Η ταινία επιχειρεί στο μέτρο του δυνατού μια καταγραφή της ιστορίας της Αθηενίτικης Δαντέλας, αξιοποιώντας οπτικοακουστικά τις μαρτυρίες των σημαντικότερων κεντητριών και των απογόνων τους.
Την κεντητική τέχνη, την παραγωγή των πρώτων υλών και την εμπορία της δαντέλας και άλλων κεντημάτων, παρουσιάζει η ταινία «Αθηενίτικη δαντέλα. Χθες – Σήμερα».
Σε γραπτή ανακοίνωση ο Δήμος εκφράζει ικανοποίηση για την παραγωγή της ταινίας «Αθηενίτικη δαντέλα. Χθες – Σήμερα». Η ταινία παρουσιάζει ιστορικά την ενασχόληση των ανθρώπων με την κεντητική τέχνη, την παραγωγή των πρώτων υλών και την εμπορία των δαντελών και των κεντημάτων με άλλους λαούς κατά την Ενετοκρατία, την άνθηση της τέχνης και της εμπορίας των δαντελών και των κεντημάτων κατά τον 20ό αιώνα και την αναβίωση της κατασκευής της αθηενίτικης δαντέλας το 2002.
Προστίθεται ότι «οι γυναίκες κεντήτριες της Αθηένου συνεχίζουν σήμερα να συναντώνται, να κεντούν και να πειραματίζονται με νέα σχέδια και τεχνικές, λόγω της αγάπης που τρέφουν για την τέχνη τους. Παράλληλα, νέες εφαρμογές στη σύγχρονη τέχνη επιχειρούνται με ποικίλες δράσεις από το 2015, όπου οι δαντέλες «βενίς» ή «πιττωτές» και η αθηενίτικη ολόπλουμη δαντέλα έχουν εγγραφεί στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου».
Ο Δήμος Αθηένου εκφράζει «θερμές ευχαριστίες για την παραγωγή της ταινίας στις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, την Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO για τη συνεχή στήριξη των δράσεων της Αθηένου, τον σκηνοθέτη Πασχάλη Παπαπέτρου και τους συνεργάτες του για την ολοκλήρωση μιας άρτιας παραγωγής, το Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο Αθηένου για τον συντονισμό και όλους όσοι πρόθυμα έλαβαν μέρος στην ταινία, ρίχνοντας φως με τις μαρτυρίες τους σε αυτό το κομμάτι της τοπικής ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση «η ταινία
«Αθηενίτικη δαντέλα. Χθες – Σήμερα» αφιερώνεται στις Αθηενίτισσες
κεντήτριες, που κράτησαν σε δύσκολους καιρούς ζωντανή την τέχνη των
πλουμιών τους και την παρέδωσαν ως μια ανεκτίμητη κληρονομιά και ως μια
συνέχεια για τις σημερινές γυναίκες κεντήτριες». Παράλληλα, αποτελεί μια
προσφορά του Δήμου Αθηένου προς όλους, αφου η ταινία διατίθεται στη
συμβολική τιμή των πέντε ευρώ από το πωλητήριο του Καλλινίκειου
Δημοτικού Μουσείου Αθηένου».
Η τέχνη και η παράδοση» καταλήγει η
ανακοίνωση «παραμένουν πάντα επίκαιρες και πάντα ζωντανές με τον Δήμο
Αθηένου να προωθεί ενέργειες για διατήρησή τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου