Κυριακή 18 Ιουλίου 2021

Η Ελλάδα δεν θα έχανε τον Μικρασιατικό πόλεμο αν η Ρωσία/Σοβιετική Ένωση δεν βοηθούσε την Τουρκία οικονομικά και στρατιωτικά.

Ελάχιστοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι στο μνημείο στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη, στο άγαλμα του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας, Κεμάλ Ατατούρκ, υπάρχουν δίπλα στην προτομή του λαξευμένα δύο "παράξενα" αγάλματα - οι Σοβιετικοί Κλήμης Βορόσιλοφ, στρατιωτικός και πολιτικός της Σοβιετικής Ένωσης, με τον υψηλότερο στρατιωτικό βαθμό, και ο Μιχαήλ Φρούνζε, στρατιωτικός, πολιτικός και πρέσβης που μετέφερε τα πρώτα 1.400.000 χρυσά ρούβλια από την Μόσχα στην Τουρκία το 1921.
Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα 
Με την τεράστια, χρηματική και στρατιωτική βοήθεια των 11.000.000 χρυσών ρουβλίων και τα χιλιάδες στρατιωτικά όπλα της Σοβιετικής Ένωσης μπόρεσαν οι Τούρκοι να σταματήσουν την προέλαση του Ελληνικού Στρατού στην Μικρασιατική εκστρατεία.
Τα δύο αυτά γλυπτά τοποθετήθηκαν εκεί με τις προσωπικές οδηγίες του Κεμάλ Ατατούρκ.
Το μνημείο αυτό είναι το σύμβολο της Τουρκικής Δημοκρατίας και εγκαινιάστηκε τον Αύγουστο του 1928. Στη βάση του, που έχει ύψος 11 μέτρα, δείχνει τους ανθρώπους "κλειδιά" που πήραν ενεργό μέρος και βοήθησαν στην εδραίωση της σύγχρονης Τουρκίας...Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
Στην φώτο ένα σημείωμα του Στάλιν προς τον Λένιν, από τα σοβιετικά αρχεία, που του αναφέρει τα εξής:
Товарищ Ленин!
Нужно дать туркам предполагавшуюся часть «второй половины взноса» (1 мил. 100 000 р.), сказав им ясно и определенно, что пока мы, к сожалению, не в состоянии дать больше в виду постигшего Россию голода. Что касается заготовленного уже оружия, тоже дать.
Сталин. 7/11/1921
Σύντροφε Λένιν!
Απομένει να δώσουμε στους Τούρκους το προβλεπόμενο μέρος του "δεύτερου μισού της συνεισφοράς μας" (1 εκ. 100.000 ρούβλια). Πέστε τους, σαφώς και οριστικά, ότι προς το παρόν, δυστυχώς, δεν είμαστε σε θέση να δώσουμε περισσότερα λόγω του λιμού που έπληξε τη Ρωσία. Σε ότι αφορά, επίσης, τα όπλα, είναι έτοιμα να τους τα παραδώσουμε!
Στάλιν 7/11/1921...

 

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο αντίλογος συνήθως είναι ότι η Ρωσία/Σοβιετική Ένωση δεν θα βοηθούσε την Τουρκία εάν η Ελλάδα δεν έπαιρνε μέρος στην εκστρατεία στην Ουκρανία. Αλλά εντάξει τώρα, είναι σα να λέμε κι αν η γιαγιά μου είχε πατίνια. Η διεθνής πολιτική είναι συμφέροντα και τίποτα άλλο.

hpt300@gmail.com είπε...

Έχει πει όμως ο ΆΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ ότι,οι Έλληνες στην Πόλη (πέρα ότι έβριζαν Τα Θεία) , παντρεμένοι η μη πήγαιναν στα καφέ Σανταν κ με κοινές γυναίκες .... Άραγε τι να Έκανε Ο ΚΎΡΙΟΣ;; Αφού στο τρόπο δε διαφεραμε από τους μωχαμετηδες....

hpt300@gmail.com είπε...

Εξάλλου οι τότε Ρώσοι είχαν Άθεο καθεστώς κ έκανε κουμάντο η εβραιομασονια,κ πολλά άλλα που γνωρίζουμε όσοι έχουν ασχοληθεί....

Ανώνυμος είπε...

Συμπληρώνω το παραπάνω! Υπήρξαν τρεις σύντομες περίοδοι στην ιστορία που η Ρωσία (Σοβιετική Ένωση / Μοσχοβία) και η Τουρκία (Οθωμανοί) συμμάχησαν. Αυτή που αναφέρετε είναι η δεύτερη. Η πρώτη ήταν προς το τέλος του 18ου αιώνα, όταν προέκυψε ο Ναπολέων και οι Ρώσοι ήθελαν καλυμμένα τα νώτα τους για να μπορέσουν να τον αντιμετωπίσουν. Η τρίτη είναι στις μέρες μας.

Το καλό είναι ότι αυτές οι συμμαχίες δεν μπορούν να κρατήσουν πολύ, γιατί η Ρωσία και η Τουρκία έχουν στρατηγικά συμφέροντα αντικρουόμενα. Το κακό είναι ότι όταν συνάπτονται και κρατάνε για λίγο, σ' αυτό το λίγο εμείς τρώμε σφαλιάρες. Το 18ο αιώνα, η Ρωσία εγκατέλειψε το σχέδιο της Μεγάλης Αικατερίνης για δημιουργία ελληνικού κράτους στον Εύξεινο Πόντο. Τον 20ο αιώνα είναι αυτό που λέτε, η μικρασιατική καταστροφή. Να δούμε τώρα τι σφαλιάρα θα φάμε.

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

Περιμέναμε βοήθεια από μιά Ρωσία
πο είχε ήδη κυνηγήσει
την παράδοση
τον ησυχασμό
κι όλες τις άλλες υγιείς δυνάμεις τού Ρωσικού λαού
έχοντας μετατραπεί σταδιακά

σε μία..."γερμανια" τών ορθοδόξων
λαών

ενώ ο Κεμάλ προοριζόταν νά κατασκευάσει την...
"γερμανια" τών ισλαμικών λαών...

Φυσικά... γιά τόν προδοτικό ρόλο των συμμάχων μας...
που...ηταν ...ήδη...
η "γερμανία"... πριν την Γερμανία

και επαιζαν το...σκάκι των συμφεροντων τους
με βάση τα γεωπολιτικά δεδομένα...
τι να πρωτοπεί κανείς...

...

Στή Γραφή... ο Ισραήλ φοβούμενος
τις απειλές τών Ασσυρίων...
καταφεύγει στην βοήθεια των
Αιγυπτίων

παρά...
την αντίθετη εντολή του Θεού...
που...
διαβεβαιώνει πώς είναι ο μονος
πραγματικά προστάτης τους...

έτσι ο Θεός αποσύρεται πρός στιγμήν
από... το... προσκήνιο της
ιστορίας,
κι αφήνει τα πράγματα να εξελιχθούν με βάση τίς στρατιωτικές δυνατότητες των αντιμαχομένων

με αποτέλεσμα την καταστροφή πρώτα
τού Αιγυπτιακού στρατού και στην
συνέχεια τον αφανισμό τού Ισραήλ...

Κάτι ειχε πεί ο μέγας επί των ημερων μας, Άγιος Γερων Παΐσιος
γιά το ήθος των αξιωματικών μας
που προερχόμενοι από την ...

νέα ελίτ των Αθηναίων...
με τα νέα ήθη (και έθιμα)

έχοντας την πεποίθησή τους πιά
αλλού...
βλαστημούσαν χυδαία τα Θεία...
έχοντας...τουρκέψει δηλαδή με έναν
καινούριο...μοντέρνο τρόπο...

Τον λεπτεπίλεπτο τρόπο τών Φράγκων
"ευγενών"...
τον τόσο γοητευτικό...
που δύσκολα τού αντιστέκεσαι...!


ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

Ή... τι σφαλιάρα θα γλυτώσουμε...

αναλόγως τής πνευνατικής μας καταστασης...!

Ανώνυμος είπε...

https://www.liberal.gr/diplomacy/kai-omos-oi-rosoi-den-itan-pote-filoi-mas/82964




ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ.... διαβάστε εδω.

dminoglou@gmail.com είπε...

Επιτέλους! Μην κάνετε άλλο αυτό το λεκτικό σφάλμα! Ο Κεμάλ είναι Ατατούρκ για τους Τούρκους για τους Έλληνες είναι "Μουσταφά Κεμάλ ο Σφαγέας"! Το "ατατουρκ" είναι απαράδεκτο για εμάς προσωνύμιο τιμής που σημαίνει Πατέρας της Πατρίδος

Unknown είπε...

Οι ξένοι πάντα κοιτάζουν το συμφέρον τους
Όσον αφορά την Μικρά Ασία ο λεγόμενος εθνάρχης ήξερε απο πριν πατήσουμε το πόδι μας στην Σμύρνη οτι κανείς δεν πρόκειται να μας βοηθήσει
Ανέλαβε να εκπληρώσει μόνη της η Ελλάδα την Συνθήκη των Σεβρών κάτι που στρατιωτικά ήταν αδύνατο χωρίς βοήθεια
Ο Μεταξάς τον είχε προειδοποιήσει οτι αν πατήσουμε το πόδι μας εκεί χωρίς βοήθεια θα επέλθει καταστροφή...τον εξόρισε...

Ανώνυμος είπε...

Βρε δεν υπάρχουν φιλίες στη διεθνή πολιτική. Το 1453, η Τραπεζούντα βοήθησε την Πόλη; Όχι. Κοιτούσε να επιβιώσει, και μάλιστα σε συμμαχία με κάτι τουρκομάνους. Ψάξτε το. Η Θεσσαλονίκη βοήθησε την Πόλη; Η Θεσσαλονίκη είχε αυτοπαραδωθεί στους Βενετούς από το 1423, ερήμην της Πόλεως, πριν πέσει κι αυτή στους Οθωμανούς το 1430. Ο Μυστράς βοήθησε την Πόλη; Τι να βοηθήσει, που ήλεγχε δυο κατσάβραχα. Οι Σέρβοι βοήθησαν την Πόλη; Οι Σέρβοι είχαν δεσμούς ανισοβαρούς συμμαχίας / υποτέλειας με τους Οθωμανούς και αναγκάστηκαν να στείλουν και μια μικρή δύναμη να πάρει μέρος στην πολιορκία με το μέρος των Οθωμανών (όχι ότι έκανε διαφορά) - κι ενώ μερικά χρόνια πριν τα τείχη της Πόλης είχαν επισκευαστεί με σερβικές δωρεές. Τι θα πουν αυτά, ότι οι Πόντιοι, οι Μακεδόνες, οι Μωραΐτες και οι Σέρβοι δεν ήταν ποτέ φίλοι μας; Και ποιοι είμαστε, τελικά, "εμείς";

Έγραψα παραπάνω, οι Ρώσοι με τους Τούρκους γενικά είναι στρατηγικοί αντίπαλοι. Όταν συνάπτουν σύντομες τακτικές συμμαχίες, γίνονται πολύ επικίνδυνα τα πράματα για μας. Κατά τη διάρκεια των υπολοίπων ετών, έχουν σημειωθεί αμέτρητοι ρωσοτουρκικοί πόλεμοι, κάποιοι απ' τους οποίους μας ωφέλησαν και μάλιστα τα μέγιστα. Ψάξτε τον ρωσοτουρκικό του 1828-29, να δείτε ότι εν πολλοίς σ' αυτόν χρωστάμε την ανεξαρτησία μας.

Φύγετε απ' τη λογική "οι ρώσοι είναι φιλέλληνες" - "όχι, οι ρώσοι είναι ανθέλληνες", αποπροσανατολίζει.

Και ναι, έχουν δίκιο και οι φίλοι που λένε για Θείες επεμβάσεις, αλλά εγώ το αφήνω έξω από τη σκέψη μου, όχι γιατί δεν μπορεί να γίνει, αλλά γιατί είναι πέρα από την κατανόησή μου και πέρα από την ικανότητά μου να εκτιμήσω τις καταστάσεις.

Ουφ τα είπα χαχαχαχα.