Παρασκευή 23 Απριλίου 2021

ΣΥΝΕΔΡΙΟ: ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ Ο ΘΕΜΕΛΙΩΤΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

(ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ)

(ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ)

 

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΕΠΕΤΕΙΑΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑΤΙΚΗ «ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΚΑΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ – ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ»

 

Από

Τον Κυριάκο Κυριαζόπουλο

Επ. Καθηγητή του Εκκλησιαστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ.

Διευθυντή του Τομέα Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Κοινωνιολογίας του Δικαίου της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω

 

Το Διεπιστημονικό Επετειακό Συνέδριο με θεματική «ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΚΑΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ – ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ» διεξήχθη στο επίκεντρο (δηλ. τις παραμονές) της Επετείου των 200 χρόνων από τον Αγώνα της Παλιγγενεσίας (1821-2021), ήτοι στις 22 και 23 Μαρτίου 2021.

Λόγω covid-19, αυτό το Συνέδριο έλαβε χώρα μέσω zoom webinar και  live streaming.

Κατά γενική ομολογία, το ίδιο Συνέδριο σημείωσε πλήρη επιτυχία και σε τούτο συμμετείχε μεγάλος αριθμός συνέδρων.

Τα εξής τρία (3) συμπεράσματα θα μπορούσαν να εξαχθούν από τους χαιρετισμούς, τις εισηγήσεις και τις συζητήσεις στο πλαίσιο του εν λόγω Συνεδρίου.

Ένα πρώτο συμπέρασμα είναι ότι ο Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας είναι ο θεμελιωτής της ανεξαρτησίας της Ελλάδος. Αλλά η εγχώρια ολιγαρχία (μεγαλοκτηματίες και εφοπλιστές) και οι δυτικές δυνάμεις (Βρετανία, Γαλλία) δεν επιδοκίμαζαν την εσωτερική και την εξωτερική του πολιτική, όπως αποδεικνύεται από την κορύφωση της αποδοκιμασίας που έφθασε στη φυσική του εξόντωση. Αλλά επιδοκίμαζε εκείνες του Κοραή, ο οποίος πρότεινε την εξάρτηση της Χώρας μας από τις Χώρες του δυτικο-ευρωπαϊκού πολιτιστικού χώρου. Από τη Βαυαροκρατία και έκτοτε το επίσημο Ελληνικό Κράτος ακολουθεί τις σχετικές αντιλήψεις του Κοραή. Ως προς την πολιτική του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια άλλοι μπορούν να συμφωνούν και άλλοι να διαφωνούν.

Ένα δεύτερο συμπέρασμα θα μπορούσε να είναι η επιδίωξη εκ μέρους του Κυβερνήτη πολιτικής σύμφωνης με την παράδοση της Οικουμενικότητας του Γένους των Ρωμαίων (των Ρωμιών). Ως προς την ωφελιμότητα της πολιτικής του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια για τη Χώρα άλλοι μπορούν να συμφωνούν και άλλοι να διαφωνούν.

Ένα τρίτο συμπέρασμα θα μπορούσε να είναι η ανιδιοτέλεια της πολιτικής προσφοράς του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια στο Ελληνικό Κράτος και Έθνος. Ως προς το ζήτημα αν η ανιδιοτέλεια της πολιτικής προσφοράς του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια στο Ελληνικό Κράτος και Έθνος συνιστά πολιτική αρετή, άλλοι μπορούν να συμφωνούν και άλλοι να διαφωνούν.


1 σχόλιο:

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

Έκφραση σκέψεων...
Ανταλλαγή απόψεων...
Αντικειμενικότητα...
επιστημοσύνη...

κι όλ' αυτά...ανεξάρτητα(;) από
πολιτικές παραμέτρους...
και δεσμεύσεις σε σκοπιμότητες(;)

και λοιπές...

...Μ@£@&€|€6...

αν και σ'αυτό το τελευταίο...
-το γριφώδες και δυσανάγνωστο-

άλλοι θα μπορούσαν να συμφωνούν...
και άλλοι να διαφωνούν...

...

...όλοι πάντως νομίζω πώς...
θα συμφωνούσαν στήν ανάγκη ενός
υπερκομπιούτερ...
σωτήρα τής ανθρωπότητας...

πού φορτώνοντας τής μνήμες του
με όλες τίς συγκεντρωμενες πληροφορίες...

θα αποφάσιζε...ψυχρά...
..."αντικειμενικά"...

γιά την ... "αλήθεια"...!

που θα μπορούσε, ωραιότατα πλέον
να μετονομαστεί...σε...

...e-λίθια...!!!