Τρίτη 20 Ιουλίου 2021

«Ο πύρινος άγιος Ηλίας ο Θεσβίτης».

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο 
 
κυρ Φώτης Κόντογλου
 «O προφήτης Hλίας είναι πολύ τιμημένος από εμάς τους Έλληνες. Όπου να πας θα δεις ρημοκλήσια του απάνω στις κορφές των βουνών, από τα μικρά ως τα μεγάλα. O άγιος Nικόλας φυλάγει τη θάλασσα κι' ο προφήτης Hλίας τα βουνά.
Mέσα στα ρημοκλήσια του είναι ζωγραφισμένος από κείνους τους παληούς μαστόρους σαν τσομπάνος με τη φλοκάτα, με μαλλιά και γένια ανακατεμένα και στριφτά σαν αγριόπρινος, γερακομύτης σαν αητός, με μάτια φλογερά.
Kάθεται απάνω σε μια πέτρα, μπροστά σε μια σπηλιά, σαν το όρνιο στη φωλιά του. Έχει ακουμπισμένο το κεφάλι του στην απαλάμη του, και κοιτάζει κατά πίσω, σαν να ακούγει τη φωνή του Θεού που του μιλά μέσα σε κείνα τα άσπλαχνα κράκουρα. Aπό πάνω του πετά ο κόρακας μ' ένα κομμάτι κρέας, και χυμίζει κατά κάτω να του το δώσει.
Όπως είναι ζωγραφισμένος μέσα στο ρημοκλήσι του, θαρρείς πως βρίσκεσαι αληθινά μέσα στη σπηλιά του, και ακούς τον αγέρα που βουΐζει στα χορτάρια και τα όρνια που κράζουνε κόβοντας γύρους από πάνω από το βουνό.
Kανένα παμπάλαιο θυμιατήρι είναι κρεμασμένο δίπλα του απάνω στον καπνισμένον τοίχο, κανένα κερί σβηστό στέκεται μπηγμένο στον άμμο σ' ένα μανουάλι βουνίσιο σαν τον άγιο που είναι ο νοικοκύρης εκείνου του ρημοκλησιού.
Kάθε χρόνο, στις 20 Iουλίου, έρχουνται αποβραδύς οι χριστιανοί από το χωριό με τον παπά, και τον προσκυνάνε τον προφήτη Hλία, ανάβουνε τα καντήλια, θυμιάζουνε, και ψέλνει κανένας γέρος και λέγει τα στιχηρά της μνήμης του, και κείνος ακούγει με το άγριο κεφάλι του ακουμπισμένο στο χέρι του, κι' ο κόρακας βαστά το ίσιο με τη βραχνή φωνή του:
"Xαίροις επίγειε Άγγελε και ουράνιε άνθρωπε, Hλία μεγαλώνυμε. Xαίροις Hλία ζηλωτά, των παθών αυτοκράτωρ. Ω του θαύματος! O πήλινος άνθρωπος, ουρανούς του βρέχειν υετόν ουκ έδωκεν, και ουρανούς ανατρέχει εν πυρίνω άρματι".
Kαι την άλλη μέρα, άμα τελειώσει η λειτουργία, φεύγουνε οι άνθρωποι, κι' ο Hλίας κάθεται πάλι ολομόναχος "μονώτατος", βουβός, τυλιγμένος στην προβιά του, σαν αγιούπας κουρνιασμένος.
Xιλιάδες χρόνια κάθεται έτσι, άλλες πολλές θα κάθεται, "έως του ελθείν την ημέραν Kυρίου την μεγάλην και επιφανή"...».

 

3 σχόλια:

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

Μάς ξαναθύμησε
με πύρινα λόγια καρδιακά

μονώτατος
κι ανυποχώρητος πάντα

τι θησαυρός κρύβεται
σ'ένα μικρό κομμάτι μελισσοκέρι

σ'ένα μοναστηράκι
χαμένο στο πουθενά
που ξαναλειτουργιέται...

ο μοναδικός
Φώτης Κόντογλου Κυδωνιεύς!

Χρόνια πολλά!

Χρήστος είπε...

Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος και Βαπτιστής του Κυρίου μας ξεκίνησε το κήρυγμα του με την φράση: ΜΕΤΑΝΟΕΊΤΕ.

Ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός ξεκίνησε την διδασκαλία Του με την φράση: ΜΕΤΑΝΟΕΊΤΕ.

Και όταν θα ξαναέρθει ο Φλογερός και Ζηλωτής Προφήτης Ηλίας θα ξεκινήσει το κήρυγμα του με την φράση: ΜΕΤΑΝΟΕΊΤΕ.
(Δυστυχώς σήμερα από τους μητροπολίτες δεν ακούμε ΜΕΤΑΝΟΕΊΤΕ αλλά ΜΠΟΛΙΑΣΤΕΊΤΕ)

Τι σημαίνει μετανοώ; είναι σύνθετη λέξη, αλλάζω νου, δηλαδή αρχίζω να σκέφτομαι διαφορετικά, αποκτώ νου Χριστού, οσμή Χριστού.
Και τότε έχουμε ταυτίσει ΠΊΣΤΗΣ και ΖΏΗΣ.
Και τότε έρχεται και κατοικεί μέσα μας το Άγιο Πνεύμα.

Αλλά ο Φλογερός Προφήτης Ηλίας θα έρθει και για ακόμα δύο σημαντικότατους λόγους.

Ο πρώτος όπως είπαμε θα είναι: η ΜΕΤΆΝΟΙΑ.

Μήπως θα έρθει να αλλάξει τα γεγραμμενα;
ΌΧΙ βέβαια, αυτά που έχει πει ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός θα γίνουν όλα.

ΤΌΤΕ; ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΌΓΟ ΘΑ ΈΡΘΕΙ;

Ο δεύτερος: Θα βροντοφωνάζει ΣΤΗΚΕΤΕ, για όσους στέκονται όρθιους θα τους δίνει κουράγιο, να στέκονται στα πόδια τους και να μην προσκυνήσουν τον αντίχριστο. (Θα είναι το στήριγμα των Χριστιανών της εποχής του αντιχρίστου).

Και ο τρίτος και σημαντικότερος λόγος: θα ελέγξει δημόσια τον αντίχριστο. Ποιος Θα τολμήσει να σταθεί και να ελέγξει δημόσια τον κοσμοκράτωρ αντίχριστο. (Όταν όλοι θα τον προσκυνούν και θα τον δέχονται ως θεό, με τα ψευδόθαύματα που θα κάνει).

Όσα χρόνια θα δράσει ο αντίχριστος δηλαδή τρεισήμισι χρόνια.
Τα ίδια χρόνια θα βρίσκεται και ο Φλογερός Προφήτης Ηλίας επί της γης δηλαδή τα τρεισήμισι εκείνα χρόνια.

Και θα κλείσει πάλι τους ουρανούς για τρεισήμισι χρόνια, θα δράση επί της Ιερουσαλήμ αλλά το κήρυγμα του θα είναι παγκόσμιο.
Όταν θα τον κρεμάσει, δηλαδή θα τον φονεύσει ο αντίχριστος, θα χαρούν όλοι εκείνοι που προσκυνούσαν τον αντίχριστο, γιατί θα απαλλαγούν από το ελεγκτικό κήρυγμα του.
Όμως σε τρεισήμισι μέρες ο Προφήτης Ηλίας θα αναστηθεί και θα αναληφθεί στους ουρανούς, και τότε θα χαρούν όλοι οι Χριστιανοί που δεν προσκύνησαν το θηρίο. Τα βάσανά μας τελειώνουν! Έρχεται ο Χριστός!.
Και θα είναι ακόμα πιο χαρούμενοι γιατί θα γνωρίζουν πλέον ότι ήρθε η ώρα που θα ξαναέρθει ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός επί της γης.
Από τους ουρανούς μετά Δόξης και μετά των αγίων Αγγέλων.
Κρίναι ζώντας και νεκρούς.

Ζη Κύριος ο Θεός.

Ω άγιε του Θεού Προφήτα, ένδοξε Ηλία, πρέσβευε υπέρ ημών!...
Να μας δίνει ο Κύριος μας το θάρρος σου.

Unknown είπε...

Αυτὸν τον μέγιστο προφήτη ,που εορταζουμε σημερα , ας πρακαλέσουμε κι εμεις, στους εσχάτους τούτους χρόνους, που επέτρεψε να ζουμε η Θεια Προνοια , να ικετεύει τον φιλευσπλαγχνο Θεο, να μας δωριζει μετάνοια , διόρθωση βίου , ορθὴ πίστη και εργα θεάρεστα, για να αξιωθουμε κι εμεις να δουμε πρόσωπο Θεου την ημέρα της κρίσεως !