Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021

Ο Γέροντας Γαβριήλ ο Αγιορείτης

Ο κοιμηθείς Γέρων Γαβριήλ ήταν από την όμορφη Σαντορίνη ,εκεί  γεννήθηκε  στις 10-2-1928 και μεγάλωσε, ανδρώθηκε και διετέλεσε Ηγούμενος της Ι.Μ.Προφήτη Ηλία .Κάποια στιγμή σταμάτησε να λειτουργεί ως ιερέας και ζούσε ασκητικά έξω από το μοναστήρι. Για τους Σαντορινιούς τους παλιούς ήταν σημείο αναφοράς αλλά και σημείο αντιλεγόμενο . Υπάρχουν πολλές διηγήσεις από αυτόπτες μάρτυρες  για θαυμαστά σημεία .Δεν υπάρχει σπίτι που να μην έχει την φωτογραφία του και να επικαλειται  τις ευχές του.

Ωστόσο ,έπεσε την δεκαετία του 80 θύμα εκμετάλλευσης από αριστερίζοντες που τον εκμεταλλεύθηκαν και δημιούργησαν ζοφερή κατάσταση στην Σαντορινή κοινωνία .

Την δεκαετία του 1980  φωτίστηκε  και έφυγε πηγαίνοντας  στο Αγιον Ορος ,μετά από περιπλανήσεις πέρασε από τη Μονη Εσφιγμένου  γιατι πίστευε ότι  εκεί ήταν "γνήσιοι Ορθόδοξοι " ,μετά ,πήγε στο άλλο άκρο, πήγε στην εκκοσμικεύμενη  μονή του Βατοπαιδίου και  έχασε τα "αυγά και τα πασχάλια .. "

Κατέληξε  να ασκητεύει μόνος του στην χαράδρα του Άξιον Εστί πίσω από την Σκήτη του Αγίου Ανδρέα στις Καρυές.

Εκεί τον γνωρισαμε και εμείς .

Τα  τελευταία δέκα χρόνια εγκαταβιουσε στο κελλί του Αγίου Νικολαου το λεγομενο "Μπουραζερι" οπου εν μετανοία άφησε την τελευταία του πνοη . 

Να έχουμε την ευχή του !



Από το κελλί του του στο Άγιο Όρος


Το παλιό εκείνο τον καιρό που ήταν στην αγαπημένη του πατρίδα τη Σαντορίνη


 

οι φωτογραφίες από εδώ


Διαβάστε επίσης: Σήμερα είναι μια άσκημη μέρα.




Την ημέρα της εξοδίου ακολουθίας στο Μπουραζερι 

Δεν υπάρχουν σχόλια: