Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021

«Ο Ελληνισμός επιβίωσε διά της Ορθοδοξίας» !

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
Αυτή είναι η αδιάψευστη πραγματικότητα για εκείνους που εκτός από το να γνωρίζουν Ιστορία διαθέτουν και αίσθηση της Ιστορίας. Στην μακρά περίοδο των έξι-επτά αιώνων της διττής ξενικής κατοχής, της Τουρκοκρατίας και της Φραγκοκρατίας, ήταν η ορθοδοξία που αποτέλεσε «τον κατ΄ εξοχήν φορέα της διατήρησης της εθνικής συνείδησης των Ελλήνων». Κι αυτό γιατί «η ελληνική ιδιοπροσωπία, κατέναντι των Τούρκων αλλά και των Λατίνων, αναδεικνύεται, πρωταρχικώς, ως θρησκευτική ιδιοπροσωπία.» 
 
Στο εξαιρετικό βιβλίο του Γιώργου Καραμπελιά «ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΓΕΝΟΣ ΕΝ ΑΙΧΜΑΛΩΣΙΑ» γίνεται σαφές στη βάση μιας πλειάδας πηγών και εκτενέστατης βιβλιογραφίας ότι ο Ελληνισμός, τουλάχιστον μετά το 1204, «θα διασωθεί ακουμπώντας στις μείζονες πνευματικές παρακαταθήκες του, στην ορθόδοξη πίστη, τη γλώσσα, τη συνείδηση της ιστορικής του διαχρονίας και τη λαϊκή παράδοση». Με μπροστάρη την Εκκλησία και τους αμέτρητους πνευματικούς της ανθρώπους. Σε όλη αυτή την σκοτεινή, μακραίωνη περίοδο της διαρκούς αντίστασης των Ελλήνων έπρεπε ν΄ αντιμετωπιστεί μια διττή πνευματική απειλή. Αφενός, «η τουρκική κατοχή που είναι ταυτόχρονα και ένα διαρκές εγχείρημα επιβολής του Ισλάμ, διά των εξισλαμισμών και του παιδομαζώματος», και αφετέρου «η φραγκική παρουσία η οποία δεν περιορίζεται στα κατεχόμενα εδάφη αλλά και επιχειρεί να μεταβάλει τον ελληνικό κόσμο σε θρησκευτικό-πνευματικό παράρτημα της Δύσης.»
 
ΥΓ. Βεβαίως, για εκείνους που υπερισχύει η ιδεοληψία, η πολιτική σκοπιμότητα και το προσωπικό συμφέρον, αυτά δεν ισχύουν. Γι αυτό άλλωστε μοιράζουν βραβεία και επαίνους σε ανθρώπους που μιλούν για μια Ελλάδα ως «ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΕΘΝΟΣ» - με αφετηρία το 1821. 
Πρόσφατο παράδειγμα η απονομή του «βραβείου Ράνσιμαν» στον Βρετανό νεοελληνιστή και μέλος της «Επιτροπής 2021» Ρόντριγκ Μπίτον για το βιβλίο του «ΕΛΛΑΔΑ. ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΝΟΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΕΘΝΟΥΣ». Κι εμείς οι "αφελείς" που νομίζαμε ότι έχει δίκαιο ο αείμνηστος, πολιτικός και φιλόσοφος Παναγιώτης Κανελλόπουλος όταν έλεγε : «Μόνο ιδέες, όπως η Ελλάς και η Ελευθερία, είναι δυνατόν να συνδέουν την ματαιότητα με το αιώνιο».

 Βασίλης Στοϊλόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: