματα σε απλούς και ταπεινούς ανθρώπους.
"Αλλὰ τὰ μωρὰ του κόσμου εξελέξατο ο Θεὸς ινα τοὺς σοφοὺς καταισχύνη" Α Κορινθίους 1,27.
Αυτό το έγραψα γιατί στις συνόδους παίρνουν μέρος καθηγητές θεολογίας ή το κύρος του μητροπολίτη εξαρτάται από τις σπουδές του.
Σήμερα οι πιστοί αναγνωρίζουν τον Άγιο Παΐσιο και τον Άγιο Πορφύριο ως καθηγητές της Ορθοδοξίας, παρόλο που ήταν αγράμματοι τον 20ο αιώνα!!!
Για τους ορθόδοξους πανεπιστήμιο είναι το μοναστήρι, η έρημος, η φιλανθρωπία, οι δυσκολίες και οι ταπεινώσεις της ζωής, γιατί από αυτά μαθαίνουμε θεολογία.

ORTHODOXIA ORTHO είπε...

Ο άγιος Πορφύριος είχε πει καλά λόγια για τον πατριάρχη.
Και όπως είχα απορρησει με τον γέροντα που το είπε,είπα μέσα μου,δεν ξέρεις καμμιά φορά....
Γι'αυτό είπα ο,τι είπα στο ως άνω σχόλιο!

Αν πεθάνεις,δεν θα πεθάνεις,θα πεθάνεις...
!
Το μαύρο πρόβατο.

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

μήπως...
συγκρίνοντας

με τρισχειρότερους...;

ORTHODOXIA ORTHO είπε...

Ο Θεός γνωριΖει!

Ανώνυμος είπε...

Παλιά, οι αιρετικοί είχαν κάποια συγκεκριμένη λογική άποψη στο κεφάλι τους και επειδή κολλούσαν σε αυτήν έβγαιναν εκτός Εκκλησίας. Δεν ήταν κάτι εντελώς ξεκάρφωτο αυτό που δίδασκαν από τον χριστιανισμό, αλλά μια απόκλιση.
Σήμερα, οι αιρετικοί είναι μασόνοι. Αυτά που λένε και κάνουν δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με χριστιανισμό. Ουδεμία! Μέχρι κάποια εποχή κρύβονταν, αλλά τώρα που πήραν αέρα κατήργησαν εμφανώς ΟΛΟΥΣ τους κανόνες της Εκκλησίας για να εφαρμόσουν την αίρεσή τους.
Αυτά που θέλω να ρωτήσω ο έρμος (μάλλον ρητορικώς) είναι:

1) Πως στο καλό έγιναν αυτοί επίσκοποι και ποιος τους έκανε; Ξέρω πως δουλεύει η μασονία, αλλά δεν είναι υπεύθυνοι για αυτό και ο λαός, και οι κληρικοί, και οι μοναχοί;;; Αυτοί δεν λένε το "άξιος" και τους αποδέχονται; Και άντε, πες δεν ήξεραν. Τώρα δεν ξέρουν ακόμα;;;

2) Αφού οι άνθρωποι είναι εμφανέστατα άσχετοι με τον χριστιανισμό (ούτε καν κατηχημένοι δεν φαίνονται να είναι), και εμφανέστατα αντίχριστοι, οικουμενιστές, και μασόνοι, για ποιο λόγο συνεχίζουν τα μέλη της Εκκλησίας να τους αποκαλούν με τίτλους επισκόπου;;; Αλήθεια τώρα... αν ήταν απλώς αιρετικοί θα το καταλάβαινα. Τούτοι δεν έχουν τίποτα χριστιανικό πάνω τους, εκτός ίσως από το όνομά τους, που και αυτό μάλλον με το ζόρι το πήραν! Προσωπικά, δεν τους θεωρώ επισκόπους ή πατριάρχες και δεν πρόκειται καν να περιμένω κάποια Σύνοδο για να τους καθαιρέσει. Αυτά τα υποκείμενα δεν είναι της Εκκλησίας, ούτε ήταν ποτέ, και αυτό βγάζει και μάτι! Επομένως, σταματήστε να μιλάτε για "αιρετικούς επισκόπους". Δεν είναι επίσκοποι, ούτε αιρετικοί. Αλλόπιστοι είναι! Κάποιοι βρωμομασόνοι είναι, που χώθηκαν παράνομα και σαν τον κλέφτη από την πίσω πόρτα μέσα στην διοίκηση της Εκκλησίας. Έχω αμφιβολίες για το αν χρειάζονται όντως καθαίρεση ή αν εμπαίζουμε τον Θεό πιστεύοντας ότι θα μπορούσαν ποτέ τέτοια υποκείμενα να έχουν ιεροσύνη ή να έχουν το Άγιο Πνεύμα... Ωστόσο, τα μυστήριά τους μέχρι πριν λίγο καιρό (πριν αποκτήσουν κοινό ποτήριο με αιρετικοσχισματικούς) ήταν έγκυρα, αλλά μόνο ο Θεός ξέρει πως γίνονταν αυτό...