Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021

“Τὸ καινούργιο πλήρωμα τοῦ σκάφους τοῦ Χριστοῦ”…»

Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα και εσωτερικός χώρος

Μητροπολίτης Μόρφου, Νεόφυτος
"Ο προηγούμενος αιώνας ήταν ο αιώνας των Οσίων, των Ασκητών και των Ασκητριών.
Πόσοι Άγιοι;
Αναρίθμητο το πλήθος τους...
Παίσιος,
Πορφύριος,
Ιάκωβος,
Ευμένιος,
Νικηφόρος ο Λεπρός,
Ιωσήφ ο Ησυχαστής,
ο Δανιήλ και ο Εφραίμ στα Κατουνάκια,
ο Ιερώνυμος στη Σιμωνόπετρα,
ο Σωφρόνιος του Έσσεξ και
ο γέροντας του Σιλουανός,
η Σοφία της Κλεισούρας και τόσοι άλλοι, γνωστοί ή άγνωστοι μέχρι πρότινος...
Και βέβαια, και ο Εφραίμ ο Αριζονίτης.
Ο δικός μας αιώνας, θα είναι ο αιώνας τών Ομολογητών! Καί τήν ομολογία θά καλείσαι να την κάνεις παντού:
στο σπίτι σου
στην οικογένεια σου
στη δουλειά σου
στους φίλους
στους οικείους
σε όλους!
Το πλήρωμα της Εκκλησίας θα το αλλάξει ο Κύριος. Γιατί θα έχουμε αυτές τίς εξετάσεις; Διότι χρειάζεται ο Χριστός τους δικούς του ανθρώπους, τώρα! Για να φτιάξει το καινούριο πλήρωμα του σκάφους Του. Ποιο είναι το σκάφος του Χριστού; Η Ορθόδοξη Εκκλησία! Αυτό είναι το σκάφος του Χριστού. Και αποφάσισε ο Χριστός νά αποκαθαρίσει τό πλήρωμα αυτού του σκάφους. Και πλήρωμα δεν είσαστε μόνον εσείς, οι απλοί Χριστιανοί. Είναι και οι Κυβερνήτες, οι Δεσποτάδες, οι Πατριαρχάδες, είναι και οι Παπάδες, είναι και οι Μούτσοι και οι Ναύτες, όπως είναι οι Διάκοι και οι Καλόγεροι και οι Ψαλτάδες.
Τώρα θα δώσουμε εξετάσεις όλοι! Κανένας μήν έχει πεποίθηση στις παλαιές περγαμηνές του. "Μα εγώ έκαμα τόσα προσκυνήματα, μα εγώ είχα τόν τάδε Γέροντα, τόν τάδε Άγιο..." Τώρα, όλα από τήν Αρχή! 
Σαν να ξεκινά καινούρια ζωή!

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αμήν και πότε, αλλά πολύ κρατάνε ρε παιδιά αυτές οι εξετάσεις.

Ανώνυμος είπε...

Προφήτης Ἡσαΐας

Συνεχίζει ὁ Θεός τήν ἀπειλή του στήν Ἰουδαία. Θά ἐπιτρέψη νά κυβερνήσουν ἄρχοντες μἐ νεανικά μυαλά, οἱ ὁποῖοι θά σταθοῦν ἐμπαῖκται καί δικτατορίσκοι. Ἡ κοινωνία θά ἐμφανίζη κατάπτωσι μέ ἀνάλογα φαινόμενα.
Σέ μιά παρηκμασμένη Κοινωνία «προσκόψη ... ὁ ἄτιμος πρός τόν ἔντιμον».Ἀναρχία καί πτωχεία. Ἀναισχυντία τοῦ λαοῦ σέ αἰσχρά ἁμαρτήματα. Ὅταν οἱ ἄρχοντες κολακεύουν τό λαό. Λαϊκισμός. Ἡ «μόδα» τῆς ἐποχῆς ἐκείνης.
Περιγραφή τῆς τότε Μόδας τῶν Γυναικῶν καί τοῦ τρόπου ζωῆς των. Ἡ Μόδα φορέας τοῦ κοσμικοῦ φρονήματος. Ἀλλ' ὁ Κύριος θά τίς ταπεινώση. Σύντομη ἀναφορά τῆς τότε πολυτελοῦς ἐνδύσεως τῶν Γυναικῶν καί τῶν κοσμημάτων των. Ἀλλ' ὁ Κύριος θά τίς ταπεινώση.

http://arnion.gr/index.php/p-thanasios-mytilina-os/milies-p-thanasiou/palaia-diauhkh/profhths-hsaias

Ανώνυμος είπε...

π.Πορφύριος ότι αυτό το κεφάλαιο του Ησαΐα αναφερόταν σε μία περίοδο ηθικής κατάπτωσης του Ισραήλ, έλεγε όμως ότι αυτά ισχύουν και για σήμερα.

«· ἱμάτιον ἔχεις, ἀρχηγὸς ἡμῶν γενοῦ».

«Ιδού λοιπόν, ο δεσπότης, ο Κύριος των δυνάμεων θα επιτρέψει να λείψει από την χώραν της Ιουδαίας και από την πόλιν της Ιερουσαλήμ κάθε δύναμις ανδρός και γυναικός, δύναμις και στήριγμα άρτου και ύδατος και όλων των απαραιτήτων βιοτικών αγαθών. Θα αφαιρέση κάθε γίγαντα και γενικώς κάθε ισχυρόν άνδρα, άνδρα εμπειροπόλεμον και δικαστήν και προφήτην και συνετόν και έμπειρον πρεσβύτην. Θα αφαιρέση κάθε στρατιωτικόν αρχηγόν μέχρι και πεντηκόνταρχον, κάθε αξιόλογον σύμβουλον και σοφόν αρχιτέκτονα και άνθρωπον, ο οποίος μετά συνέσεως θα ακούει την αλήθειαν. Αντι δε αυτών θα επιτρέψη να καταλάβουν την αρχήν και να τεθούν επικεφαλής σας νεαροί άνδρες χωρίς πείραν, απατεώνες δε θα αναδειχθούν κύριοι και δυνάσται του λαού. Τότε θα λείψει ο αμοιβαίος σεβασμός, ο λαός θα περιέλθει σε κατάστασιν συγχύσεως και αναρχίας. Ο ένας άνθρωπος θα επιπέση εναντίων του άλλου και κάθε άνθρωπος εναντίον του πλησίον του. Με αυθάδειαν θα συγκρουσθή το παιδίον προν τον γέροντα, και ο ανέντιμος προς τον έντιμο και ευϋπόληπτον. Εξ’ αιτίας της αναρχίας αυτής και δια την έλλειψην συνετών αρχηγών και βιοτικών αγαθών, θα κρατή από το ένδυμα κάθε άνθρωπος τον πρώτο τυχόντα ομοεθνή του ή τον συγγενή του πατρός του, και θα λέγη «συ έχεις ένδυμα, δεν είσαι γυμνός όπως ημείς. Γίνε λοιπόν αρχηγός μας και η διατροφή μας ας είναι στα χέρια σου». Εκείνος κατά την φοβεράν αυτήν ημέραν θα απαντήση και θα ειπή: «δεν θα γίνω αρχηγός σας, διότι ούτε εις την ιδικήν μου οικίαν δεν υπάρχει άρτος ούτε άλλο ιμάτιον. Δεν θέλω και δεν ημπορώ να γίνω αρχηγός του λαού αυτού». Αυτά ασφαλώς θα γίνουν, διότι η Ιερουσαλήμ θα έχει εγκαταλειφθή από τον Κύριον και θα έχει περιπέσει εις καταστροφήν, διότι αι γλώσσαι των κατοίκων της χώρας αυτής ελάλουν παράνομα και οι άνθρωποι εδεικνύοντο απειθείς προς τον Θεόν. Και τώρα ήλθεν ο καιρός να ταπεινωθεί το ψευδές μεγαλείον αυτών. Η αναισχυντία του προσώπου των εγείρεται μάρτυς κατηγορίας εναντίον αυτών. Διεκήρυξαν και παρουσίασαν αναισχύντως την αμαρτίαν αυτών, όπως άλλοτε οι κάτοικοι των Σοδόμων. Αλλοίμονον εις αυτούς, διότι έχουν σκεφθή και λάβει αποφάσεις πονηράς και κακάς, αι οποίαι εις τελευταίαν ανάλυσην θα εκσπάσουν εναντίον των. Αυτοί είπαν:» Ας δέσωμεν και ας απομονώσωμεν έγκλειστον τον ενάρετον, διότι μας είναι δυσμεταχείριστος και εμπόδιον εις τον δρόμον μας». Δι’ αυτάς τας παρανομίας των θα γευθούν τα επίχειρα των κακών έργων των»

Ανώνυμος είπε...

Δεν θα καθαρίσει μόνο το πλήρωμα της Εκκλησίας, αλλά θα καθαρίσει και ολόκληρη η γη (και ολόκληρη η Ελλάδα).
Βλέπε για παράδειγμα τα δυο ιστορικά γεγονότα, του κατακλυσμού του Νώε και της καταστροφής των Σοδόμων και Γομόρρων.

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

Καλές υπομονές λοιπόν.

γιά όλους μας

και ο Θεός, βοηθός
και συμπαραστάτης...!

Καλόν αγώνα !

Ανώνυμος είπε...

Αγαπημένος πολυ ο Μητροπολιτης Νεόφυτος.
Έμαθα πολλά από τον Πατέρα αυτόν.
Δύναμη στον αγώνα του και να τον έχει καλά ο Θεός να μαθαίνω τα σωστά και ορθοδοξα όπως είναι ......
Κατερίνα

Unknown είπε...

Φοβερά προφητικά λόγια. Ήλθε ο καιρός που θα καθαριστεί το μαντρί. Εμφανίζονται οι λύκοι για να εκδιωχθούν και να προστατεύσει ο Κύριος τα αρνια