Γράφει ο Γεώργιος Νεκτάριος Λόης
Πρόεδρος «Ι.Ε.Θ.Π. Πάτρας»
Καθηγητής Πανεπιστημίου
Ο Μητροπολίτης Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνας Πορφύριος (Perić) είναι ο Ιεράρχης εκείνος, ο οποίος εκλέκτηκε 46ος Πατριάρχης Σερβίας (18/02/21). Ο νέος Πατριάρχης είναι ένας εκ των νεοτέρων ηλικιακά Μητροπολιτών τής Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. Γεννήθηκε στις 22 Ιουλίου του έτους1961.
Έπειτα, από την ολοκλήρωση των εγκυκλίων σπουδών του, εισήχθη στην Θεολογική Σχολή Βελιγραδίου, από την οποία και απεφοίτησε το 1986. Κατόπιν, θα συνεχίσει τις ακαδημαϊκές-μεταπτυχιακές σπουδές του στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1986-1990), στην οποία και το έτος 2004 θα αναγορευθεί Διδάκτορας, έπειτα και από την δημόσια παρουσίαση της Διατριβής του με θέμα: «Η περί γνώσεως του Θεού διδασκαλία του Αποστόλου Παύλου κατά τον Ιερόν Χρυσόστομον».
Ο εκκλησιαστικός-ασκητικός βίος του νέου Πατριάρχη εκκινεί ήδη από το έτος 1985, όταν ο ίδιος εκάρη μοναχός από τον πνευματικό του πατέρα, Επίσκοπο Μπάτσκας Ειρηναίο Μπούλοβιτς, στην Ι. Μονή VisokiDecani. Εν συνεχεία, ο Μακαριότατος θα χειροτονηθεί Ιεροδιάκονος από τον τότε Επίσκοπο Ράσκας και Πρίζρενης, και μετέπειτα Πατριάρχη Σερβίας,Παύλο. Στις 6 Οκτωβρίου 1990, θα τοποθετηθεί στην Μονή των Αρχαγγέλων στο Κόβιλκαθ’ υπόδειξη του πνευματικού του πατέρα Επισκόπου Μπάτσκας Ειρηναίου, όπου και στις 21 Νοεμβρίου του αυτού έτους θα χειροτονηθεί Πρεσβύτεροςκαι θα ορισθεί Ηγούμενος της Μονής. Στις 14 Μαΐου 1999, η Ιερά Σύνοδος της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας θα εκλέξει τον Πορφύριο ως Βικάριο (βοηθό) Επίσκοπο Εγαρίου στην Επισκοπή Μπάτσκας (Επίσκοπος Ειρηναίος Μπούλοβιτς). Μία πενταετία, περίπου, μετέπειτα, στις 24 Μαΐου 2014, η Ιερά Σύνοδος της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας θα εκλέξει τον Πορφύριο Μητροπολίτη Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνας.
Σχόλιο:”Η εκλογή του Πορφυρίου φωτιά στα μπατζάκια” του Φαναρίου
Πέρα από την "κεραμίδα που φάγαμε στην κεφαλή" βλέποντας στο βίντεο να ασπάζεται ο ταλαίπωρος ,Ορθόδοξος Επίσκοπος τον αιρεσιάρχη πάπα (εδώ) με την εκλογή του, βάζουμε καλό λογισμό και θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν γνωρίζουμε ολόκληρη την προσωπικότητα του . Μακάρι να αποδειχθεί ένα ατυχές γεγονός "φιλοφροσύνης" (!)
Στο Φανάρι δεν φαίνεται να χάρηκαν καθόλου με την εκλογή Πορφύριου. Αν και η θέση της Σερβικής Εκκλησίας επί μακαριστού Ειρηναίου ήταν υπερ της κανονικής ουκρανικής Εκκλησίας, με Σέρβους Ιεράρχες να δηλώνουν πως φοβούνται “ουκρανικό σενάριο” σε Μαυροβούνιο ή/και Σκόπια, το Οικουμενικό Πατριαρχείο ευελπιστούσε σε έναν πιο φιλικό Πατριάρχη.
Ο Πορφύριος σε πρόσφατη συνέντευξη του στη Σερβική εφημερίδα «Vechernie novosti» σχολίασε το πρόβλημα των σχέσεων της Εκκλησίας της Σερβίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο μετά τις αποφάσεις για την Ουκρανία. Είχε τονίσει ότι η στάση έναντι του προβλήματος διατυπώθηκε συνοδικά από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας. Η σαφής θέση της Εκκλησίας συνίσταται στο ότι «οι αμετανόητοι Ουκρανοί σχισματικοί δεν αναγνωρίζονται ακόμη ως μέλη της Εκκλησίας, χωρίς να μιλήσουμε για την αναγνώρισή τους ως κανονική αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία».
«Πράγματι λυπούμαστε και θλιβόμαστε για τη διάλυση της ενότητα της Αγίας Καθολικής Εκκλησίας. Θα πρέπει να επαναφέρουμε την παλαιά ευλογημένη αγάπη και την ενότητα των αγίων κατά τόπους Εκκλησιών του Θεού. Δεν υπάρχει τίποτε αναγκαιότερο και πολυτιμότερο από την αγάπη, την ειρήνη και την ομοφροσύνη μεταξύ μας, των ἐν Χριστῳ αδελφών. Είμαι πεπεισμένος ότι θα βρεθεί τρόπος θεραπείας αυτού του επώδυνου ζητήματος μέσα στο πνεύμα των κανόνων της Εκκλησίας μας», υπογράμμισε .
Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πως το Πατριαρχείο Σερβίας πάρα πολύ δύσκολα θα ανέβει στο τρένο του Φαναρίου σχετικά με την ουκρανική κρίση πυο μετατράπηκε σε κρίση για την Παγκόσμια Ορθοδοξία.
3 σχόλια:
Το θέμα... είναι πάντα
η α ν τ ο χ ή στίς πιέσεις
που ασκούνται
ένθεν και ένθεν...
αφού, αυτές είναι που τσακίζουν
ανθρώπινες ψυχές...
αλλ'αυτές οι ί δ ι ε ς
-όταν τίς αντέξουμε
με την Θεία Ευλογία-
αυτές είναι...που...
παράγουν τα δ ι α μ ά ν τ ι α
και θα μπορούσαμε όλοι μας,
αν σταθούμε σ τ α θ ε ρ ο ί
στήν πορεία μας στην Ο δ ό ,
να λάβουμε τέτοια ευλογία
ως δ ώ ρ ο Θ ε ο ύ ... !
"Μακάρι να αποδειχθεί ένα ατυχές γεγονός "φιλοφροσύνης" (!)"
Μη μας κοροϊδεύετε κι εσείς βρε παιδιά, τι θα πει "τακτική" και "ατυχές γεγονός", πολιτική κάνουν όλοι, και τα δύο ισχυρά Πατριαρχεία και οι παρακείμενοι. Απλά τυχαίνει να έχουν οι μεν καλό άλλοθι σ'αυτήν την υπόθεση (το ότι οι σχισματικοί δεν είναι καν χειροτονημένοι) και οι δε όχι. Και το αντίστροφο με το θέμα της Θείας Κοινωνίας.
Και αυτός φίλησε το χέρι του πάπα.
Δημοσίευση σχολίου