Τρίτη 8 Ιουνίου 2021

Θα φωτιστεί όποιος θέλει να φωτιστεί και θα αγιασθεί όποιος θέλει να αγιασθεί !

Πριν από αρκετά χρόνια σε μια επίσκεψή μας στον άγιο Πατέρα μας Ιωάννη Καλαΐδη, γνώρισα την μακαριστή Ιωσηφίνα, μια κοπέλα ανάπηρη, γεμάτη όμως από την χάρη του Θεού! Είχε σπουδάσει θεολογία και αγωνιζόταν, πολύ, πνευματικά. Ο Πατήρ Ιωάννης μάλιστα την αγαπούσε πολύ και έλεγε ότι είναι ένας άνθρωπος που αγάπησε την ψυχή της περισσότερο από το σώμα της!
Εκείνη την περίοδο είχα μία απορία σχετικά με την προσευχή " Χριστέ το Φως το Αληθινόν, το φωτίζον και αγιάζον πάντα άνθρωπον ερχόμενον εις τον κόσμον... ". Είχαμε συζητήσει λοιπόν με ανθρώπους της Εκκλησίας ότι  "το φωτίζον" έχει σχέση με το δώρο της συνειδήσεως που δίνει ο Θεός στον κάθε άνθρωπο που έρχεται στο κόσμο για να ξεχωρίζει το καλό από το κακό. " Το αγιάζον πάντα άνθρωπον" όμως, έχει σχέση με το άγιο Βάπτισμα και είχα απορία πώς είναι δυνατόν να αγιάζονται όλοι οι άνθρωποι ενώ δεν είναι όλοι βαπτισμένοι ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί.
Είχαμε πάει, εκείνη την χρονιά, για προσκύνημα στην Ι.Μ. Νικητών, όπου υπάρχει η Θαυματουργή εικόνα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, η οποία, την παραμονή της γιορτής, κινείται με θαυμαστό τρόπο και το βλέπουν όλοι οι προσκυνητές!
Αφού προσκυνήσαμε, καθίσαμε στο αρχονταρίκι και σε κάποια στιγμή ανέφερα τον προβληματισμό μου γι' αυτή την προσευχή.  Τότε η  μακαριστή
Ιωσηφίνα, μου απάντησε άμεσα! : " Θα φωτιστεί όποιος θέλει να φωτιστεί και θα αγιασθεί όποιος θέλει να αγιασθεί! " Οι άγιοι Πατέρες, αναφερόμενοι στους πνευματικούς ανθρώπους, μας λένε ότι όταν έρθει ο θείος φωτισμός, πολλές φορές οι άνθρωποι αυτοί απαντούν άμεσα! Πιστεύω και ένιωσα ότι αυτή η απάντηση ήταν από τον καλό Θεό, γι' αυτό που με απασχολούσε, μέσα από μια ευλογημένη και αγωνιζόμενη αδερφή μας!
Του Κυρίου η δόξα εις τους αιώνας!

Τσεσμετζής Μιλτιάδης - εκπαιδευτικός

 

1 σχόλιο:

GeorGRE είπε...


Πίσω από αυτά τα σοφά λόγια
κρύβεται το μυστήριο
της προαιρέσεως του ανθρώπου.

Από νωρίς ή και τελευταία
στιγμή η ψυχή γίνεται
δεκτική στο Θείο φωτισμό,
κατά μυστήριο τρόπο.

Ο ένας ληστής σκληρός
μέχρι τέλους, ο άλλος
ξαφνικά άρχισε να θεολογεί
πάνω στο σταυρό.
Τρομερά πράγματα.