Κυριακή 28 Μαρτίου 2021

Ο Βαρλααμισμός ήταν η αίρεση που πολέμησε με πολύ προσωπικό κόστος ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς αφού καθαιρέθηκε, κυνηγήθηκε και εξορίστηκε .

 
Η αίρεση αυτή είχε σαν κεντρική ιδέα την άρνηση της παρουσίας και της δράσης της Ακτίστου Χάριτος του Τριαδικού Θεού και την θεοποίηση της λογικής και της επιστήμης. 
Αυτή η αίρεση εμφανίζεται σήμερα με την καθιέρωση της λεγόμενης θεολογίας της απολύμανσης, της απολύμανσης δηλ και την μασκοφορία εντός των ιερών ναών.
 
Έτσι λοιπόν ο νέο-βαρλααμισμός παίρνει την μορφή της νέο-εικονομαχίας, της ναομαχίας αφού ο ναός θεωρείται χώρος μόλυνσης, της άρνησης της προσκύνησης των ιερών λειψάνων, την άρνηση της χάριτος της ιερωσύνης.
 
Σήμερα Β Κυριακή των Νηστειών η Αγία Εκκλησία μας υπενθυμίζει τους αγώνες του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά για την παραπάνω αίρεση. Όμως εμείς μασκοφορούντες και μνημονεύοντες νέο-βαρλααμιστές επισκόπους τιμήσαμε( υποτίθεται )τον Άγιο. Ο επαναλαμβανόμενος από τους ιεροκήρυκες Χρυσοστομικός λόγος «ΤΙΜΗ ΑΓΙΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΜΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ» αλήθεια πως εφαρμόστηκε;

 

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης
Όσοι κατηγορούν την Εκκλησία για τα λάθη των εκπροσώπων της, με σκοπό δήθεν να βοηθήσουν για την διόρθωση, κάνουν μεγάλο λάθος. Αυτοί δεν αγαπούν την Εκκλησία. Ούτε, βέβαια τον Χριστό. Τότε αγαπάμε την Εκκλησία, όταν με την προσευχή μας αγκαλιάζουμε κάθε μέλος της και κάνουμε, ό,τι κάνει ο Χριστός. Θυσιαζόμαστε, αγρυπνούμε, κάνομε το παν, όπως Εκείνος, ο οποίος «τις λοιδορίες δεν τις ανταπέδιδε, και όταν έπασχε δεν απειλούσε» (Α' Πετρ. 2,23).

Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης
Το να εμπιστεύεται ένας πνευματικός άνθρωπος στον λογισμό του, είναι αρχή πλάνης. Σκοτίζεται το μυαλό του από την υπερηφάνεια και μπορεί να πλανηθεί. Καλύτερα να τρελλαθεί, γιατί τότε θα έχει ελαφρυντικά. Ο πλανεμένος, μπορεί να έχει περισσότερα δαιμόνια από έναν δαιμονισμένο. Άλλο όμως πλανεμένος και άλλο δαιμονισμένος.

Άγιος Νείλος ο Ασκητής
Αρχή της πλάνης του νου είναι η κενοδοξία.

Γέροντας Εφραίμ της Αριζόνας
Δεν υπάρχει πλάνη χωρίς οίηση και υπερηφάνεια. Μέσα στην πλάνη, δεν υφίσταται ούτε ίχνος ταπεινώσεως, γι' αυτό και δεν παραδέχεται τίποτα ο πλανεμένος! Καθώς στον πεπατημένο δρόμο δεν φυτρώνει τίποτε, έτσι και στο πεπατημένο ταπεινό φρόνημα, δεν φυτρώνει καμμία πλάνη.

Δημήτριος Παναγόπουλος
Ο καλός κληρικός είναι σαν το αναμμένο κάρβουνο. Άμα το πιάσεις θα καείς. Ο κακός κληρικός είναι σαν το σβησμένο κάρβουνο. Άμα το πιάσεις θα μουντζουρωθείς. Αυτά παθαίνουν όσοι καταπιάνονται με τον κλήρο και τον κατηγορούν. Ποτέ μην κοροϊδέψετε-κατακρίνετε ή φιλονικήσετε με παπά! Ξέρω αξιόλογους ανθρώπους και Χριστιανούς, που δεν πρόσεξαν και κατηγόρησαν τον κλήρο και δαιμονίστηκαν.

Άγιοι πατέρες μας είπαν ότι βρίσκονται σε πλάνη όσοι νομίζουν ότι είναι αίρεση.

GeorGRE είπε...

Αυτή την εποχή κάτι απλοί
παπάδες κρατάνε την πίστη μας
ανόθευτη και μακρυά από...
ιατροβαρλααμισμούς!

Ευαρεστούν το Θεό με τη
στάση τους αλλά και εμάς
που εκκλησιαζόμαστε
όπως πρέπει.

Δόξα τω Θεώ.

Να φωτίσει το σκότος μας...
να καταλάβουμε ότι ο ναός
δεν θα μας βλάψει, ούτε
ο πλησίον μας.

Ιωάννης Τσιλιμιγκάκης είπε...

Τῆς ναομαχίας τὸν πειρασμόν, ἄρτι Παντοκράτορ, τὸν ἐνσκήψαντα ἐκποδών, ποίησαι δυνάμει, τῇ σῇ καὶ ναομάχους, ἐν ῥάβδῳ σιδηρᾷ σου, θᾶττον ἐπίσκεψαι.

Πλάνην καθελόντα τοῦ Βαρλαάμ, ἀνυμνολογοῦμεν, τὸν Γρηγόριον Παλαμᾶν, χάριτος ἀκτίστου, ἐκφάντορα καὶ μύστην, Χριστοῦ δὲ Ἐκκλησίας, στῦλον ἀκλόνητον.

Ἦχος δ´. Ἐπεφάνης σήμερον.
Ἐκ δεινῆς αἱρέσεως, ναομαχίας, μὴ ἐλλίπῃς Κύριε, διαφυλάττων Ἰησοῦ, τῆς Ἐκκλησίας τὸ ποίμνιον· σὺ γὰρ ὑπάρχεις, πιστῶν τὸ κραταίωμα.

Παλαμᾶν Γρηγόριον, ὑμνολογοῦμεν, Ἐκκλησίας καύχημα, καὶ ἐγκαλλώπισμα πιστῶν, ἀκτίστου χάριτος ἔμπλεων, ἧς ἀνεφάνη, θεόπνους διδάσκαλος.

Ανώνυμος είπε...

Ο φανατισμός εξύψωσε ένα πανί σε δόγμα που γι᾿ αυτούς «αφανίζει την Ορθοδοξία».
Κλαίμε θύματα απροσεξίας και το «ου φονεύσεις» δεν έχει αξία για τους φανατικούς.

Πόσοι φανατικοί δεν συνόδευσαν γυμνές νύφες σε γάμους = προσβολή, βλασφημία, ασέβεια κατά του Θεού, της Παναγίας, των Αγίων και των Αγγέλων;
Πόσοι φανατικοί δεν λένε τίποτα για τα παντελόνια που διαγράφουν τα οπίσθια των γυναικών όταν προσκυνούν τις εικόνες και σκανδαλίζουν όσους προσεύχονται.
Πόσοι φανατικοί αντί να προσεύχονται φτυαρίζουν;

Με την ασέβεια όλων έκλεισε η πόρτα.
ΜΕΤΑΝΟΙΑ.


Ανώνυμος είπε...

Ο Ηλείας είναι ευλογημένε ανήμερα του Ευαγγελισμού.
Η φωτογραφία είναι από τον Άγιο Νικόλαο Πύργου.

GeorGRE είπε...

Αγαπητέ αδερφέ δεν
αναφέρεται σε κάποιον
ιερέα συγκεκριμένα το
κείμενο. Όυτε κρίνουμε
κάποιον ιερέα.

Όμως

Ούτε ο ιερέας δεν πρέπει
να καταδικάζει τον πιστό
να μην εκκλησιαστεί. Να
μείνει κλειδωμένη η εκκλησία
πόσο μάλλον να μη λάβει το
Σώμα κ το Αίμα του Κυρίου μας.

Εντέχνως τοποθετείς τα λόγια
των αγίων κατα το δοκούν.
Στο νοσοκομείο όμως ο
Άγιος Πορφύριος δεν πέταξε
κανέναν έξω από τον ναό
έτσι δεν είναι;
Το δε παράδειγμα του
Δημητρίου Παναγόπουλου
αναφέρεται σε κους κους
κι παρόμοια κάποιον
εναντίον των ιερέων όχι
σε περιστατικά σαν κι αυτά.

GeorGRE είπε...

Ναι αγαπητέ αδερφέ αλλά
ποιος ιερέας ζήτησε από
μία γυναίκα να βγει έξω
από τον ναό λόγω
παντελονιού; Κανείς και
καλώς έπραξε. Γιατί θα
ήταν σαν να την έσπρωχνε
στο κενό.

Εδώ όμως έχουμε ιερείς
που πετάνε έξω τον πιστό
εαν...δεν φορέσει μάσκα.
Μάλιστα απειλούν με
διακοπή του Μυστηρίου!!!!!!

Εσύ τώρα τι φαντάζεσαι.
Αν έμπαιναν κάποιοι
αιρετικοί στο ναό
θα τους έδιωχνε έξω;;;

Τι προβλέπεται από τους
Κανόνες της Εκκλησίας μας;

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω αν είμαι φανατικός, αλλά θα απαντήσω σε κάτι απ' αυτά. Δεν λέω τίποτα για τα παντελόνια των γυναικών, διότι καλώς ή κακώς πλέον το θέαμα δε με σκανδαλίζει. Τα μάτια μου (μας) το συνήθισαν, δεν κάνει εντύπωση, ούτε καλή ούτε κακή. Πολλές φορές έχω κοινωνήσει ακριβώς μετά από ευσεβέστατες (κατά την εκτίμησή μου) κοπέλες με παντελόνια, χωρίς κανένα λογισμό. Για να μην πω ότι την σήμερον ημέρα που γενικώς ο μέσος όρος έχει παχύνει, πιο πιθανό είναι κάτι θείτσες με παντελόνια, στην εκκλησία ή μη, πιο πιθανό είναι να προκαλέσει... αηδία το θέαμα παρά σκανδαλισμό.

Ούτε για τις μάσκες λέω τίποτα, εγώ προσωπικά, απλά χαίρομαι που εδώ που είμαι δε με κυνηγάνε να βάλω εγώ. Οι περισσότεροι φοράνε, και το βλέπεις ότι φοράνε για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο παρά γιατί φοβούνται, γι' αυτό και καρφάκι δεν τους καίγεται που εμείς οι λίγοι δε φοράμε. Ποιο ου φονεύσεις βρε παιδιά, σοβαρευτείτε λιγάκι κι εσείς οι μασκολάτρες πια. Φόνος είναι να κυκλοφορείς σαν άνθρωπος και όχι σα φασκιωμένο αγγούρι; Εμένα δε μασκοφορεί ούτε ο γιατρός μου λέμε! Κυκλοφορείς στο δρόμο και τους βλέπεις όλους κατεβασμένες στα πιγούνια κι εμείς καθόμαστε ακόμα και λέμε ότι θα κολλήσουμε εκεί όπου "εισίν δύο ή τρεις συνηγμένοι εις το Αυτού Όνομα". Όπου συνάσσονται ακόμα βέβαια, παρανόμως βέβαια, καθότι επί του παρόντος απαγορεύεται και όπου πάμε, όπως πάμε, πάμε μόνο εμείς οι "φανατικοί".

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

Σωστά,

άλλο να κατακρίνεις ένα συγκεκριμένο πρόσωπο...

που θα κριθεί
έτσι κι αλλιώς όπως όλοι μας, από τον Χριστό και μόνο...

και άλλο να έχουμε σωστά κριτήρια και διάκριση, ωστε να μην ακολουθούμε

τίς κάθε είδους
εκκοσμικευμένες
παρεκκλήσεις

από τίς οποίες γέμισε ο κόσμος
πιά...
και οι σύγχρονοί μας Άγιοι Γέροντες,

καθώς και οι...
επόμενοί τους...

μάς έχουν μιλήσει με τρόπο τόσο ξεκάθαρο...

που...
θα βρεθούμε νομίζω αναπολόγητοι

όσοι έχουμε ...κάπως
περήφανα αυτιά
κι ενίοτε...
βαριακούμε...!







Ανώνυμος είπε...


ΟΥΚ ΕΣΤΑΙ ΣΚΕΥΗ ΑΝΔΡΟΣ ΕΠΙ ΓΥΝΑΙΚΙ
Το είπε ο Θεός, 6:49, αλλά δεν δίνετε σημασία στα λόγια Του, γιατί πιστεύετε στις φιλοσοφίες σας. Και ρίχνεις τη συκοφαντία μασκολάτρες που δεν είμαστε, ούτε τυπολάτρες φαρισαίοι εναντίον των παππούδων και γιαγιάδων που φοβούνται. Καλό υπόλοιπο σαρακοστής.

π. Σάββας Αχιλλέως:
https://www.youtube.com/watch?v=gxKcPmIVNMQ

Ανώνυμος είπε...

Όποιος έχει θέμα με τα παντελόνια των γυναικών, αν έχει τα κάκαλα ας τα βάλει με την προεδρίνα της δημοκρατίας και ας αφήσει ήσυχη την κοπελίτσα της γειτονιάς που προσπαθεί να πλησιάσει το Χριστό. Και που στις μέρες μας γονατίζει απ' έξω και ασπάζεται κλειδωμένες πόρτες, ελλείψει εικονισμάτων.

Κι όποιος θέλει να μας κάνει μάθημα επί των λόγων του Αγίου Πορφυρίου, ας άνοιγε 2 Δεκεμβρίου στη γιορτή του αγίου το ναό να λειτουργήσει τον κόσμο. Ο παπάς μου εδώ το έκανε και τον ακούω, όποιος δεν το έκανε λίγη τσίπα δε βλάπτει.

Ανώνυμος είπε...

Ναι, μόνο που εδώ και καμιά 70ριά χρόνια φοράνε παντελόνια και οι γυναίκες. Επομένως δεν είναι κατ' ανάγκην ακριβές ότι πρόκειται πλέον περί "σκεύος ανδρός".

Εν πάση περιπτώσει, εδώ γράφει εργένης που έχει χάσει τη μάνα του, χωρίς κόρες, με την αδερφή του μακριά. Δηλαδή στην καθημερινή μου ζωή ελάχιστη επαφή με ο,τιδήποτε θηλυκό, που το μόνο που είπα είναι ότι δε με σκανδαλίζουν κοπέλες που έρχονται στην εκκλησία με παντελόνια. Ε και συ τώρα τι θέλεις, να μετανοήσω και να σου ζητήσω και συγγνώμη που δε σκανδαλίζομαι; Ή να πάρω μαγκούρα και ν' αρχίσω να τις κυνηγάω;

Για να μαζευόμαστε λιγάκι μερικοί μερικοί. Που μας τη λέτε και για φανατικούς από πάνω.

Ανώνυμος είπε...

Ἔχω τήν ἐντύπωση ὅτι λίγο μπερδευόμαστε...
Ὅταν μιλάμε γιά πράξεις κάποιου προσώπου (στήν προκειμένη ἱερέων) δέν πρόκειται γιά κατάκριση άλλά γιά κρίση καί διάκριση τῆς καλῆς πράξης ἀπό τήν κακή. Ἡ κατάκριση ἀφορᾶ στήν προσωπική τους ζωή καί ὄχι στήν ἐκκλησιαστική-ὀρθόδοξη. Αὐτή εἶναι ἡ ἴδια ἄποψη ὅλων τῶν Πατέρων. Ἄν ἀπομονώνουμε ὅμως κάποιες προτάσεις τους, τότε θά βγάλουμε λάθος συμπεράσματα καί θά μπερδευτοῦμε.
Ἐπίσης τό νά ποῦμε σέ κάποια γυναίκα πού φοράει παντελόνι στήν ἐκκλησία ἤ ἔρχεται σχεδόν γυμνή ὅτι αὐτό δέν ἐπιτρέπεται, γιατί αὐτή εἶναι ἡ ἀλήθεια καί αὐτό λέει ὁ Θεός, οὔτε τήν διώχνουμε οὔτε τήν κατακρίνουμε. Εἶναι ἀπό ἀγάπη καί εἶναι γιά νά σωθεῖ, γιατί καί μία ἐντολή ἄν δέν τηρήσουμε, εἶναι σάν νά εἴμαστε ἔνοχοι γιά ὅλες. Ἡ ἀλήθεια σώζει. Καί τότε ὑπάρχει μετάνοια καί συνεπῶς σωτηρία, ὅταν ἀλλάζουμε ἐσωτερικά καί ἐξωτερικά.

Ανώνυμος είπε...

Με αυτά πού βλέπω εδώ, έχω πειστεί, πώς ότι αιρετικό καί νά προβάλλουν οι κληρικοί, ο λαός θά λέει...δεν με αφορά, είναι ιεροκατηγορια!!!!
Εννοειται πώς άλλη ήταν η αντιμετώπιση τών αιρετικών...

Unknown είπε...

Καν άγγελος εξ ουρανού ητω ανάθεμα... Ακουτεεεεεεεεεεε ;;;;;;;συνίετε ;;;;;;;;αντεεεεεε επιτέλους!!!!

ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ είπε...

Καλό...