Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021

ΦΙΛΟΘΕΟΣ ΚΑΙ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΟΣ... ΜΕΤΕΩΡΙΤΗΣ!

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο
 
Ὁ Ὅσιος Φιλόθεος (14/6) ἀπό τήν Σθλόταινα ἤ Σκλάταινα Τρικάλων (σημερινό Ρίζωμα), ἔζησε περί τό 1475 μέ 1550 κι αὐτό μαρτυρεῖται ἀπό τό γεγονός ὅτι διετέλεσεν ἡγούμενος, ἀνακαινιστής καί δεύτερος κτίτωρ τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ἁγίου Στεφάνου Μετεώρων, κατά τό 1545. Σε αντίγραφο του σιγιλλίου του Οικουμενικού Πατριάρχου Ιερεμίου Α’ του έτους 1545 (το πρωτότυπον δυστυχώς δεν διασώζεται) αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Επειδή ζήλω θείω κινηθείς ο οσιώτατος εν ιερομονάχοις κύριος Φιλόθεος ανεκαίνισεν τον σεβάσμιον και θείον ναόν, τον εις όνομα τιμώμενον του αγίου αρχιδιακόνου Στεφάνου, τον κείμενον εν τη κορυφή, έχων συνεργόν και βοηθόν εις την έξοδον αυτήν και τον εν ιερομονάχοις Κύριον Γεράσιμον αγιοστεφανίτη…».
Το γεγονός ότι η ανακαίνησις των κελλιών και των λοιπών οικοδομών του προϋπάρχοντος μοναστηριού, έγινε με προσωπική δαπάνη του Φιλοθέου και του Γερασίμου, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο Όσιος προήρχετο από ευκατάστατην οικογένεια και από ένθεο ζήλο αφιέρωσε όλα τα υπάρχοντά του και την πατρική περιουσία του, προκειμένου να εξωραϊσθή η Μονή και να εμπλουτισθή με όλα τα απαραίτητα λειτουργικά εφόδια. Ο ναΐσκος του Αγίου Στεφάνου, που ανήγειρε ο Όσιος Φιλόθεος με συνεργό και πνευματικό αδελφό τον ιερομόναχο Γεράσιμον, είναι ξυλόστεγη μονόκλιτη βασιλική με εσωνάρθηκα.
Ο μακάριος Φιλόθεος διεκρίθη για την πραότητά και την προσκόλλησή του στην τήρηση των Ιερών Κανόνων. Ετίμησε το όνομά του και με τις αγαθές πράξεις καθώς επίσης και τις άοκνες προσπάθειές του για την αναστήλωση και διατήρηση του οίκου του Θεού, επέτυχε να μνημονεύεται ως άξιος και πραγματικός φίλος Του!
Ο Όσιος Φιλόθεος εικονίζεται σε τοιχογραφίαν -η οποία στολίζει το ναΐδριο του Αγίου Στεφάνου της ομωνύμου Μονής και χρονολογείται περί το 1545- ολόσωμος, ντυμένος με το μοναχικό τριβώνιον, με φωτοστέφανο στην κεφαλή και στο χέρι του κρατάει ειλητό, όπου αναγράφονται τα εξής: «Εν καρδίαις πραέων αναπαύεται ὁ Κύριος, ψυχή δε ταραχώδης διαβόλου καθέδρα».
Ο Σιμωνοπετρίτης Ιερομόναχος Αθανάσιος, υμνογράφος της Ἁγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, συνέθεσε το 1997, Παρακλητικόν Κανόνα προς τιμήν του οσίου Φιλοθέου, ενώ στην πατρίδα του Ρίζωμα (Σκλάταινα), ανεγέρθη προσφάτως ιερός ναός προς τιμή του, ο οποίος πανηγυρίζει λαμπρά την Κυριακή του Τυφλού.
 
Ἀπολυτίκιον
Ἦχος α΄. Τῆς ἐρήμου πολίτης…
Τῆς Σκλαταίνης τόν γόνον, Μετεώρων τό καύχημα καί Μονῆς Ἁγίου Στεφάνου, πολιστήν καί δομήτορα, τιμήσωμεν Φιλόθεον πιστοί, ὡς λύχνον τοῦ Χριστοῦ ἀειλαμπῆ, καταυγάζει γάρ Σεμνείῳ τῷ Ἱερῷ, τῆς Οἰκουμένης πέρατα. Δόξα τῷ ἁγιάσαντι Θεῷ, δόξα τοῖς ἑπομένοις σοῖς σεπτοῖς, ἐντάλμασιν Πανίερε.
 
Τροπάριον
«Δέχου ω Φιλόθεε σεπτέ, των συμπολιτών τας δεήσεις και τα αιτήματα και Χριστόν ικέτευε, πάτερ φιλόπατρι, όπως νόσων και θλίψεων, σην κώμην φυλάττη και γλυκόν παράδεισον, ημίν χαρίσηται, ένθα, μετά πάντων αγίων, δόξαν αναπέμπομεν τούτω, ω μετανοούμεν αμαρτάνοντες».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: