Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021

π. Σάββας Αγιορείτης: όλοι οι αγιασμένοι άνθρωποι που ζούνε σήμερα είναι κατά της μάσκας.


Απάντηση στο ερώτημα: Κάνουμε υπακοή στον πνευματικό που μας ζητά να φορέσουμε την μάσκα;


π. Σάββας Αγιορείτης

Κάνω υπακοή στον Χριστό. Δεν κάνω υπακοή στο οποιοδήποτε πρόσωπο, ας είναι και ιερωμένος, ας είναι και πνευματικός και αρχιερέας. Όποιος κι αν είναι, και Σύνοδος ακόμα. Όταν αυτά που μας εντέλλονται δεν είναι σύμφωνα με το θέλημα του Θεού, το εκπεφρασμένο δια της Αγίας Γραφής, της Ιεράς Παραδόσεως, των Ιερών Κανόνων και των συγχρόνων Αγίων Γερόντων. Γιατί και σήμερα έχουμε Αγίους ανθρώπους, οι οποίοι όλοι ω του παραδόξου θαύματος είναι κατά της μάσκας. Οι πραγματικά αγιασμένοι άνθρωποι που γνωρίζουμε σήμερα και ζούνε, όλοι είναι κατά, και το λένε όλοι ότι είναι βλασφημία στο Άγιο Πνεύμα. Όλους τους Αγιορείτες, τους σοβαρούς και αγίους ανθρώπους που γνωρίζω και τους ρώτησα, αυτό μου είπανε. Δεν επιτρέπεται αυτό.

Λοιπόν. Τότε κάνουμε υπακοή. Όταν συμφωνεί αυτό που μας δίδεται ως εντολή με αυτό που εκφράζεται διαχρονικά 2 χιλιάδες χρόνια από την Εκκλησία, μέσα απ’ τις Άγιες Γραφές, μέσα από τους Αγίους Πατέρες, μέσα από τους Ιερούς Κανόνες, μέσα από την Ιερά Παράδοση και, ξαναλέω, και μέσα από τους σύγχρονους Αγίους. Γιατί πολλά πράγματα ενδεχομένως δεν υπήρχαν τότε. Τότε δεν είχανε ας πούμε αυτές τις γνώσεις που έχουνε σήμερα. Για αυτά τα δεδομένα τα ιατρικά. Δεν είχαμε τότε τέτοια θέματα αλλά έχουμε τους σύγχρονους Αγίους που μας δείχνουν τον δρόμο, τι να κάνουμε και σ’ αυτά τα θέματα, τα μοντέρνα ας πούμε, που προκύπτουν, τα ηθικά διλήμματα.

Η υπακοή λοιπόν γίνεται στον Χριστό και όχι σε ανθρώπους. Όταν ο άνθρωπος μας διδάσκει κάτι αντίθετο με τον Χριστό δεν κάνουμε υπακοή. Είναι πολύ απλά τα πράγματα. Ξεκάθαρα.

Θα μου πείτε, πως ξέρουμε τι λέει ο Χριστός, τί λένε οι Άγιοι, τί λέει η Παράδοση; Ε αυτό οφείλουμε να το ξέρουμε. Πρέπει να το ψάξουμε να το βρούμε. Να το μάθουμε και όχι να εμπιστευόμαστε έτσι αβασάνιστα και να λέμε ελαφρά τη συνειδήση, «εγώ κάνω υπακοή στον πνευματικό μου».

Ναι. Ο πνευματικός σου σε ποιόν κάνει υπακοή; Κάνει στον Χριστό; Μήπως δεν κάνει στον Χριστό; Εκεί είναι το πρόβλημα. Καταλάβατε;

πηγή

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Άρα Π.Σαββα να κάνω ανυπακοη στον πνευματικό μου για την μάσκα αλλα να κάνω υπακοή στα υπόλοιπα?ή μήπως πια να ψάξω για πνευματικό που να διαφωνεί με την μάσκα?...άρα η μάσκα είναι κριτήριο εύρεσης σωστού πνευματικού?......μήπως έχουμε αρχίσει να ξεφεύγουμε λίγο??

Ανώνυμος είπε...

Το όνομα του σεβαστού Ιερομονάχου είναι π.Σάββας Καραμπατέας.
Ο τίτλος Αγιορείτης φέρεται υπό ήδη αγίων ανδρών, π.χ. όπως
ο άγιος Παϊσιος.

Ιννοκέντιος

GeorGRE είπε...

Αυτό που αναφέρει ο πατήρ
Σάββας είναι πολύ σημαντικό.
Θέλουμε την άποψη των
φωτισμένων σύγχρονων προσώπων.

Πρέπει όμως να λαμβάνουμε
υπόψιν το κίνητρο της πράξεως.

Εκτός ναού η μάσκα με αγαθούς
ταπεινούς λογισμούς ΝΑΙ.
Εντός ναού η μάσκα ΟΧΙ αλλά
δεν κατακρίνω αυτόν που τη φαράει.
Όπου φτάνει ο καθένας.

Έχουμε ιερείς στην πόλη μας που
δεν φοράνε μάσκα ΠΟΥΘΕΝΑ.

Εγώ δεν θέλω να δίνω στόχο.
Λέω "άντε πάρε τη μάσκα σου
καημένε, οι αμαρτίες σου
βρώμισαν τον καθαρό αέρα,
για σενα και εξαιτίας σου
ταλαιπωρείται ο κόσμος.
Και πολύ χειρότερα σου αξίζουν.
Αυτό δεν είναι τίποτα."

Στο ναό όμως ΟΧΙ.

ΤΡΕΛΟ-ΓΙΑΝΝΗΣ είπε...

Προς ινοκεντιο : Ο ι αγαμοι πατερες απο την στιγμη που αλλάζουν όνομα δεν χρησιμοποιούν το κοσμικό επίθετο τους λχ.τον πατέρα σαββα τον ελεγαν Σωκρατη .Γενόμενος μονάχος έθαψε και το όνομα και το επώνυμο αγαπητέ ,αυτη ειναι η παραδοση της καθ ημάς ανατολης και κυρίως ων μοναστηριών του παλιου αγιου ορους .

Γιαυτο βλεπουμε λεμε π.Επιφανιος Μυλοποταμινος ,Γεροντας Παρθενιος Αγιοπαυλιτης ,π.Παναρετος Γρηροριατης ,π.Αιμιλιανος Σιμωνοπετριτης κτλ.

Τα τελευταία χρόνια με την επέλαση των οργανώσεων στο αγιον ορος άρχισαν να χρησιμοποιούνται τα επιθετα χωρις τον προσδιορισμό των Μοναστηριων οπου ανηκαν οι πατερες, βλέπε Βασιλειος Γοντικακης , Γεωργιος Καψανης ...

Ετσι λοιπόν πολυ σοφα πρατει ο ιδιος και χρησιμοποιήσει το αγιορειτης αφού απο εκεί προέρχεται ,το εχει ως προίκα .

Το ίδιο προβλημα εκοσμίκευσης υπάρχει με τους λεγομενοους Αρμιμανδριτες ,ενω ειναι ενας τιτλος που αναφέρεται στους ηγουμένους ,εχει γινει στις μέρες μας τίτλος προς δεσποτική καρέκλα ...

Βλέπεις φεριπειν Μαναστηρι με εκατο πατερες μεταξύ αυτών 30 ιερείς ,ένας ειναι ο αρχιμανδρίτης ο ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ οι υπόλοιποι υπογράφουν ως ιερομόναχοι ,ακόμη και ο φίλος της ποραγκα μας ιερομοναχος Πολυκαρπος το ξερει αυτο..

Γιάννης είπε...

Η μάσκα αγαπητέ είναι σοβαρότατο κριτήριο εύρεσης σωστού πνευματικού. Αν ο πνευματικός δεν μπορεί να διακρίνει τη προφανέστατη βλασφημία της χρήσης μάσκας στη μυστηριακή σύναξη, δεν είναι σε θέση να σε οδηγήσει σε θεραπεία. Οπότε "βλέπε μη τις σε πλανήσει"!

Ανώνυμος είπε...

Να υποβάλω7α ερώτηση; Ο πατήρ Σάββας αναφέρεται γενικά στη μάσκα ή στη μάσκα μέσα στο ναό; Όταν πάμε στο σούπερ, βγαίνουμε από το σπίτι και ο νόμος επιβάλλει τη μάσκα, να μην τη φοράμε; Είναι στο χέρι μας αυτό; Ευχαριστώ.

ΤΡΕΛΟ-ΓΙΑΝΝΗΣ είπε...

Για την Εκκλησια νομιζουμε ...

ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ είπε...

Για την εκκλησία επιβάλλεται.
Για εξωτερικούς χώρους συνίσταται.

Ανώνυμος είπε...

Να μας φυλάξει ο Θεός: «μη κρίνετε κατ᾿ όψιν», επειδή κάποιος φοράει μάσκα θα πάει στην κόλαση;
Τόσο εύκολα κατακρίνουν τον πλησίον, τις γιαγιούλες που φοβούνται;
Έγιναν οι Χριστιανοί δύο στρατόπεδα που αλληλοτρώγονται.
Αυτό δεν είναι παρανοϊκό;

ΤΡΕΛΟ-ΓΙΑΝΝΗΣ είπε...

Μην λέμε σοφιστείες :τα πράγματα ειναι ξεκάθαρα φίλε η παράνοια βρίσκεται στους διοικούντες την έρημη Εκκλησία της Ελλάδος και η γιαγιουλα έχει και ελαφρυντικά διότι κροταλίζετε όλη μέρα στις τηλεοράσεις απο ΜΜΕ ότι θα πεθάνει...εε ; οι αρχιερεις όμως ; Σίγουρα δεν προσφέρουν θυσιαν ευπρόσδεκτο στον Χριστό!

Ανώνυμος είπε...

«Πάσα αμαρτία και βλασφημία αφεθήσεται τοις ανθρώποις, η δε του Πνεύματος βλασφημία ουκ αφεθήσεται τοις ανθρώποις… ούτε εν τω νυν αιώνι ούτε εν τω μέλλοντι» (Ματθ.12,31-32).

Ελαφρυντικά;

Αν καταδικάζονται οι άνθρωποι που φοβούνται για την υγεία τους, τι να πω... δεν ξέρω αν ο Χριστός συμφωνεί μαζί σας.

Ψάλτης με κορωνοϊό και βήχα κόλλησε 4 ἀνθρώπους στο αναλόγιο που νοσηλεύονται.



Ανώνυμος είπε...

ρε αδελφέ δεν εχεις καταλάβει οτι μιλάμε αλλη γλωσα ,εμείς σου μιλαμε για την λογικη του θεου (που δεν αποκλυειει να πεθανεις και αυριο το πρωι απο εκατομυρια ασθενειες ή ξαφνικο θανατο )εσύ μας μας μιλάς για την λογική χωρίς Θεο της λογικοκρατουμενης δαιμονικής ειπιστημης που εχει γινει τυρανεια ! ΄
Μας παραθετεις παραδειγματάκι ψευδη ανυπόστατα για να μας πείσεις γιατι ;Λέω ανυπόστατα γιατι ο ψάλτης "κώλυσε" βήχοντας αν κωλισε τους ανθρώπους στο αναλογιο εε και γιατι οχι μετά στο καφέ ;;!Δεν ειναι δαιμονική κατάσταση να λες τέτοια κουβέντα ; για όνομα του θεού πια ... σιωπισε,

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ αδελφέ 10:39, έχε κατά νού ότι πρώτον κανείς δεν καταδικάζει ουδένα προσωπικά, ούτε ο πατήρ Σάββας είπε ή άφησε να εννοηθεί αυτό, επειδή τον γνωρίζω τον πάτερ για αυτό ομιλώ και με σιγουριά, δεύτερον το άλλο που μας ανέφερες θα "βόλευε" κάποιους, ειδικά αυτούς που λέγουν ότι καλώς έκλεισαν τους ιερούς ναούς, μην κολλήσουμε και τίποτα, να σου θυμίσω καλοπροαίρετα ότι και για την μεγάλη έξαρση του ιού στην Θεσσαλονίκη κατά την περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου κατηγόρησαν τον Άγιο Δημήτριο, αυτούς που εκκλησιάστηκαν εκεί στις 26/10 αλλά όσοι έχουν νούν Χριστού ξέρουν ότι αυτό είναι μέγα ψέμα. Κοντολογίς αδελφέ αυτό που ανέφερες με τον ψάλτη που έβηχε κ.τ.λ. δεν ισχύει ή ορθότερα δεν δύναται να ισχύει, να είσαι καλά και η Παναγία μαζί σου!

Ανώνυμος είπε...

11:07 Δεν είναι «παραδειγματάκι ψεύδη ανυπόστατα». Ο ίδιος ο Ιερέας μας το είπε. Δεν πήγαν για καφέ. Μόνο στο αναλόγιο και σπίτια τους. Και μετά λίγες μέρες εισαγωγή στα νοσοκομεία. Η αλήθεια δεν είναι δαιμονική κατάσταση.

Αν ορισμένοι δεν παίρνουν προφυλάξεις δεν γίνονται αίτιοι να πάνε κάποιοι στην εντατική;
Σκανδαλίζομαι με ανθρώπους που κάνουν επίδειξη της πίστης τους και μου θυμίζουν τον φαρισαίο.
Άλλο επίδειξη με αλαζονεία εναντίων των ασθενών και άλλο ομολογία.

10:13 Αγαπητέ αδελφέ ευχαριστώ για την καλοσύνη σου. Κι εγώ προβληματίστηκα όταν με ενημέρωσαν γι᾿ αυτό με τον ψάλτη. Μπορεί να έγινε κατά παραχώρηση Θεού. Είμαστε άνθρωποι αδύναμοι, δεν είμαστε άϋλα όντα. Η Παναγία ας μας σκεπάζει όλους και να φυλάξει όλους να μην πλανηθούμε. Καλή φώτιση να έχουμε.

Ανώνυμος είπε...

Αν οι ψάλτες πάνε μόνο στο ναό και μετά δεν πίνουν καφέ στο γραφείο. Και αν ζουν εντελώς μόνοι και έχουν κάνει τεστ πριν μπουν στο ναό, τότε...

Ανώνυμος είπε...

Τότε... πάει μακριά η βαλίτσα και πάλι όμως άκρη δεν βγάζουμε, διότι σκεπτόμενοι τοιουτοτρόπως μπαίνουμε σε νερά θολά, και εννοώ αυτά του ορθολογισμού, του υλισμού και της στείρας επιστημοσύνης, που είναι τόσο θολά που φοβάμαι ότι έτσι θολώνει ο νούς και τα μάτια της ψυχής του Ορθοδόξου Χριστιανού, και όλο αυτό για τον απλούστατο λόγο ότι δεν τα πιάνουμε τα όντως λεπτά και σοβαρά αυτά ζητήματα με την πνευματική και Αγιοπατερική αλλά με την κοσμική και εσχάτως αθεϊστική λογική, η Παναγία Θεοτόκος να σκεπάζει πάντας ημάς αδέλφια μου!