Τρίτη 20 Απριλίου 2021

Δείτε πως μπορείτε να πάρετε αρκετή πρωτεΐνη εάν δεν τρώτε κρέας - Οι καλύτερες πηγές

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να δυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα, να μειώσει τις καρδιαγγειακές παθήσεις και να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο, σύμφωνα με έρευνες. Και μπορεί επίσης να σας παρέχει όλη την πρωτεΐνη που χρειάζεστε.

Δείτε πως μπορείτε να πάρετε αρκετή πρωτεΐνη εάν δεν τρώτε κρέας - Οι καλύτερες πηγέςΑπλά πρέπει να είστε λίγο πιο προσεκτικοί στον προγραμματισμό σας. Το κλειδί είναι να τρώτε μια ποικιλία τροφών για να έχετε τη βέλτιστη ποσότητα πρωτεΐνης , καθώς και τις βιταμίνες, τα μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας.

Ακολουθήστε αυτά τα απλά βήματα για να επιτύχετε τους στόχους σας με βάση τις φυτικές πρωτεΐνες

Πόση πρωτεΐνη χρειάζεστε;

Οι υγιείς και ενεργοί άνθρωποι χρειάζονται 0,8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά σωματικό βάρος την ημέρα. Εάν όμως είστε χορτοφάγοι και νιώθετε ότι πεινάτε μεταξύ των γευμάτων ή έχετε συχνά νεύρα και πονοκεφάλους ίσως χρειαστεί να προσθέσετε περισσότερη φυτική πρωτεΐνη.

Πηγές φυτικής πρωτεΐνης

Οι πρωτεΐνες προσφέρουν ενέργεια και κορεσμό και είναι απαραίτητες για το ανοσοποιητικό. Ωστόσο το βασικό είναι να παίρνετε όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, τα οποία δεν υπάρχει στην ίδια ποσότητα σε όλα τα τρόφιμα. Το μειονέκτημα των φυτικών τροφών είναι η σχετικά χαμηλή βιολογική αξία της πρωτεΐνης σε σύγκριση με εκείνη του κρέατος.

Όμως με τους κατάλληλους συνδυασμούς θα μπορέσετε να πάρετε όλα τα αμινοξέα από τις φυτικές τροφές. Ο συνδυασμός λοιπόν των οσπρίων με τα δημητριακά (πχ φακές με ρύζι, ρεβίθια με πατάτα, φασόλια με σιτάρι) φαίνεται να αποτελούν μια καλή εναλλακτική λύση του κρέατος.

Καλές πηγές: Όσπρια, Θαλασσινά, ξηροί καρποί, σόγια

Συνδυάστε:

Όσπρια + δημητριακά (πχ ρεβίθια + πιλάφι, φακές + πλιγούρι)

Όσπρια + ταχίνι (χαλβά μετά τα φασόλια, χούμους)

 Η χορτοφαγία θα μπορούσε να αποτελέσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής χωρίς διατροφικές ελλείψεις, εφόσον μάθει κάποιος να διαχειρίζεται και να συνδυάζει σωστά τα τρόφιμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: